KADIN

Tarihten Aşk İçin Yapılmış En Büyük Jestler

Sevgililerimize jest yapmanın birçok yolu var kuşkusuz ancak tarihteki ünlü kişilerin yapmış olduğu jestler oldukça şaşalı... İşte o büyük jestler

Tarihten Aşk İçin Yapılmış En Büyük Jestler

Babil'in Asma Bahçeleri M.Ö. 7- yüzyıl

Bir zamanlar dünyanın 7 harikasından biri olarak bildiğimiz Babil'in Asma Bahçeleri, tarihin sayfalarına göre Kral II. Nabukadnezar'ın biricik karısı Kraliçe Amytis için yaptırdığı söyleniyor. Bahçelerin şimdiki yeri eskiden Babil'in kurulu olduğu Irak'ın Hillah yakınlarında bulunuyor.

Ancak bahçenin varlığı tam olarak kanıtlanabilmiş değil. Arkeologlar uzun süredir çalışmalar yapsa da bahçenin görkemini çözebilmiş değil... Efsaneye göre ise Nabukadnezar, karısının sürekli memleketindeki yeşil ortama dayanamayıp özlem çektiği için sırf o üzülmesin diye bu asma bahçelerini inşa ettirmiş. Asma bahçelerinin güzel görüntüsü ise Fırat Nehri'nden sağlanıyordu.


Aşk uğuruna ülke hediye etmek - MÖ. 47

Eğer büyük aşklara örnek verecek olursak Kleopatra-Markus Antonyus aşkını konuşabiliriz, ancak iş jest yapmaya geldiğinden Jül Sezar'ın eline kimse su dökemez.

Kardeşlerinden daha güçlü olmak isteyen Kleopatra, Mısır'da alacaklarını tahsil etmeye gelen Jül Sezar'ın karşısına halının içinden çıkarak sürpriz yapar. Her ne kadar Kleopatra'nın amacı başka olsa da Sezar ona aşık olur ve hediye olarak Mısır'ın tüm yönetimini Kleopatra'ya hediye olarak verir. Kısaca aşkı için koca ülkeden vazgeçer.

Ne kadınlar var be!


Anne Boleyn'e kavuşmanın bedeli 'Kilise' - 1534

Bazıları çapkın desin biz kadın düşmanı diyelim; İngiltere kralı VIII. Henry birlikte olduğu kadınları genelde fazla yaşatmıyordu. Ama nasıl bir cazibedir bilinmez, buna rağmen kadınlar da onun için yanıp tutuşuyordu. Henry'nin en büyük gözdelerinden olan zeki ve oldukça seksi olan Anne Boleyn'e tutulur ancak Catherine ile evli olduğu için Boleyn'e kavuşması oldukça zorludur. Rahip Henry'nin kötü ve çapkın olduğunu bildiği için karısıyla boşanmasına izin vermez. Bu duruma ayar olan Henry sırf Boleyn'e kavuşmak için yeni bir kilise inşa ettirir ve yeni rahipten Catherine ile kendisini boşayıp Boleyn ile evlendirmesini ister. Elbette Henry'nin istedikleri olur fakat daha sonra Boleyn de kralın ölüler listesine eklenir...


Mimar Sinan'ın karşılıksız aşkına yaptığı külliyeler - 1540

Mimar Sinan- Mihrimah Sultan aşkını çoğumuz biliyordur. Bu konu hakkında birçok hikaye dönse de en bilineni şu şekilde;

Kanuni ve Hürrem'in biricik kızları olan Mihrimah'ın ismi, kendisi doğduğunda güneş ve ayın aynı anda doğmasından geliyordu. Mihrimah büyüyünce ya Rüstem Paşa ya da Mimar Sinan ile evlenecekti. Ancak annesinin yoğun baskısıyla Rüstem Paşa'la evlendirilen Mihrimah Sultan, Mimar Sinan'ı iki kez huzuruna çağırır ve kendisinin istediği bir yerde külliyesinin yapılmasını ister. İlk külliyeyi 1535'de Üsküdar'da yapan Mimar Sinan ikincisini 1548'de Edirnekapı'ya inşa ettirir. Efsaneye göre; yılın belirli aylarında (Nisan, Mayıs) bir külliyede güneş batarken diğerinde ay doğuyor. Bunun sebebinin ise Mimar Sinan'ın Mihrimah'a olan aşkından dolayı ismine yapmış olduğu jest olduğu söyleniyor.


Tac Mahal - 1632

Şah Cihan'ın biricik eşi Mümtaz Mahal'a aşkını göstermek için yaptırdığı Tac Mahal'ın yapımı yıllarca sürdü ve yapımında binlerce işçi çalıştırıldı. Bir erkeğin kadına olan aşkını simgeleyen bu eser günümüzde her yıl binlerce ziyaretçiye kapısını açıyor.

1632'de yapımına başlanılan Tac Mahal ancak 1652'de tamamlandı. Yapımında çok masraflı olduğu için devlet mali anlamda büyük sıkıntılar çekti. Mümtaz Mahal'ın 14. çocuğunu doğurduktan sonra ölmesi üzerine bunalıma giren Şah Cihan en sonunda devrilir ve Tac Mahal'ın karşısında bir binada karısına özlem duyarak hayatını kaybeder.


