HABER

Tarık Akan'dan siyasi açıklamalar

SAMSUN (İHA) - Sinema sanatçısı Tarık Akan, Samsun'da katıldığı söyleşide, nasıl meşhur olduğunu ve 12 Eylül 1980 döneminde yaşadıklarını anlattıktan sonra günümüzdeki siyasi gelişmelere değindi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve 500 kişilik salonu bin dolayında öğrencinin doldurduğu "Pop-Sinema ve Toplum" konulu söyleşide Tarık Akan, eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve şu an Amerika'da yaşayan Fethullah Gülen'i eleştirirken, darbeleri de "İyi darbe vardır, kötü darbe vardır" diyerek ikiye ayırdı. Rektör Prof. Dr. Ferit Bernay'ın yanı sıra çok sayıda öğretim üyesi ve öğrencinin konuşmalarını sık sık alkışlarla kestiği sinema sanatçısı Tarık Akan, konuşmasına, "Çoğunuzun annelerinin en büyük aşkı olan ben" diye başladı. 1970'lerde sinemaya girdiğini ve "Senin sırık gibi boyun var, bu halk seni tutmaz" denilerek uzun süre film yapamadığını kaydeden Tarık Akan, ilk filminin avansını 15 arkadaşıyla pavyonlarda yediğini kaydetti. Albay oğlu olduğunu söylerken, öldüğü, hayran olduğu Fatma Girik'le ilk filmi olan "Solan Bir Yaprak Gibi"de hiç bilmediği piyanoyu çaldığını kaydeden Tarık Akan, "İlk çektiğim 30 filmde iyi paralar kazandım ama salon filmi yapmak istemiyordum. Filmlerde fotomodel gibi durdum. Benim asıl filmlerim 1980'lerin en çok fatura kesilen sanatçısı Yılmaz Güney'le çektiğim 'Yol' filminden sonra başladı" dedi. 1979'da yedek subay asker kaçağı olarak alındığını dile getirirken, "İyi ki alınmışım, yoksa o karışık dönemde yaşatmazlardı" diyen Tarık Akan, 18 aylık askerliğinin 9 ayını hapiste geçirdiğini belirtti. Tarık Akan, "İzin günümde bir sivil geliyor, 'Niye yakan açık' diyor. 'Sana ne lan' diyorum. Cebinden kimliğini çıkarıp 'Albayım' diyor, yürü 15 gün hapis. Ama iyi oldu. Bol miktarda kitap okudum. Askerde darbe gecesi sadece bana nöbet yazmışlar. Darbe gecesine kadar 'darbe 3 gün sonra olur, şu gün olur, bu gün olur' diye sevdiklerimi aradım, hepsi yurtdışına kaçtı" diye konuştu.

Dönem dönem hapse girdiğini, soruşturmalar ve kovuşturmalardan geçtiğini ancak yine de yurtdışından Türkiye'ye "2 yıla razıyım" diye gelirken uçağın İstanbul'da bir tur attığı sırada, "Canım ülkem, değil 2 yıl, 10 yıl yatarım" dediğini ifade eden Tarık Akan, "Ben ülkemi çok seviyorum. Çok zor bir ülke. 36 yıllık sinema oyuncusuyum.

Benim başıma bunlar geldiyse kim bilir kimin başına neler geldi? Ama yine de ülkemi çok seviyorum" sözleri büyük alkış aldı.

1980'le bugünkü Türkiye arasında büyük fark olduğunu, bugünkü "Ordu"yu çok sevdiğini ancak 1980 dönemi ordusunu hiç sevmediğini açıklayan Tarık Akan, "1980'de atılmış tohumlar şu anda burada yeşeriyor. Oradaki sistemler bugüne büyüyerek geldi. Onun için 1970 ve 1980 darbelerine inanılmaz karşıyım. Ama 1960 darbesi ve 28 Şubat'ın yanındayım. İyi darbe vardır, kötü darbe vardır. Kötü darbeler benim kökümü tamamen dışarı bağlamışlar. ABD'nin bir parmak işaretiyle iş halletmişler.

Halledemeyeceksiniz. Çünkü benim ülkem laik ve demokratik. 1.5 milyar nüfusa sahip İslam ülkelerinin içinde laik ve demokrat tek ülke" şeklinde konuştu. "Ilımlı İslam" söylemlerine dikkat çekerken, "Ilımlı İslam ne demek? İhtiyacım mı var ki sen benim dinimle oynuyorsun? Ben zaten İslam'ım" açıklamasını yapan Tarık Akan, şu an Amerika'da bulunan Fethullah Gülen'e ve eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e tepki gösterdi. Tarık Akan, şunları söyledi:

"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Siyasi partiler yalnızca iktidar olur. Şayet iktidarlar anayasanın dışına çıkıp milletin egemenliğine el uzatırsa Cumhuriyet'e sahip çıkan bazı güçler, emniyet, ordu, YÖK, hukuk, eğitim ve Anayasa Mahkemesi duruma el koyar. Hiçbir zaman hiçbir iktidar bu ülkenin laik ve demokratik yapısına el uzatamaz. Ancak şunu görüyorum, 1980'den bugüne kadar Fethullah'ın baskılarıyla dinin, yanlış ve istedikleri amaçta kullanılarak gençlerin ve eğitimin içine nasıl sokulacağının hedefleri belirleniyor. Böyle giderse 1980 öncesinden daha beter bir karışıklığa gidilir. Ancak şu da var ki, 1980 öncesi karışıklıkları benim halkım yapmadı. Sağ ve solda yer alanlar kullanıldı. Silahlar dışarıdan geldi. Bu sistemdeki bütün amaç Marmaris'teki ressamı getirmekti, getirdiler. Oradan da yalan yanlış laflar söylüyor. Ne söylediğinin bilincinde değil. Yani hangi ülkede Allah aşkına halkın oylamasına karşılık darbe yapan generaller adalet karşısına çıkmamış ve hapse girmemiştir? İşte Arjantin, Yunanistan, hepsinin generalleri şu an hapiste. Demokrasi bir ülkede böyle başlar. Şayet o dönemdeki demokrasiyi iyi kurmuş olsaydık bunlara hesap verdirseydik, emin olun bu sorunların hiçbiri yaşanmazdı. Üniversiteler iktidarların diş geçirmek istediği yerler olmazdı."

Tarık Akan, gençlere çok okumaları, araştırmaları, sorgulamaları ve kendilerini çok iyi yetiştirmeleri tavsiyesinde de bulunarak, sinema konuşacakken politikaya girmesine kendisinin de şaşırdığını sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler