Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin Tarım ÜFE verilerini açıkladı. Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) kasımda bir önceki aya göre yüzde 8,88, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 46,91 arttı.
ABD'de kasım ayında tarım dışı istihdam 227 bin kişi artarak beklentilerin çok üzerine çıktı. Ancak işsizlik oranı, %4,1'den %4,2'ye yükseldi. Sağlık, eğlence ve konaklama sektörlerinde artış gözlemlenirken, perakende ticarette iş kayıpları yaşandı.
Sürdürülebilir tarım alanında önemli çalışmalara imza atan İGSAŞ, Türk bilim insanı Mirza Gökgöl’ün 1935-1939 yıllarında kaleme aldığı “Türkiye Buğdayları” adlı kitabı, tarım sektörüne yeniden kazandırdı. Anadolu’nun kadim buğday türlerini araştıran ve gelecek nesillerin bu alandaki çalışmalarına rehberlik eden bu kitap, Tersane İstanbul’da düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.
İstanbul gibi büyükşehirlerden memleketlerine dönenlerin sayısı giderek artıyor. Bunlardan birisi de Ordulu Emrah Muammer Özer oldu. Mesudiye ilçesi Kale mahallesine dönen Özer, bir süre hayvancılık yaptıktan sonra atıl arazileri ekmeye başlayarak tarıma yöneldi. Aldığı desteklerle 200 dönüm kullanılmayan atıl arazi tarıma açan Özer, komşu mahallelerde de atıl arazileri değerlendirdi. Özer'in şimdiki hedefi, desteklerle üretimini arttırmak.
Hasadı başladı! Ancak rekoltedeki düşüş, fiyatların dramatik şekilde artmasına yol açtı. Bu yıl bahçede kilosu 10 liraya satılan Bodrum mandalinası, pazarda ve marketlerde 50 liraya kadar çıkabiliyor! Rekoltenin 3 bin tonun altına düşmesi, turizm ve su problemleriyle birleşince, üreticiler zor günler geçiriyor. Belediye ise tam 50 ton alım yapacağını duyurdu...
Kırıkkale'de yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz etkiliyor. Su kaynaklarının tükenme noktasına gelmesi, özellikle şeker pancarı üretiminde verim kaybına sebep oldu. Keskin ilçesine bağlı Efendi köyünde başlayan şeker pancarı hasadında çiftçiler verim kaybı yaşıyor. İlçede şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler, yüzde 30 verim kaybı yaşadıklarını söyledi.
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'ndeki ada, metrekaresi 9 dolar bedelle yeni sahibini arıyor.
Manisa'da coğrafi işaretli "Demirci hünnabı" hasat edilmeye başlandı. İlçede üretim kapasitesi artan meyvede bu yıl 300 ton civarında rekolte bekleniyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin dünyada un ihracatında birinci, makarna ihracatında da ikinci sırada olduğunu belirterek, "2023 yılı itibarıyla Türkiye'nin dünya un pazarındaki payı yüzde 23. Bu da dünyadaki her 4 un paketinden birisinde Türkiye'deki üreticilerin emeğinin bulunduğunu gösteriyor." dedi.
Emekli maaşlarının 12 bin 500 TL olduğu bir dönemde Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’nın ‘540 TL kıyma için pahalı değil mi?’ sorusuna verdiği yanıt dikkat çekti. Yumaklı, kıyma fiyatları ile ilgili soruya verdiği yanıtta “Pahalı şöyle bir kavram, gelirlerin de arttığı bir durumla, ikisini göreceli olarak koymak lazım” dedi. Bakan Yumaklı’nın bu sözleri sosyal medyada da gündem yarattı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, işlenmeyen tarım arazilerini üretime kazandırmak için yeni bir adım attı. İki yıl boyunca kullanılmayan araziler, tarımsal üretim amacıyla sezonluk olarak kiraya verilecek. Kiraya verilen arazilerin sahiplerine devlet tarafından bu paralar geri ödenecek. Bu hamleyle, atıl arazilerin tarıma kazandırılması ve ülkenin tarımsal üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
Tüzel kişilere ait lisanslı depo işletmelerinde teminat yükümlülüğünün, kefalet sözleşmesiyle de yerine getirilebilmesi için düzenlemeye gidildi.
