HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarım Bakanlığı’ndan GDO savunması

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Genetiği değiştirilmiş Organizmaların (GDO) insan yaşamı ve sağlığı, havyan sağlığı ve refahı...

ANKARA (ANKA) – Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Genetiği değiştirilmiş Organizmaların (GDO) insan yaşamı ve sağlığı, havyan sağlığı ve refahı, tüketici çıkarları ve çevrenin en üst düzeyde korunması için karar vermeye esas teşkil edecek risk değerlendirmesinin 11 kişilik bağımsız, bilimsel ve teknik komite tarafından yapılacağına dikkat çekerek, hükümlere aykırı davrananlara izin iptali, para cezası, toplama, imha, mülkiyetin kamuya geçirilmesi ve hapis cezası dahil cezalar verilebileceğini bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, GDO’lara dair yönetmelikle ilgili yaptığı açıklamada, dünyada bulunan 8 gen merkezinden 3’ünün Türkiye’de olduğunu belirtilerek, Türkiye’de 3 bin 905’i endemik olmak üzere toplam 12 bin bitki türünün bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, “Bugün dünyada üretimi yapılan buğday, arpa, nohut, mercimek, zeytin gibi bir çok önemli ürününün anavatanı Türkiye’dir. ABD, Arjantin, Brezilya, Çin, Kanada, Hindistan, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika başta olmak üzere 28 ülkede üretilen GDO’lu tohum ve buna bağlı GDO’lu gıda ve yem hammaddeleri, biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve sürdürülebilir kılınmasını tehdit etmektedir. Bu nedenle Türkiye’deki biyolojik çeşitliliğin zarar görmemesi için tohum ve buna bağlı ürünlerin üretimi, 26 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmeliğin’ dayandığı yasalar esas alınarak yasaklanmıştır” denildi.

-11 KİŞİLİK TEKNİK KOMİTE RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPACAK-

Bu yönetmelikle insan yaşamı ve sağlığı, hayvan sağlığı ve refahı, tüketici çıkarları ve çevrenin üst düzeyde korunmasını riske sokanlar ile insan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotikleri taşıyan GDO ve GDO’lu ürünleri içeren gıda ve yem maddelerinin ithalatının ve bebek mamalarında kullanımın da yasaklandığının altı çizilen açıklamaya, risk değerlendirmesini TÜBİTAK, üniversite öğretim üyeleri ve araştırmacılardan müteşekkil 11 kişilik bağımsız, bilimsel, teknik bir komite tarafından yapılacağı anımsatıldı. Risk taşımadığı bilimsel olarak ispatlananlara da etiket zorunluluğu getirildiği belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

“Bahsi geçen Yönetmelik hükümlerine aykırı davranışların tespit durumunda ise, 4703 sayılı Kanun, 5179 Sayılı Kanun ile 1734 Sayılı Kanuna göre izin iptali, para cezası, toplama, imha, mülkiyetin kamuya geçirilmesi ve hapis cezası dahil cezalar verilebilecektir. Yine yönetmelikle beraber bağımsız, bilimsel, teknik Komite raporu neticesine göre ihracat, ithalat, işleme, nakil aşamalarında piyasa denetim ve kontrolleri daha da artarak sıkılaştırılacak. Bakanlığın laboratuarlarında yapılan analizler de dikkate alınarak, yönetmeliğe aykırı bir husus meydana gelmesi halinde gerekli cezai işlemler yapılacaktır.”

En Çok Aranan Haberler