HABER

Tarihi olaylar derinlemesine araştırılmalı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, tarihi olayların derinlemesine araştırılması ve elde edilecek sonuçların uluslararası camiayla paylaşılması gerektiğini, tarihi önyargılardan ve suçlamalardan ancak bu şekilde kurtulunabileceğini kaydetti.

Gül, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen "Türk-Ermeni İlişkilerinin Gelişimi ve 1915 Olayları" başlıklı sempozyuma gönderdiği mesajda, asılsız iddiaların da etkisiyle Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerini irdeleyen konferans, sempozyum ve seminerlerin Türkiye'de birbiri ardına düzenlendiğini hatırlattı. Bakan Gül, bu dönemi çeşitli yönlerden inceleyen kıymetli çalışmaların yayınlanarak tarih ve bilim çevrelerinin hizmetine sunulmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Arşivleri araştırmacıların hizmetine açarak ve bunların en üst düzey standartlara erişmesi çalışmalarına her türlü desteği vererek, tarihin incelenmesi çalışmalarına yardımcı olduklarını ifade eden Gül, dünya bilim çevrelerine kolaylık sağlanması, bilginin paylaşılması ve öğrenmenin önündeki engellerin kaldırılması amacıyla 2003 yılında arşivlerin araştırmacılara dijital ortama aktarılan belgeler üzerinden hizmet vermeye başladığını ifade etti.

Tarih bilimi açısından yapılabilecek en büyük yanlışın, belirgin bir dönemi, geçmişinden, sonrasından, zamanın şartlarından o dönemdeki devletlerarası ilişkilerden soyutlayarak bir boşlukta incelemeye çalışmak ve sonuçlara varmak olduğunu belirten Gül, "Asılsız iddialara destek veren çevrelerin de yanlışı budur" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin kendi geçmişiyle, tarihiyle en barışık ülkelerden biri olduğunu belirten Gül, şunları kaydetti:

"Tarihi olaylar derinlemesine araştırılmalı, bu araştırmalardan elde edilecek sonuçlar, uluslararası camia ile paylaşılmalı ve geçmiş olaylara ışık tutma çabalarına katkıda bulunulmalıdır."

En Çok Aranan Haberler