Arı familyasına ait farklı türler bulunur. Samuray arısı, tarım zararlılarıyla biyolojik mücadelede sıklıkla kullanılan çok küçük bir parazit arı türüdür. Tarım alanlarında doğal bir pestisit görevi görür.
Dirgen, çoğunlukla toprağı kazmak, havalandırmak veya ürünleri toplamak amacıyla kullanılan bir tarım aletidir. Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan bu aletin sapı ve çatal biçimindeki uçları vardır. Tarım aletleri arasında farklı amaç için kullanılan çeşitli türleri bulunur.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu geleneksel ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzümün bilinirliğini artırmak ve bu pazarlarda rekabet gücünü yükseltmek için özellikle Asya ve Uzak Doğu pazarlarına yönelmesi gerektiğini söyledi.
Sakarya'nın Hendek ilçesinde 1200 lira yevmiye vermesine rağmen çalıştıracak işçi bulamayan fındık üreticisi, 13 dönümlük bahçede fındıklarını 5 kişilik akraba ekibiyle topluyor.
Tarım sektöründe üretim planlaması, Orta Vadeli Program'a (OVP) girerken, stratejik ürünlerde üretim planlamasıyla büyümeye katkı verilmesi hedefleniyor.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, 1 Eylül'de başlayan 2024-2025 sezonunda hedeflerinin 300 bin tonun üzerinde fındık ihraç etmek olduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bursa siyah incirinin Türkiye adına Avrupa Birliği'nden (AB) tescil alan 26'ncı ürün olduğunu bildirdi.
Tarımsal desteklemelere ilişkin çalışmalar devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 Yılında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ın Resmî Gazete’de yayımlandığını duyurdu. Bakan Yumaklı, hangi ürünün ne kadar destek alacağının önceden bilineceğini aktardı.
Medeniyetin beşiklerinden Yassı Höyük'te süren kazı çalışmalarında olağanüstü bir keşfe imza atıldı. Arkeologlar taneyle, avuçla, gramla bulmaya alışkın olduğu nohut, buğday, kayısı çekirdeği, üzüm ve sarımsak tanelerinden tam 21 kilogram buldu! 2 bin 800 yıl öncesine ait karbonlaşmış taneler bölgenin tarım açısından ne denli varsıl olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kullanım için kiralanması mümkün hale getirildi.
Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,74 azalırken, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 41,07 arttı.
İstanbullular hafta sonları Arnavutköy'de yol kenarında yer alan araziye akın ediyor. Tarlaya giren vatandaşlar organik ürünleri kendi elleriyle toplayıp satın alıyor. Organik ürünleri tarladan kendileri toplamanın keyfini yaşayan ve tarlaya her sene geldiğini söyleyen bir vatandaş "Arkadaşlarımıza ve dostlarımıza da her zaman tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), mayısta aylık bazda yüzde 0,85, yıllık bazda yüzde 53,08 artış gösterdi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılıkta yeni destek modeline ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Afganlarla ilgili sözleri gündeme damgasını vurdu. Tarımda işçi kıtlığı olduğunu belirten Bolat, "Bugün 25 bin Afgan çoban gitse tarım, hayvancılık kalmaz" sözleriyle geniş yankı uyandırdı. Bolat'ın sözleri polemik doğurdu, gazeteci Fatih Altaylı'dan "itiraf" tepkisi geldi. Ticaret Bakanlığı, Bolat'ın sözleriyle açıklama yaptı.
Tonlarca limonun çöpe döküldüğü görüntüler gündem olmuştu. Ancak bugün limon fiyatları 100 TL’ye dayandı. Üreticiler, depolardaki limonların piyasaya sürülmesiyle fiyatların yükseldiği görüşünde. Düşüş için Ağustos ve Eylül ayları işaret edildi. Üreticiler ise bu duruma, “‘Gelin bedava alın yeter ki ağacım da ürün kalmasın’ dedim yine de almadılar. Limonlarım çürüdü gitti” diyerek isyan etti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayında tarımsal girdi fiyatlarının aylık yüzde 1,72, yıllık yüzde 52,20 arttığını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 30 milyon 54 bin liralık tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarıldığını duyurdu. Destek ödemelerinin detayları da belli oldu.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, büyüme verilerinE ilişkin olarak, "Tarım, orman ve balıkçılık sektörümüz 2024 yılının ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 oranında büyüdü" açıklamasını yaptı.
Emtia piyasasında, geçen hafta Fed'in ilk faiz indirimine ilişkin beklentilerin yılın son çeyreğine ötelenmesiyle karışık bir seyir izlenirken, aşırı yağışlar ve kuraklık endişeleriyle tarım grubundaki yükselişler dikkati çekti. Geçen hafta ons bazında altın ve gümüş yüzde 3,3, paladyum yüzde 4,3, platin yüzde 5,5 değer kaybetti.
İstanbul’da özel bir şirkette çalışan ve plaza hayatından sıkılarak Aydın’a ailesinin yanına dönen 32 yaşındaki Vildan Uğurlu, çiftçilik hayalinin peşinden koşarak huzuru tarımda buldu. 2020 yılında tanıştığı “Efeler diyarında pitaya” projesi ile hayatı değişen Uğurlu, betondan yapılı kapalı alanlar yerine toprağı seçtiğini ve çok mutlu olduğunu söyledi.
İleri teknolojiyle yükselen ve yeni nesil tarıma dayalı bir geleceği bugünden inşa etme vizyonuyla yola çıkan Agrotech Grup, tarım ve teknoloji sektöründe yeni yatırımlar ve satın alımlarla yoluna devam ediyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin geçen yıl 212 ülke ve bölgeye 2 bin 200 çeşit tarım ürünü ihraç ederek 31 milyar dolarlık ihracat geliri elde ettiğini söyledi.
Adana'da Tarım ve Orman Müdürlüğünce oluşturulan "ham karpuz timleri", meyvenin olgunlaşmadan hasat edilmesini engelleyecek.
Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yeni düzenleme. Mevsimlik tarım işçileri ile ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını düzenleyen genelge, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu genelgede barınma, sağlık ve eğitim hizmetleriyle ilgili düzenlemeler yer alırken; İşçileri taşıyan karayolu araçlarının, 00.00-06.00 saatleri arasında şehirler arası yolculuk yapmamaları sağlanacağı ifade edildi.
Tarım sektörünün ihracatı yılın ilk çeyreğinde 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 8,6 artarak 9,3 milyar dolara ulaştı. Ocak-mart döneminde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 3,1 milyar dolarlık, yaş meyve ve sebzede 963,6 milyon dolarlık, meyve sebze mamullerinde 708,3 milyon dolarlık, kuru meyve ve mamullerinde 497,6 milyon dolarlık, süs bitkileri ve mamullerinde ise 49,1 milyon dolarlık dış satım yapıldı.
'Üzümün başkenti' Alaşehir'in yükselen yıldızı artık zeytin üretimi... Üzüm üretiminde maliyetlerin artmasının yanı sıra 'Mildiyö' hastalığı da çiftçileri dünyaca ünlü Sultaniye üzümüne alternatif aramaya itti. Son dönemde üzüm bağları sökülüp yerlerine maliyeti daha düşük olan zeytin fidanı dikiliyor. Üstelik son yıllarda ABD ve AB'den de zeytine talebin arttığı belirtildi.
Samsun'un Çarşamba ilçesinde tarım arazisinde çıkan yangın söndürüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayında tarımsal girdi fiyatlarının aylık yüzde 7,51, yıllık yüzde 45,11 arttığını açıkladı.
Sanayicilerin ana gündem maddelerinden birini "temiz üretim ve ileri atık su geri kazanımı" oluştururken, daha az su tüketilmesini sağlayan yatırımlar da artıyor.
Avrupa Birliği (AB) kurumları, hassas tarım ürünleri dışında Ukrayna'dan ithal edilen bütün ürünlerdeki gümrük vergilerinin 1 yıl daha askıya alınmasında anlaştı. Avrupa ülkelerinde çiftçiler son dönemde yoğun protestolar düzenliyordu.
Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince yürütülen proje kapsamında 5 bin 850 çiftçiye 210 ton yonca, 370 ton da korunga tohumu desteğinde bulunuldu.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesince (NKÜ) hazırlanan "Trakya Bölgesi'nde İklim Değişimine Adaptasyon İçin Nötr Arazi Bozunumu Projesiyle (İklimTrak)" toprakların iklim değişikliğine uyumu sağlanacak.
Hatay'da yaşayan Tuğba Alvanoğlu, Tayvan'dan gelen öğrencilerden topraksız tarımı öğrendi. Alvanoğlu kurduğu sistemle topraksız tarım yöntemiyle ilk olarak PVC boru içinde marul yetiştirmeyi başardı. Bu şekilde kendisine ekmek kapısı açan Alvanoğlu, "Çok ciddi anlamda kısa sürede verim aldık" dedi. Alvanoğlu şimdi yeni ürünler yetiştirmek için harekete geçti.
Türkiye'nin önemli tarım alanlarından Bafra Ovası'nda, brokoli hasadından 12 tondan fazla rekolte bekleniyor.
Tarım 4.0 Teknoloji ve Etki Derneği tarafından düzenlenen "2. Tarım Teknoloji Etki Zirvesi" İzmir'de başladı.
Çiftçilerin kabusu 'kahvrengi kokorca' böceğiyle ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 'dikkat' başlığıyla uyarı yayınlandı. Tarım sektörünün öncü sorunlarından olan kahverengi kokarca böceği istilacı özelliğinin yanı sıra üretimin düşmesine de neden oluyor. Böceğin zarar verdiği ürünler arasında fındık, elma, armut, şeftali, Trabzon hurması, turunçgil, mısır, biber, fasulye ve domates yer alıyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, deprem bölgesindeki üreticilere 14 milyar 150 milyon lira tarımsal destek verdiklerini açıkladı.
Türkiye'nin sektöründe en büyük fuarı olarak gösterilen AGROEXPO Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Tavukçuluk Fuarı, kapılarını 19. kez açtı.
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), Kasım 2023 döneminde aylık bazda yüzde 1,44, yıllık bazda yüzde 38,82 artış gösterdi. Böylece tarımsal girdi enflasyonu aylık bazda Eylül 2019'dan bu yana 50 aydır aralıksız yükselişini sürdürüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarım politikalarının belirlenmesinde etkin rol oynayacak "genel tarım sayımı" için düğmeye bastı. Sayımın ilk aşamasında mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazileri de belirlenecek ve buralarda faaliyette bulunan işletmelere ilişkin bilgiler elde edilecek. İkinci aşamada toplanan bilgiler esas alınarak, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenler ışığında tam sayım ve örnekleme yapılacak.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023 yılında 63,4 milyar lira tarımsal destek ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarıldığını açıkladı.
Adana'da tarımsal üretimin önemli giderlerinden olan sulamada kullanılan enerjinin güneşten karşılanması amacıyla üreticilere hibe desteği sağlanacak.
Tatilin yanı sıra fuar turizmiyle de ön plana çıkan Antalya, ticari organizasyonlarla her yıl binlerce yerli ve yabancı firma ile alıcıya ev sahipliği yapıyor.
Antalya'da 125 ülkeden yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği Growtech Tarım Fuarı, farklı kurumların organizasyonuyla 18 yabancı firma ile 100'e yakın yerli üreticinin ikili görüşmesine ev sahipliği yaptı.
Ardahan'da tarımsal üretimin artırılması ve geliştirilmesi amacıyla 225 üreticiye 212 ton "tritikale" tohumu dağıtıldı.
Burdur'da Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek vermek amacıyla oluşturulan "Katılım Öncesi Yardım Aracı - Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD 3)" programının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Niğde’de tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında 15 kişi yaralandı.
Siirt'in Tillo ilçesinde yetişen organik üzümlerden yapılan "Tillo heriresi" geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.
Antalya'da düzenlenen Growmach Traktör, Tarım Makineleri, Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı ziyaretçilerine kapılarını açtı.
Aydın'da düzenlenen "20. Germencik İncir, Tarım, Kültür ve Sanat Festivali" sanatçı Haluk Levent konseriyle tamamlandı.
İzmir'in Menemen ilçesinden başlayıp, Manisa'nın Sarıgöl ilçesine kadar uzanan 17 bin 500 kilometrekarelik Gediz Nehri Havzası'ndaki üreticiler, büyük bölümü ihraç edilen üzümlerini kurutmak için güneşe serdi.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ailesine yardımcı olmak için ot biçip bağ yapan, hayvanlara bakan Mehmet Zekeriya Özbiçen, bir taraftan da azimle ders çalışarak hayalini kurduğu tıp fakültesini kazandı.
Tarım ve Hayvancılığın en önemli geçim kaynağını oluşturduğu Hakkari'de, üretimin artırılması amacıyla, 2 yılda boş ya da atıl durumda olan, nadasa bırakılan alanlarda üretime yeniden başlandı.
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, "Pazarcık boncuğu" olarak bilinen fasulyenin üreticileri hasada başladı.
Kırklarelili çiftçiler, hasadının yüzde 80'i tamamlanan buğdayda bu yıl yüksek rekolte almanın sevincini yaşıyor.
42 yaşındaki Edirneli çiftçi Can Sakarya, bankada çalışırken istifa ederek tarımla uğraşmaya başladı. Topraksız tarıma yönelen Sakarya, topraksız çilek üretimi için 250 metrekarelik sera kurdu. Sakarya, 2 dönümde yetişecek çileği topraksız tarımla 250 metrekarede yetiştiriyor. Yaklaşık 9 bin çilek fidesi eken Can Sakarya, ilerleyen yıllarda 7 ton rekolte bekliyor.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da bahar yağmurları, gelişimine katkı sunduğu buğdayda yüksek rekolte beklentisini arttırdı.
Tarımsal üretimde dışa bağımlılığın minimuma indirilmesi ve üretimde kalkınmayı sağlarken gıda arz güvenliğinin de kontrol altına alınmasına katkı sağlayacak 15 yerli ve milli tohum çeşidi, sektör temsilcilerinin buluştuğu etkinlikte tanıtıldı.
Sakarya'nın Kocaali ilçesinde depolanan yağmur sularıyla hobi bahçelerini sulayan ilkokul öğrencileri, yetiştirdikleri sebzeleri ihtiyaç sahiplerine gönderiyor.
Erzurum'da yemek atıkları, Atatürk Üniversitesinin Kompostlama Tesisi'nde organik gübreye dönüştürülüyor.
Kayseri'de bağ evlerinden tarım ve el aletleri çaldığı öne sürülen şüpheli gözaltına alındı.
Samsun'un Bafra, 19 Mayıs, Alaçam ile Yakakent ilçelerinde 165 bin 200 dekar alanda çeltik üretimi yapılıyor.
Ağrı Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ile DAP Bölge Kalkınma İdaresince kentte tarımsal ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla tohum ve sıvat dağıtımı ile makine tanıtım töreni gerçekleştirildi.
Isparta'nın Aksu ilçesinde 9 yıl önce üretimine başlanan yayla çileği, bölge halkının geçim kaynağı haline geldi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremler nedeniyle zarar gören bir sulama havuzu ile bazı tarım alanlarında oluşan çökme ve yüzey kırıkları havadan görüntülendi.
