YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi Sütunlar Müzeye Kaldırılınca Benzerini Yaptırdı

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA'da evinin bulunduğu sokaktaki Roma dönemine ait iki sütunun müzeye kaldırılan Mustafa Aydemir, sokağın görselinin eksik kaldığını belirterek

Tarihi Sütunlar Müzeye Kaldırılınca Benzerini Yaptırdı

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA'da evinin bulunduğu sokaktaki Roma dönemine ait iki sütunun müzeye kaldırılan Mustafa Aydemir, sokağın görselinin eksik kaldığını belirterek taşınan sütunların benzerini yaptırdı.
Su altı araştırmacısı Mustafa Aydemir'in, Roma Dönemi'ne ait granit sütunları 1994 yılında Antalya Müzesi'nden izin alarak, Kaleiçi'nden taşındığı Şirinyalı Mahallesi'ndeki yeni binanın önüne götürmesi büyük tartışmalara neden oldu. Emekli sanat tarihi öğretmeni Ertekin Kaya'nın sokakta gezerken tesadüfen gördüğü sütunları ilgili kurumlara şikayet etmesi üzerine Antalya Müze Müdürlüğü ekipleri, sütunları taşıdı. Sütunlar, Antalya Müzesi'ne götürülerek burada sergilendi.
MAHALLELİ ALIŞMIŞTI
Sütunları 1994 yılında devletin izni ile Şirinyalı Mahallesi'ndeki sokağa taşıdığını belirten Mustafa Aydemir, sütunların taşınmasının kendisini üzdüğünü söyledi. Tarihi sütunların sokağın görseli olduğunu anlatan Aydemir, "Mahalleli alışmıştı. Sütunlar gidince orası boş kaldı. O görüntü 23 yıllıktı. Bana göre kente verilen güzellikler sadece çiçek ve ağaçlarla olmaz. Bu tür envanterlerle şehir güzelleştirilebilir" dedi.
SÜTUNLAR İÇİN ARSAYI GERİYE ÇEKMİŞTİ
Sütun konusunda bazı basın organlarında tek taraflı haber yapıldığını öne süren Aydemir, bu haberlerle itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını savundu. Sütunu çalmış ve binaya süs yapmış gibi algı oluşturulduğunu iddia eden Aydemir, karalama kampanyasına maruz kaldığını vurguladı. Aydemir, şöyle konuştu:
"Sütunlar devletimizin aldığı bir karar çerçevesinde oraya dikilmişti. Sütunların taşınması bizi yaraladı. Devletimizin o dönemki kararının henüz doğru olduğunu düşünüyorum. Dünyanın birçok uygar ülkesinde bu tür envanterleri sıkça sokaklarda görmek mümkündür. Tarihi eser ayrı, tarihi envanter ayrıdır. Devletimiz o dönem bu tür yapı taşları kente yayalım ve kenti açık müzeye dönüştürelim kararı almıştı. Bu iki sütunu da benim korumama vererek oraya dikmişti. Hatta sütunlar için arsayı geriye çektik. Kaidelerine biz yaptık, kameralarla korumaya kaldık."
Yeni yaptırdığı iki sütunun giden sütunların bir kopyası olduğunu belirten Aydemir, bir sütunun andezit taşından, birinin de beyaz mermerden yaptırdığını ekledi.

Tarihi Sütunlar Müzeye Kaldırılınca Benzerini YaptırdıTarihi Sütunlar Müzeye Kaldırılınca Benzerini YaptırdıTarihi Sütunlar Müzeye Kaldırılınca Benzerini Yaptırdı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler