HABER

Tarihi Uzunköprü UNESCO geçici listesine alındı

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Edirne’de 1393 metre uzunluğundaki dünyanın en uzun taş köprüsü olarak bilinen 572 yıllık tarihi Uzunköprü, UNESCO’nun Somut Varlıklar Dünya Kültür Miras geçici listesine alındı.

Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapmış olan ve metrekareye düşen tarihi eser sayısıyla dikkat çeken Edirne, Selimiye Camisi ve Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ardından UNESCO dünya kültür mirası listesine bir eseri daha katıyor. Edirne Valiliği tarafından 2 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru evrakları gönderilen ve 40 bin nüfuslu ilçeye adını veren 1393 metre uzunluğundaki Uzunköprü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alındı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Uzunköprü’nün kısa sürede geçici listeye alınmasının mutluluk verici olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Dün akşam aldığımız haber gerçekten çok sevindirici bir haber. Çünkü ilimizden üçüncü bir eser UNESCO kapsamına alınıyor. 1393 metre uzunluğunda ve dünyanın uzun taş köprülerinden birisi Edirne’den UNESCO Somut Varlıklar Dünya Kültür Miras Listesi’ne geçici olarak giriyor. Dünkü toplantının ardından listeye alındı. Bu konuda çok mutluyum. Şimdi sıra Edirne olarak Avrupa Kültür Başkenti listesine girme zamanı geliyor."

Edirne’nin tarihi eser bakımından çok zengin bir kent olduğunu kaydeden Vali Şahin daha sonraki çalışmalarla Eski Cami, Üç Şerefeli Cami, Muradiye Camisi ve Beyazıt Camisi gibi eserlerin de listeye alınmasını talep edeceklerini söyledi.

UZUNKÖPRÜ'NÜN TARİHİ

Edirne’de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adıyla Ergene Köprüsü 1426- 1443 yılında Osmanlı Padişahı 2'nci Murat tarafından, dönemin baş mimarı Müslihiddin'e yaptırıldı. Bin 393 metre uzunluğunda, 6.80 metre genişliğindeki köprünün 174 kemeri vardır. Köprü, Osmanlı'nın Balkanlar'a yapacağı fetihlerde doğal bir engel olarak karşılarına çıkan Ergene Nehri’ni aşmak için kurulmuştu. Daha önce yapılan tahta köprülerin nehrin suları ile yıkılması üzerine yapılan taş köprü, Türk ordusunun akınlarını kışın da sürdürebilmesini sağladı.

DHA

En Çok Aranan Haberler