Fanny Brawne için yazılmış dizeler - 1821

Tüberküloza yakalanarak henüz 25 yaşında vefat eden ünlü şair John Keats'ın şiirlerinin çoğunun ilham kaynağı biricik aşkı Fanny Brawne'den başkası değildi. Bunlardan en bilindik şiiri 'Parlak Yıldız' adlı eseriydi. Keats öldükten sonra 6 yıl yas tutan Brawne, en sonunda evlenmiş olsa da Keats'den almış olduğu nişan yüzüğünü ömür boyunca parmağından çıkarmadı. - - - - - -

Wagner'in karısına atfettiği Tribschen Idyll senfonisi - 1870

Ünlü besteci Rşchard Wagner'in bestelerinden en ünlü olanı kuşkusuz II.Dünya Savaşı'nda Hitler'in ordusunu gaza getirmek için dinlettiği “Ride of the Valkyries” adlı eseriydi. Her ne kadar Wagner duygusuz biri gözükse de içten içe bir romantikti. Karısının 33. yaş gününde kendisine özel bestelediği Tribschen Idyll senfonisinin önemli oldukça büyük. Karısı Cosima sabah yatağında uyurken Wagner ile 15 kişilik orkestra ekibi merdivenlerden çıkarken bu eşsiz eserle birlikte uyanır. Cosima bu sürprize günlüğünde şu sözlerle yer vermiştir;

“Uyandığımda gittikçe yükselen sesi duydum. Kendimi daha fazla rüyada düşünemiyordum. Duyduğum bir müzikti, ama ne müzik!”

Senfoniyi _buradan_ dinleyebilirsiniz


Aşk uğruna İngiltere tahtını bir kalemde silmek - 1936

İngiltere kraliyetinde en çok konuşulan çiftlerden biri de VIII. Edward – Wallis Simpson ikilisiydi. Babasının ölümünden sonra İngiliz tahtına oturan VIII. Edward, bu konuda oldukça isteksizdi. En sonun Wallis Simpson adında bir kadına aşık olan Edward, onunla evlenmek istiyordu. Ancak kadının Amerikalı ve boşanmış üzere olması tüm halkın ve kraliyet ailesinin tepkisini çekiyordu. Tüm olanlara rağmen aşkından vazgeçmeyen Edward, tahtından feragat etti ve Simpson'la evlenerek Fransa'ya yerleşti.


Joe DiMaggio'nun ömürlük 'çiçek' jesti - 1954

Ünlü beyzbolcu Joe DiMaggio'nun Marliyn Monroe ile evliliği 274 gün sürdü. Ancak ünlü sporcu Marilyn'i bir türlü unutamadı. Monroe bu birlikteliğin ardından oyun yazarı Arthur Miller ile evlendi ancak onunla da boşandıktan sonra kısa süreliğine psikiyatri kliniğine yatırıldı. Monroe klinikte yatarken bile DiMaggio yanından ayrılmadı.

Efsane sarışın öldükten sonra bir daha kimseyle evlenmeyen ünlü beyzbolcu, 20 yıl boyunca Marilyn Monroe'nun mezarına haftada 3 kez gül buketi gönderdi. - - - - - -

Cemal Süreya-Tomris Uyar aşkı; 'Şahsiyet Rötarı' - 1963

Cemal Süreya, Turgut Uyar ve Edip Cansever'in unutulmaz aşkı olan Tomris Uyar, bu üç şairi de ayrı ayrı etkilemiş, onlara ilham kaynağı olmuştu. Tomris, Turgut Uyar'dan ayrıldıktan sonra Cemal Süreya ile 3 yıllık tutkulu aşk yaşadı. Bu sürede birçok şiir ve şevhet dolu eser ortaya çıktı. Onlardan biri de 'Şahsiyet Rötarı'ydı. Olay şu şekilde anlatılır;

“Her akşam işten çıkıp şıp diye eve damlıyordu Cemal Süreya. Bir gün Tomris Uyar, “Biraz gez dolaş, arkadaşlarınla falan buluş’ dedi. Ertesi gün geç geldi Cemal Süreya, daha ertesi gün de, hep geç geldi. Bu akşamlardan birinde, örtü silkelemek için pencereyi açan Tomris, apartmanın girişinde oturan Cemal’i gördü ve gerçek ortaya çıktı. Her akşam iş çıkışı eve geliyor ama aşağıda oturup ‘gecikiyordu’ Cemal Süreya… Tomris Uyar tarafından durumun adı derhal kondu: Şahsiyet Rötarı…”

Elbette Cemal Süreya'nın bu duruma tepkisi gecikmedi ve o efsane 'Sayım' şiiri ortaya çıktı;

Ayışığında oturuyorduk
Bileğinden öptüm seni

Sonra ayakta öptüm
Dudağından seni

Kapı aralığında öptüm
Soluğundan seni

Bahçede çocuklar vardı
Çocuğundan öptüm seni

Evime götürdüm yatağımda
Kasığından öptüm seni

Başka evlerde karşılaştık
İliğinden öptüm seni

En sonunda caddelere çıkardım
Kaynağından öptüm seni


'Layla'

Rock Müzik tarihinin kültleşmiş ikonik şarkılarından olan Eric Clapton'un ölümsüz eseri 'Layla' tahmin edeceğiniz gibi bir kadına yazıldı. Ünlü model Patti Boyd o sıralarda Beatles gitaristlerinden George Harrison'la evlenmek üzereydi. Ancak Boyd'un kız kardeşiyle birlikte olan Clapton, Boyd'a sırılsıklam aşıktı. En sonunda umutsuz aşkına Layla şarkısını yazdı. Bu şarkı Boyd'un Harrison ile boşanıp Eric Clapton'la evlenmelerini sağladı.

Şarkıyı buradan dinleyebilirsiniz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler