YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi Samsun Kalesi Yeniden Inşa Edilecek

Hakan ÇELİKBAŞ/SAMSUN, Samsun'da Anadolu Türk beyliklerinden Danişmentlilerin 1192 yılında yaptırdığı 'Samsun Kalesi'nin, aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi, kentin

Tarihi Samsun Kalesi Yeniden Inşa Edilecek

Hakan ÇELİKBAŞ/SAMSUN, Samsun'da Anadolu Türk beyliklerinden Danişmentlilerin 1192 yılında yaptırdığı 'Samsun Kalesi'nin, aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihine ve özüne dönüşünü sağlayacak Anadolu'nun deniz kıyısına kurulan tek kalesi olan tarihi 'Samsun Kalesi'ni, hazırlanacak proje kapsamında inşa edeceklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Saathane Meydanı Projesi'nin tamamlanmasından sonra bu projeye yönelmeyi istediklerini dile getirdi.
Kültürel zenginlik açısından köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Samsun'un, bu zenginliklerini tek tek ortaya çıkararak yaşatmak ve gelecek kuşaklara emanet etmek istediklerini kaydeden Başkan Yılmaz, "Günümüzde kalıntıları kalmış taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde aslına uygun olarak yeniden inşa edilip halkın kullanımına açılmasını amaçlıyoruz. Amisos tümülüsleri, Çakallı Kervansarayı ve Paşa Konağı'nın restorasyonunu tamamlayarak hizmete açtık. Şeyh Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Müzesi'ni de tamamlamak üzereyiz. Sırada ise bir zamanlar en canlı ticaret mekanı olan tarihi Saathane Meydanı Projesi'ne başlayacağız. Bu projenin akabinde ise ismini tarihi Samsun Kalesi'nden alan Kale Mahallesini ihya etmeyi planlıyoruz" dedi.
1192'de Amisos Kalesi'ni ele geçiremeyen Danişmentlilerin sahilde bir ok atımı uzaklığındaki bataklık alana inşa ettiği denizden 8 metre yüksekliğindeki Samsun Kalesinin, içerisinde yüzlerce ev, dükkan, iki mescit ve Selçuklu komutanlarından Hızır Bey'in yaptırdığı camiyi barındırdığını ifade eden Başkan Yusuf Ziya Yılmaz şöyle devam etti:
"1640 yılında Samsun'a gelen ünlü gezgin Evliya Çelebi, ünlü Seyahatnamesi'nde kaleyi 'Çevresi 5 bin adım, 70 kulesi, 2 bin mazgalı ve kapısı ile leb-i deryada şadadi bina bir sengin abad idi' diyerek tasvir etmiş, cami, hamam ve muhtasar bir çarşıya sahip kalenin sağlam ancak harap bir halde olduğunu yazmıştı. Eski Samsun'dan emanet kalan ne varsa bunları projelendirip yaşatmaya çalışıyoruz. Paşa Konakları'nı bitirdik. Eski tütün fabrikası binaları Bulvar AVM oldu. Şimdi ise eski Samsun'u hissedeceğimiz Saathane Meydanı'nı yapıyoruz. Burası eski Samsun'u yaşayacağımız bir mekan haline gelecek. Osmanlı ve Selçuklu eserlerini içinde barındıran Saathane Meydanı'nı ihya ettikten sonra Bedestan Çarşısı'nı, etrafında Büyük Cami'ye kadar giden Kale Mahallesini ele almayı düşünüyoruz. Kalenin yıkılıp yerine konmuş olan kötü ucube beton kütlelerini kaldırarak kaleyi bütün güzelliği ile ortaya çıkarmayı arzuluyoruz. Tıpkı Büyük Cami'nin önünden başlamış olan o kaleyi Cumhuriyet Meydanı'na doğru ilerletip Bankalar Caddesi'nden Bedestan Çarşısı'na döndürerek oradan subaşına doğru giden kaleyi ihya etmek istiyoruz. Samsun şehrinin ilk kurulduğu günlerdeki şehir çarşısını ihata eden, şehri ve insanlarımızın güvenlik açısından koruma zırhı olan kaleyi, kentimize yeniden kazandırmak istiyoruz. İşte bunlar, Samsun'un tarihine, özüne dönüşü sağlayacak projelerimizdir."

Tarihi Samsun Kalesi Yeniden Inşa EdilecekTarihi Samsun Kalesi Yeniden Inşa Edilecek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler