Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından karara bağlanan "soğutulmuş inek sütüne farklı prim" uygulaması, süt üreticilerini sevindirdi. Sütü, sağılmasının ardından soğutucu tanklarda 4 dereceye kadar soğutarak soğuk zincir içine alan üreticiye prim verilecek. Uygulama, 7 Mayıs 2012 Tarih ve 28285 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan “2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın 4. Maddesinin 5. Bendinde, soğutulmuş inek sütüne farklı olmak üzere, süt teşvik prim ödemesi yapılır.” kararıyla yürürlüğe girdi.
Konu hakkında bir açıklama yapan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, kaliteli süt üretimi konusunda 2006 yılında kurdukları altyapıyla günlük 150 ton sütü soğuk zincire aldıklarını söyledi. Eskiyörük, “Bu alanda öncülük yapan Tire Süt Kooperatifi’nin çalışmalarının ülke çapında uygulamaya yönelik teşvik kapsamına alınması, gıda güvenliği açısından önemli bir gelişme sağlayacaktır.” dedi. Uygulamanın sektör açısından son derece sevindirici olduğunu dile getirerek, “Yaptığımız çalışmalar ve önerilerimiz dikkate alınarak uygulamaya geçildiği için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na teşekkür ediyorum. Biz bu çalışmamızı altı yıl önce tamamlamıştık fakat sütün sadece soğutulması yetmez, aynı zamanda antibiyotik ve alkol testi gibi tahliller yapılarak kontrollu bir şekilde toplanması gerekmektedir.” şeklinde konuştu. Gıda güvenliğini sağlamak için sadece üretim tesislerinin denetiminin yeterli olmayacağını vurgulayan Eskiyörük, şunları söyledi: “Çiftlikten sofraya kadar sütü kontrol altına almak, toplama işlemlerinin sadece örgütler tarafından yapılmasıyla mümkündür. Bu alanda da üreticiyi örgütlere teşvik edici destekleme yöntemleri uygulanmalıdır. Bakanlığımızın, bu önerimizi dikkate alarak yıl sonunda uygulamaya geçileceğini belirtmesi bizleri, başta üreticiler olmak üzere tüm sektör açısından sevindirdi. Sütün sadece örgütler tarafından toplanmasıyla başta kayıtdışılık, kalite, pazarlama, planlama, toplama maliyeti, fiyat istikrarsızlığı gibi sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkarak haksız rekabet de önlenecektir. Sütün kontrol edilerek toplanması işlemi ve sorumluluğu örgütlere verilmelidir. Devlet, örgütlere bu işlevi yerine getirebilmesi için maliyetlerini karşılamak üzere bir teknik destek sağlamalıdır. Üreticiyi örgütler, örgütleri ise devlet denetlemelidir.”
Desteklemelerin sosyal yardım anlayışıyla değil, sektörün iyileşmesi ve gelişmesi yönünde uygulanması gerektiğini söyleyen Mahmut Eskiyörük, “Karar alıcılar, sektörün önemli aktörlerinden olan sanayici ve üretici örgütleriyle daha sık biraraya gelirse ortak akıl oluşturulmasıyla sorunları daha kolay çözer, daha büyük mesafeler alırız.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz