YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi Yapı Define Avcılarından Kurtarıldı

Isparta'da, jandarma ekipleri tarafından kaçak kazı yapıldığı tespit edilen bir bölgede yapılan incelemede, Geç Roma ya da Bizans dönemine ait

Isparta'da, jandarma ekipleri tarafından kaçak kazı yapıldığı tespit edilen bir bölgede yapılan incelemede, Geç Roma ya da Bizans dönemine ait olduğu düşünülen bir kilisenin kalıntılarına rastlandı.

Edinilen bilgiye göre, Isparta Jandarma Komutanlığı ekipleri, merkeze bağlı Büyükgökçeli beldesinin yaklaşık 1,5 kilometre kuzey doğusunda yer alan Kaletepe mevkisinde kaçak kazı yapıldığını tespit etti. Bölgede güvenlik önlemi alan Jandarma ekipleri, durumu Isparta Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bildirdi. Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Isparta Müze Müdürlüğü yetkililerinin alanda yaptıkları incelemede, mozaik tabanlı bir yapı tespit edildi. Geç Roma ya da Bizans dönemine ait bir kilise olduğu düşünülen yapıda kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Isparta Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, kazı alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi yapılar açısından zengin Isparta ve ilçelerinde zaman zaman kaçak kazılara rastladıklarını söyledi.

Jandarma Komutanlığı ekiplerince de Kaletepe mevkisinde kaçak kazı yapıldığının tespiti üzerine bölgede yaptıkları araştırmada tarihi bir kalıntılara rastladıklarını anlatan Kılıç, "Burada Geç Roma ya da Bizans dönemine ait olduğunu düşündüğümüz çok güzel bir kilise ve mozaiklere rastladık. Bu doğrultuda kurtarma çalışmalarına başlandı. Çalışmalar tamamlandığında yapıyı kentimizin zengin tarihi eserleri arasında, herkesin görebileceği, beğenebileceği bir mekan haline getirmek istiyoruz" dedi.

-Bazilikal planlı Bizans Kilisesi olduğu tahmin ediliyor-

Kazı çalışmalarını yürüten Ankara Üniversitesi Başkent Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hande Kökten ise çalışmalarda bulunan mozaiklerin çok iyi durumda olduğunu söyledi. Şanslı bir durumla karşı karşıya olduklarını kaydeden Kökten, daha ayrıntılı bir incelemenin ardından koruma çalışmaları hakkında net bir bilgi edineceklerini ifade etti.

Mozaiklerin büyük bir alanı kapladığını ve bu durumun koruma açısından sorun teşkil edebileceğine işaret eden Kökten, "Mozaikler, bu mimari yapının organik bir parçası, dolayısıyla yerinde korunması son derece önemli" dedi.

Isparta Müze Müdürü Mustafa Akaslan, 15'e 30 metre büyüklüğünde bir alanda 18 açmayla kurtarma çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi. İlk izlenimlerine göre yapının bazilikal yapılı olduğunu düşündüklerini anlatan Akaslan, şöyle konuştu:

"Bazilika, antik Roma döneminde kullanılan, kamusal ve dinsel işlevi olan binalardır. Bunlar derinlemesine dikdörtgen ve sütun sıralarıyla ayrılmış, orta nefli daha geniş, orta neflin bitiminde absisi olan yapılardır. Roma döneminde mahkeme binası olarak kullanılmış, yargıç, yarı dairesel ve kubbeyle örtülü absiste oturup, adaleti buradan yönetmiş. Bazilikalar zamanında en uzun süre ismini ve işlevini sürdüren yapılardır. Aynı zamanda Bizans döneminde de dinsel yapı olarak bazilikal yapılı kiliseler yapılmaya başlanmış. Buranın bazilikal planlı üç neflili bir bizans kilisesi olduğunu düşünüyoruz."

İlk çalışmalarda, çeşitli geometrik biçimde kesilmiş mermer kaplamalı tabanlara ve mozaik tabanlara rastladıklarını belirten Akaslan, üst yapının da yerel taş köfkeden yapılmış tonozlarla ve tuğlayla örtülü olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Öte yandan, Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bölgede kaçak kazı yaptığını öne sürülen beş kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.

Muhabir: Mehmet Erbek / Hatice Özdemir

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler