HABER

Tarım Bakan Güçlü, Konya'da

KONYA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakan Sami Güçlü, Türkiye'nin kiraz üretiminde dünyada birinci, elma üretiminde ise dördüncü olduğunu belirterek, kirazın büyük bir bölümünü ihraç ettiklerini, ama elmanın binde birini bile ihraç edemediklerini söyledi.

Bir dizi inceleme ve açılışlarda bulunmak üzere Konya'ya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü, Çumra İlçesi İçeri Çumra Beldesi'nde Kaymakamlık ve Jandarma tarafından hazırlanan, bodur elma ve kiraz bahçesine fidan dikme törenine katıldı. Güçlü burada yaptığı konuşmada, kiraz üretiminde dünya 1.'si, elma üretiminde ise 4. olduklarını kaydederek, "Elma üretiminde 4. sırada olmamıza rağmen, ürettiğimiz elmanın binde birini ihraç edemiyoruz. Bunun sebebi elmanın dünya pazarındaki talep edilen türünü üretememizdir. Kirazda ise öyle değil, ürettiğimiz ürünün çoğunu ihraç ediyoruz. Dünyada bir gelişme var, bu gelişmeyle sanayide olduğu gibi tarımda da serbest ticaret uygulanacak. Dolayısıyla çok üretmek değil, talebi olanı üretip, bunu zamanında yerine ulaştırmamız gerekecek. Sadece AB ülkelerinde değil, tüm dünyada tarım ürünleri serbest bir ticarete doğru yönelmektedir. Bizde bundan etkileneceğiz ama olumsuz etkilenmemeliyiz" dedi.

Kırsal kalkınma diye bir kavram geldiğini anlatan Bakan Güçlü, "Kırsal kesimde istihdamı artırmak için faaliyetler yapmak gerekiyor. Bunlar tarım ürünlerini işlemek, küçük sanayileşme ve tarım dışında istihdamı sağlayacak çalışmalar olmalı. Bunları sonuna kadar destekleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Bodur elma ve kiraz bahçesine, 220 bin fidanın dikim töreninde Bakan Güçlü, Vali Ahmet Kayhan ve beraberindekiler fidan dikti.

Beraberindeki heyet ile birlikte Çumra İlçesi'ne bağlı Gökhüyük Köyü'ne geçen Bakan Güçlü burada köylüler tarafından davul zurna ile karşılandı ve köy kooperatif binasının açılışını yaptı. Güçlü, İl Tarım Müdürlüğü yetkililerinden koyunculuk projesi kapsamında dağıtılan 2 bin 700 koyun ve köyün durumu hakkında bilgi aldı. Güçlü, köyde yaptığı konuşmada hayvancılığa değinerek, "Türkiye'nin üye olmak için mücadele ettiği Avrupa Birliği ülkelerinde, toplam tarımsal üretimin yarıdan fazlası havyancılıktır. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 22'dir. Yani hayvancılık toplam tarımsal faaliyetler içerisinde üreticisine daha çok gelir getiren bir faaliyettir. Türkiye'nin en kısa sürede hayvancılık konusunda üretimini yüzde 35-40'lara çıkartmak için uğraşmalıyız" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler