HABER

Tarihi tombak şamdanlar bulundu

ANKARA (İHA) - Beşiktaş Sinan Paşa Camii'nden çalınan tarihi tombak şamdanlar, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün uzman ekipleri tarafından bulundu. Vakıflar Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından teslim alınan tarihi şamdanlar, Ankara'ya getirildi.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, 29 Şubat 2004 tarihinde, Beşiktaş Sinan Paşa Camii'den çalınan ve değeri toplam 300 bin YTL olan 2 tarihi tombağın bulunduğunu söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, tombakların çalınmasından 13 Ocak 2005 tarihinde haberdar edildiğini ifade eden Beyazıt, durumu öğrendiklerinde hemen harekete geçtiklerini ve konuyla ilgili tüm birimlere bu olayı duyurduklarını kaydetti. Tarihi tombakların Vakıflar Genel Müdürlüğü ekiplerinin ısrarlı çalışmaları sonucu, bir açık artırmada ele geçirildiğini belirten Beyazıt, "İstanbul Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Müdiresi Dr. Zübeyde Cihan Özsayıner, Bodrum'da düzenlenen bir açık artırmanın tanıtım kataloğunda gördüğü tombakların, Sinan Paşa Camii'nden çalınan tombaklar olduğunu farketmiş. Açık artırmayı yapan yetkililer, bu tombakların kendilerine ait olduğunu ve 19. yüzyılda yapıldığını ibraz etmeye çalışmış. Ancak uzman ekiplerimiz bu eserlerin 16. yüzyılda yapıldığını ispat ederek, 7 Temmuz 2005 günü tarihi tombakları geri aldı" diye konuştu.

Göreve geldikleri günden bu yana tarihi eserleri tüm insanlığın malıymış gibi gördüklerini ve bu amaçla bu tarihi eserlere sahip çıkmayı şiar edindiklerini dile getiren Beyazıt, Türkiye'nin bir çok yerinde çalınan tarihi eserleri bularak koruma altına aldıklarını belirtti. Hırsızlık olaylarına karşı yeni tedbirler almayı planladıklarını ifade eden Beyazıt, Türkiye'de ne kadar tarihi eser varsa ayrıntılı fotoğraflarını çekeceklerini kaydederek, bilgisayar ortamına aktarılacak bu eserlerin, demirbaş kaydını da düşeceklerini söyledi. Tarihi eser hırsızlığına ilişkin tarihi eserlerin bulunduğu yerlerdeki sorumluları da uyaran Beyazıt, herhangi bir eserin çalınması halinde olayın sıcağı sıcağına kendilerine duyurulması gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde buralarda görev yapan personelin de sorumlu tutulacağının altını çizen Beyazıt şöyle konuştu:

"Bunların takibi açısından bu önemli. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak, atalarımızdan bize kalan eserlerin sorumluluğunu taşıyoruz. Çünkü,vakıf mallarına el atmanın vebali büyüktür. Bundan sonra hiçbir kaçakçı, müzayedeci, devlet adamı, hırsız 'Bundan benim haberim yoktu' diyemeyecek."

Bunun yanında, tarihi tombak şamdanlarının bulunmasına yardım eden, Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Müdiresi Dr. Zübeyde Cihan Özsayıner, Genel Müdür Yusuf Beyazıt tarafından bir maaş ikramiyeyle ödüllendirildi.

En Çok Aranan Haberler