Sinop'un Boyabat ilçesinde ekimine başlanan çeltikten bu yıl 15 bin ton ürün elde edilmesi bekleniyor.
Siirt'te okullarda yetiştirilmesi için öğrencilere sertifikalı 1500 domates ve 1500 biber fidesi verildi.
Bayburt'ta, 2021'de yapılan Kırklartepe Barajı sulama inşaatının da tamamlanmasıyla 58 bin dekarlık kuru tarım arazisinin modern sistemle sulanmasına imkan sağlanacak.
Ceviz ağacı yıl boyu düzenli mahsul vermesiyle dikkat çeker. Türkiye’de de birçok bölgede ceviz ağacı yetiştiriciliği yapılır. Ceviz ağacına, sulama ve gübreleme gibi bakım işlerinin yapılması ise alınan ürünün kalitesi üzerinde etkilidir. Ayrıca cevizgiller familyasına ait ceviz ağacı, tüylü yapraklara sahiptir. Ceviz ağacı kaç günde bir sulanır?
Elma, besin değeri yüksek meyveler arasında yer alır. Ülkemizde de sıklıkla tüketilen elma, gülgiller familyasına ait bir meyvedir. Yüksek besin değeri ile farklı tariflerde de kullanılır. Sonbahar mevsimi meyvesi olmasına rağmen farklı yetiştiricilik faaliyetleri ile pazar veya manavlarda dört mevsim boyunca taze elma bulabilirsiniz.
Çilek mevsimi İlkbahar ve Yaz ayları olarak bilinir. Yaz aylarında sıkça tüketilen çilek, gülgiller familyasında yer alan tatlı bir meyvedir. Pazarlarda veya manav tezgahlarında Mart, Nisan veya Mayıs aylarında taze çilek bulmak mümkündür. Ülkemizde ise genellikle Antalya ve Muğla illerinde çilek yetiştiriciliği yapılır.
Zeytin, ülkemizde yaygın olarak yetişen bitkiler arasında yer alır. Sofralarda sıklıkla tüketilen zeytini, hazır şekilde almak veya ev ortamında yetiştirmek mümkündür. Zeytin bitkisi yoğun güneş ışığını sevmesi sebebiyle ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde sıklıkla yetiştirilir. Bölgelerdeki birçok kişinin temel geçim kaynağını oluşturan zeytin, ılıman ve nemli iklimlerde kısa sürede yetişir.
Antalya'nın Alanya ilçesinde, bu yıl yaklaşık 3 bin ton rekolte beklenilen yenidünya meyvesinin hasadına havaların sıcak gitmesi dolayısıyla erken başlandı.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesinde üniversite sanayi işbirliğinde geliştirilen dairesel hareketli damla sulama sistemiyle sudan, sulama borusundan ve enerjiden tasarruf edildi.
Şeftali, rosaceae familyasından gelen yaz mevsiminde yetişen bir meyvedir. Sağlıklı yaşamın ve ölümsüzlüğün simgesi olarak bilinen şeftali, bol su içeren tatlı bir besindir. 2018’de yapılan değerlendirmelere göre dünyada en fazla şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı ülke Çin'dir. Çin’den sonra İtalya, Yunanistan, İspanya ve Türkiye en çok şeftali üretilen yerlerdir. Ülkemizde en çok şeftali yetiştirilen şehir Bursa’dır. Peki, şeftali çekirdeği dikilir mi?
Tarım sektöründe daha fazla verim elde etmek için pek çok çalışma yapılır. Bunlar arasında tohum ıslahı da yer alır. Çok önemli bir çalışma olan tohum ıslahı sayesinde kaliteli ekin üretmek mümkündür. Ayrıca melezleme çalışmaları sayesinde raf ömrü daha uzun sebze ve meyve elde edilebilir. Bu sayede tarımla uğraşan kişiler daha yüksek verim elde edebilir. Tohumları korumak ve daha fazla çeşitlilik elde etmek için bu uygulamaya başvurulabilir. Peki, tohum ıslahı nedir, yöntemleri nelerdir?