HABER

Tarihte ikinci kez

ANKARA (ANKA) – Yunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dimitrios Grapsas'ın bu ayın sonunda Türkiye'ye yapacağı resmi ziyaret, iki ülke ilişkilerinde tarihte ikinci kez yaşanacak. Son iki yılda karşılıklı olarak başlayan resmi ziyaretler iki ülke ilişkilerinde yaşanan "yumuşamanın" sinyali olarak da değerlendiriliyor.
Yunanistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dimitrios Grapsas, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın davetlisi olarak 25–28 Mayıs günlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek. Bu ziyaret Türk–Yunan ilişkilerinde ikinci kez gerçekleşecek. 26 Temmuz 2006'da Yunanistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Panayotis Hinofotis, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün davetiyle ilk resmi davetli olarak Türkiye'ye gelmişti. Daha önceden NATO toplantıları için Türkiye'ye gelen Yunan Genelkurmay Başkanları için bu tarih milat olmuştu.

-HARİTA KRİZİNİN ARDINDAN ÖNEMİ-
Konuk komutanın Türkiye ziyareti, geçtiğimiz yıl yaşanan harita krizinin ardından büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı tarafından 3-7 Temmuz'da Atina'da kriz yönetim semineri adı altında bir toplantı düzenlenmişti. Toplantının açılışını Yunanistan Genelkurmay Başkanı ile Yunanistan Savunma Bakanı yapmıştı. Toplantıda, katılımcılardan Prof. Mazis, daha önce ABD ve NATO savunma kolejinde kullanılan, Türkiye'nin doğusunu Kürdistan olarak gösteren bir harita açarak Türkiye ile ilgili yorumlarda bulununca, toplantıyı izleyen Türkiye'nin Atina Askeri Ateşesi Kurmay Albay Atilla Şirin buna sert tepki göstermiş ve toplantıyı terk etmişti.

-KRİZ BAŞLIKLARI-
Yunan Genelkurmay Başkanı'nın ay sonunda yapacağı ziyaret sırasında iki ülke arasındaki kriz konularının da gündeme gelmesi bekleniyor. İki ülke arasındaki sorunlar ana başlıkları halinde şöyle:

Karasuları: Türkiye ve Yunanistan karasuları fiilen altışar mil olarak uygulanıyor. Ancak Yunanistan karasularını 12 mile çıkartmaya çalışıyor. Hava Sahası: Uluslararası hukuka göre ülkelerin hava sahası karasuları ile sınırlandırılıyor. Yunanistan ise yıllardır hava sahasının 10 mil olduğunu savunuyor. Yunanistan'ın bu iddiası nedeniyle iki ülke savaş uçakları arasında Ege'de sık sık it dalaşı yaşanıyor.

Kıta Sahanlığı: İki ülke 1974, 1975 ve 1987 yıllarında Ege'de petrol arama faaliyetleri nedeniyle savaşın eşiğinden dönmüştü.
Adaların Silahlandırılması: Lozan antlaşmasına göre 12 adalar silahlandıramaz. Ama Yunanistan, 1969 yılından beri söz konusu adaları silahlandırma girişimlerini sürdürüyor.

Issız Adacık: Ege'de Kardak kayalıkları krizi ile simgeleşen 140 civarındaki ıssız adacık bulunuyor. Kardak'a Türk ve Yunan ordularının yaptığı çıkarmalar sebebiyle iki ülke geçtiğimiz yıllarda en ciddi savaş tehlikesini yaşadı. Türkiye, bütün adacıkları egemenlik hakkı açısından vazgeçilmez olarak tanımlıyor.

Ekümenik: Rumlar, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması ve Rum Patriği'nin "Ekümenik" sıfatının tanınmasını istiyor. Türkiye ise buna çıkıyor. Türkiye, patriğin ekümenikliğinin kabulü ile devlet olarak tanınmasının aynı anlama geleceği gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

En Çok Aranan Haberler