YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi Yel Değirmeni Turizmin Hizmetinde

Bodrum'a bağlı Yalıkavak beldesinde bulunan ve 1850 yılında Karaibrahimoğlu Mehmet Efendi tarafından yaptırıldığı belirtilen tarihi yel değirmeninde restore edilmesinin ardından

Bodrum'a bağlı Yalıkavak beldesinde bulunan ve 1850 yılında Karaibrahimoğlu Mehmet Efendi tarafından yaptırıldığı belirtilen tarihi yel değirmeninde restore edilmesinin ardından buğday öğütülerek un elde ediliyor. Undan yapılan ekmek de burada kurulan tesiste ziyaretçilere sunuluyor.

Avukat Muammer Mehmet Kaya'nın sahibi olduğu, Bodrum-Yalıkavak yolu üzerindeki tepede bulunan tarihi yel değirmeni, inşaat ustası Kadir Kurt tarafından aslına uygun olarak restore edildi.

Yaklaşık 8 metre yüksekliğinde olan ve üzerinde 10.5 metre büyüklüğünde yelkeni bulunan değirmende, bir süre önce başlatılan çalışmanın ardından buğday öğütülerek un elde edilmeye başlandı.

Elde edilen un ise değirmenin içinde bulunduğu küçük tesiste ekmek yapılarak, sabah kahvaltılarında ziyaretçilere sunuluyor. Yapılan çeşitli değirmen maketleri de tesisin içinde satılıyor.

Muammer Mehmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, değirmeni ilk önce bir işletme kurma amacıyla restore ettirmediğini, ancak zaman içinde gelen talep üzerine değirmenin çevresinde bir işletme kurmak zorunda kaldığını anlattı.

İnsanların sürekli değirmenin çevresinde gezdiğini, manzara seyrederek çay, kahve içmek istediklerini ifade eden Kaya, bunun üzerine değirmenin çevresinde küçük bir tesis kurduğunu kaydetti.

Tarihi yel değirmeninde üretilen undan ekmek yaptıklarını, isteyenlere bez torba içinde de un sattıklarını belirten Kaya, "Asıl amacımız insanların eskiden olduğu gibi tarihlerini ve kültürlerini hatırlamalarını sağlamak. Restorasyonun yapılmasında Yalıkavak Belediyesi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun da duyarlılığı var" dedi.

-Restore edilen diğer yel değirmenleri işlevini yerine getirmiyor-

Kaya, buğday öğütülerek un elde edilen tarihi yel değirmenin dünyada ilk olduğunu düşündüğünü söyledi. Dünyanın çeşitli yerlerinde restore edilen değirmenler bulunduğunu, ancak bu değirmenlerin kendi işlevlerini yerine getirmediğini belirten Kaya, "Bu değirmenlerin dış kısımları restore edilmiş, ama iç mekanizması yok. O yüzden bu tür bir değirmenin dünyada tek olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Değirmende çalışarak buğdayı un haline getiren Erdoğan Günay ise işini büyük bir keyifle yaptığını söyledi. Buğdayı getirip tesiste yıkadıktan sonra değirmenin içindeki kaba boşalttıklarını anlatan Günay, "Daha sonra buğday, değirmen taşından geçerek un halini alıyor. Elde edilen un tamamen doğal yollardan üretiliyor. Bu nedenle insanlar ilgi gösteriyor" dedi.

Günay, yel değirmeninde ilk kez buğday öğütmesine rağmen, sadece aşırı rüzgarlı havalarda değirmenin hızlı dönmesi nedeniyle zorlandığını dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler