YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi Sırrı Paşa Konağı restore edildi

19. yüzyıl sivil mimari örneklerinden Sırrı Paşa Konağı mezbelelik halinden kurtuldu

Tarihi Sırrı Paşa Konağı restore edildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 19. yüzyıla ait Kocaeli’nin en önemli sivil mimarlık örneklerinden olan Sırrı Paşa Konağı’nı restore ederek Kocaeli’ye kazandırdı. Uzun yıllar mezbelelik bir durumda kalan tarihi konağın tanıtım programı Büyükşehir Belediye Başanı İbrahim Karaosmanoğlu ve il protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi.

TANITIM PROGRAMI YAPILDI

İzmit Mutasarrıfı Sırrı Paşa tarafından 19. yüzyılda yaptırılan Sırrı Paşa Konağının tanıtım programına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, eşi Behiye Karaosmanoğlu, Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak, Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Başkan Danışmanları Ömer Polat, Nermin Tol, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, tarih uzmanları, akademisyenler ve il protokolü katıldı.

“TARİHİ MİRASIMIZI KORUYORUZ”

Körfeze olan manzarası ile dikkat çeken iki katlı Sırrı Paşa Konağı açılış programında konuşan Başkan Karaosmanoğlu tarihi bir mirasın daha korunması nedeni ile çok mutlu olduğunu ifade ederek” Kocaeli’deki tarihi mirasımızı korumak için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Kocaelimiz tarih kokan yapıtlarla dolu. Nerede bir tarih yatıyorsa tespit ediyoruz. Bu yapıları restore ederek, tarihimizi, kültürümüzü gün yüzüne çıkartıyoruz” dedi.

ESKİ HALİNE KAVUŞTU

Başkan Karaosmanoğlu Sırrı Paşa Konağı’nın kent için önemli bir tarihi değere sahip olduğunu kaydederek” Bu konak eskiden deprem nedeni ile yıkılmış, yangın gibi sebeplerle kullanılamaz halde idi. Restorasyon çalışmalarımız ile eski haline kavuşturduk. Çok önemli bir çalışma. Sırrı Paşa Konağı gibi çürümeye bırakılmış birçok tarihi mirasımızı Kocaeli’ye, Türkiye’ye kazandırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

MEZBELELİK HALİNDE İDİ

Uzun yıllar mezbelelik bir durumda kalan tarihi konağa sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi ilk olarak 2006 yılında kamulaştırma çalışmaları için girişimlere başladı. 2 yıl içinde kamulaştırılan tarihi konutun relove, restetisyon ve restorasyon projeleri Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Hazırlanan projeler onaylanınca 1 seneye yakın süren incelemelerden sonra Kocaeli’nin en önemli konaklarından biri yok olmaktan kurtarılması için ihale sürecine geçildi.

ÖNEMLİ TARİHİ KONAKLARDAN

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 19. yüzyıla ait Kocaeli’nin en önemli sivil mimarlık örneklerinden olan Sırrı Paşa Konağı İzmit Hacı Hasan Mahallesi Yeni Çeşme Sokak’ta bulunuyor. İzmit konakları arasında mimari, estetik ve üslup bakımından çok farklı bir özelliğe sahip. Körfeze olan manzarası ile dikkat çeken iki katlı ahşap konağın iç duvarları ahşap bezeme ve kalem işlemelerle süslenmiş. Konaktaki bazı malzemeler Fransa’dan özel olarak getirilen tuğlalarla örülmüştür. Bu özelliği ile kentte ender bulunan konaklardandır.

DOLMABAHÇE SARAYI RESSAMLARI

Yüksek bahçe duvarlarında kullanılan taşlardan bir bölümü antik yapı kalıntılarına aittir. Ahşap konağın iç duvarları antik heykel ve mimari parçaları ile süslenmiştir. Konağın içi Dolmabahçe Sarayını restore etmek üzere Rusya´dan gelen ressamlar tarafından tezyin (süsleme) edilmiştir.

SELİM SIRRI PAŞA KİMDİR?

Asıl adı Selim olup Sırrı mahlasını kullanmıştır. Vidinli (Bulgaristan) Balcı Kenanoğulları olarak tanınmış bir aileye mensuptur. 1851 yılında Vidin’de doğmuştur. İptidaî ve rüştîye eğitimini Vidin’de yapmış, ardından Rumeli, Anadolu ve Suriye’de yapılan şose yolları denetlemiş, yapımlarını sağlamıştır. Gösterdiği başarı üzerine 1888’de İzmit mutasarrıflığına atanmıştır.

ÇINAR AĞAÇLARINI DİKTİRDİ

Göreve başlar başlamaz Ankara’ya doğru yapılmakta olan yol bitmemiş olduğundan sancak içinde yol seferberliği ilan etmiş ve 35 binden fazla köylüyle yolları sona erdirmiştir. Demiryolu boyunca sıralanan ve İzmit’in bir özelliği olan çınar ağaçlarını bu esnada diktirmiştir. İzmit ovası bataklıklarının kurutulması için Tavşantepe yöresinden toprak getirterek kısmen kurutulmasını sağlamıştır.

NAMAZGAH ŞEHİTLİĞİNDE

1894 yılında Fransız Koleji’nin yapımı sırasında kulesine Fransız bayrağı çekildiğinde bayrağı indirtmiş ve inşaata engel olmuştur. Bu olay üzerine Fransız elçisinin şikâyeti ile görevinden açığa alınmıştır; ta ki 1913 yılında Balkan Harbi sırasında yeniden iskân işleriyle görevlendirilmiştir. 1924 yılında vefat etmiş, cenazesi Fevziye Camii yanına defnedilmiştir. 1943’te Belediye Başkanı Kemal Öz’ün çabalarıyla kemikleri Namazgâh Şehitliği’ne kaldırılmıştır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler