HABER

Tarık Akan filmleri yıllara meydan okuyor

Türk sinemasının usta isimlerinden Tarık Akan filmleri ile hala görmeye devam ediyor. Aradan yıllar geçmesine rağmen Tarık Akan filmleri izleyiciler tarafından büyük bir keyifle izleniyor.

Tarık Akan filmleri yıllara meydan okuyor

1970 yılında Ses Dergisi tarafından yapılan oyunculuk yarışmasında birinci seçilen ve ardından oynadığı filmlerle Türk Sineması'na değer katan Tarık Akan filmleri ile aradan geçen uzun yıllara rağmen izleyicilerin ilgisini çekiyor. Sanat yaşamı boyunca 111 filmde oynayan ve ayrıca 4 televizyon dizisinde rol alan Tarık Akan, her dönem sinemanın çok konuşulan isimlerinden biri oldu.

Canım Kardeşim (1973), Oh Olsun (1974), Hababam Sınıfı (1975), Ah Nerede (1975), Mavi Boncuk (1975), Maden (1978), Sürü (1978), Adak (1979), Yol (1982), Pehlivan (1984), Karartma Geceleri (1990) ve daha pek çok filmle Yeşilçam Sineması'nın en önemli, aranan isimleri arasında yer alan Tarık Akan, diğer yandan siyasi duruşu ile de hep çok konuşuldu. Tarık Akan filmleri ile değil, 2002 - 2004 yılları arasında rol aldığı Koçum Benim dizisiyle de izleyicilerin gönlüne taht kurmayı başardı.

TARIK AKAN FİLMLERİ İÇİN TIKLAYIN

13 Aralık 1949 tarihinde doğan Tarık Akan, 1970 yılında, henüz 21 yaşındayken Ses dergisi tarafından düzenlenen oyunculuk yarışmasına katıldı ve burada birinci oldu. Yarışmayı kazanmasının ardından 1971 yılında ilk sinema filmi olan Emine'de rol alarak aktif oyunculuk hayatına başladı. Hem yarışmayı kazanan, hem de sinemaya adım atan Tarık Akan filmleri ile olduğu kadar yakışıklılığıyla da dikkatleri çekmeyi başardı. 1972 yılında Suçlu filminde Hakan karakterini canlandıran Akan, performansıyla 1973 yılında Altın Portakal Film Festiali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü almaya hak kazanır. 1973 yılında ise Yeşilçam tarihinin en iyi duygusal filmlerinden biri olan Canım Kardeşim filminde Halit Akçatepe ve Kahraman Kıral ile başrolde yer aldı. Yoksulluğa bir başkaldırı niteliğindeki film, hem senaryosu hem de müzikleri ile dönemine damgasını vurdu. Tarık Akan filmleri arasında farklı yer tutan diğer film ise Hababam Sınıfı'dır. 1975 tarihli filmde Damat Ferit karakterine hayat veren Akan, bu filmle büyük sükse yapar. Bu film hem dönemine damga vururken, gelmiş geçmiş en iyi filmler arasında da anılır oldu.

70'li yıllarda Delisin, Evcilik Oyunu, Ah Nerede gibi filmlerde birlikte başrol oynadığı Gülşen Bubikoğlu ile iyi bir ikili oluşturan Tarık Akan, 1977 yılından sonra tarzını değiştirmeye başladı. Önceleri komedi ve romantik-komedi ağırlıklı filmlerde rol alan Akan, bu dönem daha ağır filmlerde rol almaya başladı. Akan, Baraj (1977) filminde değişik bir tarzla, bıyıklı haliyle, izleyicilerin karşısına çıktı. 1978 yılında Cüneyt Arkın ile birlikte rol aldığı Maden filmi büyük başarı elde etti. Yeşilçam'ın en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilen bu filmde ortaya koyduğu performansla, 15. Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. 1979 yılında Zeki Ökten'in Sürü filminde Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz ile başrolü paylaşan Akan, canlandırdığı Şivan karakteriyle yine ödül aldı. Bu performans ona 17. Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

1980 yılında 12 Eylül Darbesi, sinemayı da olumsuz yönde etkiledi. Bu dönemde Yeşilçam bir durgunluk dönemine girdi. 1982 yılında Yılmaz Güney ve Şerif Gören'in yönetmenliğini birlikte üstlendiği, Türk sinemasının gelmiş geçmiş en iyi filmlerinden biri olarak kabul gören Yol adlı filmde Seyit Ali karakterine hayat veren Akan, filmin büyük başarısına da ortak oldu. Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Cannes'a aday gösterilen Yol filmi, Cannes Film Festivali'nin en büyük ödülü olan Altın Palmiye'yi kazandı ve Türkiye bu filmle bir ilki yaşamış oldu. Tarık Akan ise burada ortaya koyduğu performansla 'En İyi Erkek Oyuncu' dalında aday gösterildi. Dünya çapında gösterime giren Yol filmi, 1983 yılından sonra yasaklandı ancak 1999 yılında tekrar restore edilen film yeniden gösterime girdi. Yol filmi her anlamda Türk sinemasına çağ atlatan filmlerden biri oldu. Tarık Akan, 1984 yılında bu kez Zeki Ökten'in Pehlivan filmiyle izleyici karşısına çıktı. Üst düzey performansını burada da ortaya koyan Akan, 21. Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü kazandı. Diğer taraftan 1985 yılında Muammer Özer'in yönettiği Bir Avuç Cennet filminde rol aldı. Bu film de başarıdan başarıya koşarken, Türk-İşveç ortak yapımı film yurt içi ve dışından toplam beş ödül almayı kazandı. Oyunculuk hayatı boyunca pek çok başarılı işe imzasını atan Tarık Akan, 1986 yılında Çark filmde rol aldı. İşçi sınıfının sömürülmesine, örgütsüzlüğüne ışık tutan film o dönem büyük ses getiren yapımlardan biri oldu.

Tarık Akan, 1990'lı yıllarda sinemada daha az görülmeye başladı. 1990 yılında Nurseli İdiz'le başrol oynadığı Karartma Geceleri adlı film yine o dönemi kasıp kavurdu ve Türk sinemasının en iyi filmleri arasına girdi. Önceleri yılda zaman zaman iki ya da üç filmde rol alan Tarık Akan, 1990'lı yıllarda bazı yıllarda hiç bir filmde oynamadı. 2002 yılında Yeşilçam tarihinin 1 milyon doları aşan bütçesiyle o zamana kadar çekilmiş en pahalı filmde oynadı. Aynı filmin kadrosunda Halil Ergün, Meltem Cumbul, Müjdat Gezen, Ali Poyrazoğlu, Fikret Kuşkan, Erdal Özyağcılar, Memet Ali Alabora gibi pek çok önemli isim rol aldı. 2002 - 2004 yılları arasında TRT 1'de ekrana gelen Koçum Benim adlı dizide rol alan Tarık Akan, bu diziyle başarısını sürdürdü. Dizi dönemin en çok izlenen gençlik dizilerinden biri olurken, yüksek reyting oranlarına ulaştı. Akan, 2009 yılında Şerif Sezer'le birlikte Deli Deli Olma filminde oynadı ve film iyi bir hasılat elde etmeyi başardı.

Sol görüşleri olan Tarık Akan, 1977 yılından sonra toplumsal mesajları barındıran filmlerde rol almayı tercih etti. Özellikle Yol ve Sürü filmleri bunun en güzel örnekleri olarak dikkat çeker. 12 Eylül Darbesi döneminde hapse giren Akan, 1982 yılında beraat etti. Darbe dönemi Tarık Akan açısından zor yıllar oldu. 1979 yılında İzmir'de Nazım Hikmet'in doğum yıl dönümüne katılmak ve Barış Derneği’ne üye olmak suçlarından yine yargılandı. Spor salonunda yapılan o doğum yıl dönümüne binlerce insan katılmışken bir tek Tarık Akan'a dava açılmıştır. Fakat, 1987 yılında davadan beraat etti. Akan'ın 1981 yılında tutuklanmasına yurt dışında yaptığı bir konuşma neden oldu. Ünlü sanatçı yurda dönüşünde tutuklandı. Daha sonra darbe döneminde yaşadıklarını kitaplaştıran Akan, 2002 yılında Anne Kafamda Bit Var adlı kitabını yayımladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler