YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarım Bakanlığı'ndan, 'gıda Takviyesi Olarak Satışa Sunulan Ürünlere' İlişkin Açıklama

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda takviyesi olarak satışına izin verdiği ürünleri 'ilaç' gibi satışa...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda takviyesi olarak satışına izin verdiği ürünleri 'ilaç' gibi satışa sunarak tüketiciyi yanıltan reklam ve tanıtımlara karşı yasal yollara başvurdu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda takviyesi olarak satışına izin verdiği ürünleri 'ilaç' gibi satışa sunarak tüketiciyi yanıltan reklamlarla ilgili verdiği mücadeleye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in talimatıyla harekete geçen Bakanlık yetkililerinin, gıda takviyesi üretim izni aldıkları halde 'Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izinli' diyerek hastalıkları iyileştirici özelliği olduğu iddiasıyla ürün satışı yapan 120 televizyon programı ile 638 internet sitesini Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Reklam Özdenetim Kurulu’na bildirdiği ifade edildi. Bakanlığın, Türk Gıda Kodeksine göre 'normal beslenmeyi takviye' amacıyla üretilen gıda takviyelerinin, yazılı ve görsel medya ile internet sitelerinde tüketiciyi yanıltıcı ifadelerle tanıtımını engellemek için mücadele ettiği belirtilen açıklamada, "Bakanlık, bazı kişi ve kuruluşlar tarafından söz konusu ürünlerin 'tıpta hastalık olarak kabul edilen ve hekim kontrolünde olması gereken rahatsızlıkların tedavisinde kullanılacağı' şeklinde yanıltıcı reklam ve tanıtımlarına karşı yasal yollara başvuruyor" denildi.

"SİTELERE, ERİŞİMİN ENGELLENMESİ ŞEKLİNDE İŞLEMLER UYGULANDI"

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Bakanlık, reklam aracılığı ile tüketiciyi aldattığı tespit edilen internet siteleri, gazete, dergi, ürün broşürleri ve televizyonları Reklam Kuruluna bildirdi. Bildirilen internet siteleri, gazete ilanları ve televizyon programlarına reklam durdurma cezası ile toplam 570 bin 106 lira idari para cezası uygulandı. Aynı kapsamda bakanlık tarafından, radyo ve televizyon yayınlarındaki program ve bunların içeriğinde yer alan ticari reklam ve ilanlarla tüketicinin tecrübe ve bilgi noksanlıklarını kullanan, hastalık korkusu yaratan ve takviye edici gıdaları ilaç gibi tavsiye ederek tüketiciyi aldatan 16 ürün ile ilgili 120 televizyon programı RTÜK'e bildirildi. RTÜK, 2011 ve 2012 yıllarında yapılan bildirimler sonucunda 116 müeyyide uyguladı. Bakanlık, ayrıca internet üzerinden tüketiciyi yanıltıcı ifadelerle yapılan reklam ve tanıtımlarla ilgili de 638 adet internet sitesini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına ve Reklam Özdenetim Kuruluna bildirdi. Pazarladıkları ürünü 'gıda takviyesi' olarak tanıtılan ancak içeriğinde ilaç etken maddesi ihtiva eden ürünlerin satışının yapıldığı bu sitelere, filtre uygulaması ve erişimin engellenmesi şeklinde işlemler uygulandı. Diğer taraftan takviye edici gıdalarla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek ve yanıltılmasını önlemek amacıyla kamu spotları ve diğer tanıtımlarla, söz konusu ürünlerin ilaç olmadığına ve bu amaçla kullanılmaması gerektiğine yönelik Bakanlıkça çalışma başlatıldı.

Gıda takviyeleri, Bitki Danışma Kurulunca oluşturulan Bitki Listesi ve Zehirli Bitki Listesi dikkate alınarak Türk Gıda Kodeksine göre üretilmekte. Bu ürünler vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asitler gibi besin ögeleri ile bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri olan bitki, bitkisel kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstrelerinin tek başına veya karışımları şeklinde bulunuyor. Dolayısıyla, ilaç olmayan ve normal beslenmeyi takviye amacıyla üretilen gıda takviyelerinin, hastalıkları tedavi edici, cinsel gücü artırıcı, sigara bıraktırıcı vb. işlevleri bulunmamakta."

Açıklamada, bu niteliklerdeki hiçbir ürünün üretimine ve ithaline Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilmediği belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler