Ankara (AA)- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye'de, şap, brusella, çiçek, kuduz, tüberküloz, şarbon, koyun ve keçi vebası gibi hayvan hastalıklarının kontrol altına alınamadığını ve hastalıklar nedeniyle yıllık 2,7 milyar YTL ekonomik kayıp oluştuğunu bildirdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı "AB Uyum Sürecinde Hayvancılığımızın Sorunları" adında bir rapor hazırladı. Bakan Mehdi Eker tarafından Bakanlar Kurulu toplantısında sunulan raporda, hayvan hastalıkları ile mücadele için bütçede ayrılan ödeneklerin yetersizliğinden şikayet edildi. Raporda, sektördeki kayıtdışılığa dikkat çekilirken, kaçak hayvan hareketlerinin de etkin bir şekilde kontrol edilmediği vurgulandı.
Rapora göre, Türkiye'de, 10 milyon 69 bin büyükbaş, 31 milyon 580 bin baş küçük hayvan bulunuyor. Toplam 10 milyon 679 bin ton süt üretiminin ancak 3 milyon tonu sanayide işleniyor. Toplam 850 bin ton olan et üretiminin de sadece yarısı (447 bin tonu) kayıtlı.Tarım sektöründe 3 milyon 75 bin 516 tarım işletmesi bulunurken,
bunlardan yüzde 2,3'ünde, 72 bin 582'sinde sadece hayvancılık yapılıyor.
Brusella, tüberküloz, şarbon gibi hayvanlardan insanlara bulaşan "zoonoz hastalıklar"ın insan sağlığı ve gıda güvenliği bakımından da önemli olduğu vurgulanan raporda, kaynak yetersizliği nedeniyle tazminatlı hastalıklarla etkili mücadele yapılamadığı belirtildi. Kamuda veteriner hekim ve yardımcı personel açığı olduğu da
kaydedilen rapora göre, norm kadroda 5 bin veteriner hekim gösterilmesine karşın, mevcut veteriner hekim sayısının 1935'te kaldığı, bakanlığın 6 bin 100 sağlık ve teknik personel kadrosu talep ettiği belirtildi.
Raporun sonuç bölümünde, hayvancılığın, AB uyum sürecinde süratle geliştirilmesi gereken bir alt sektör olduğu vurgulanırken, "hayvan hastalıklarının önlenmesi, genetik ıslah çalışmalarının tamamlanması, kaba yem açığının giderilmesi, pazarlama organizasyonunun sağlanması ve piyasa düzenlemelerinin yapılmasının" öncelik arz ettiği kaydedildi.