HABER

Tarihseverlere yepyeni bir anı-belge: Selanik'teki ev

Tarihseverlere yepyeni bir anı-belge: Selanik'teki ev

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları "Selanik'teki Ev" adlı eserle yakın tarihimizin bilinmeyen yönlerine ışık tutmayı sürdürüyor.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın anı ve belgelerden oluşan yeni kitabı "Selanik'teki Evi", Atatürk'ün doğduğu evin müze haline getirilmesinin hikayesini anlatırken tarih sever okuru yakın geçmişimize doğru keyifli bir yolculuğa davet ediyor. Selanik Belediye Meclisi, aldığı bir kararla, Mustafa Kemal'in doğduğu pembe boyalı evi ona hediye eder. Yılların yükünü taşıyan evin tamiri için hazırlıklar başlar; ancak araya giren İkinci Dünya Savaşı planları aksatır.

1953'te Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, Atatürk'ün 15. ölüm yıldönümünde evin müze olarak açılması için harekete geçer. Görev, İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Enver Ziya Karal ve eşi Tarih Öğretmeni Fatma Karal'a verilir. İstanbul'da ve Selanik'te evi bilen komşular bulunur; evin Atatürk'ün oturduğu dönemdeki döşenişi tüm ayrıntılarıyla kayıtlara geçer. Döşemelikler Hereke'de dokutulur; peşkirinden kap kacağa, tüylü battaniyeden kilime her tür eşya için müzeler ve antikacılar seferber olur.

Selanik'teki Ev zamana karşı süren hummalı bir faaliyetle müzeye dönüştürülürken Karallar yalnız değildir: Ressam (ve güvenlik görevlisi) genç Rahmi Pehlivanlı, Terzi Despina, Atatürk'ün hemşehrileri, Anadolulu Mübadiller, konsolosluk görevlileri. İş Bankası Kültür Yayınları, Atatürk'ün doğumunun 125. yılında, Karalların kızı tarih profesörü Seçil Karal Akgün'ün kaleminden Selanik'teki Ev'in müzeye dönüştürülmesinin renkli hikâyesini, babasının bıraktığı raporlar ve belgeler eşliğinde, okurların beğenisine sunuyor...

SELANİK'TEKİ EV
Seçil Karal Akgün
ANI/BELGE
317 Sayfa
KDV dahil fiyatı: 13 YTL

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

En Çok Aranan Haberler