YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarım Kredi Türkiye'nin Geleceğine Yatırım Yapıyor

Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımsal sulamada tasarruf ve üretimde verimliliği artırmak için Aksaray'da kurduğu fabrikasında damlama sulama ve yağmurlama sistemleri üreterek,

Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımsal sulamada tasarruf ve üretimde verimliliği artırmak için Aksaray'da kurduğu fabrikasında damlama sulama ve yağmurlama sistemleri üreterek, Türkiye'nin her yerine ücretsiz proje hizmeti veriyor.

Tarım Kredi Damlama Sulama A.Ş. (TK Plastik) Müdürü Metin Tonba, Tarım Kredi'nin bin 600'e yakın kooperatifi ve bu kooperatiflere üye 1,5 milyona yakın üyesi ile Türkiye'nin her köşesine ulaştığını söyledi.

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 30'a yakın fabrikasında, gübreden hayvancılığa, yemden sulama sistemlerine kadar her türlü hizmeti çiftçiye götürdüğünü belirten Tonba, Türkiye'nin geleceği için önemli olan sulama sistemleri üzerine yoğunlaştıklarını ifade etti.

-Su kaynaklarının yüzde 75'i tarımda kullanılıyor-

Türkiye'de en çok su miktarının tarım sektöründe kullanıldığına dikkati çeken Tonba, şöyle devam etti:

"Türkiye su zengini değil, su fakiri bir ülke. O yüzden kaynaklarımızı çok iyi kullanmak zorundayız. Her ürünün ihtiyaç duyduğu su miktarı ve aralığı farklı. Bunları borulu sulama sistemleri ile noktasal olarak karşılamak ve su israfını önlemek mümkün. O nedenle tarımsal sulamada yapılacak tasarruf çok daha önemli. İçme suyunda ve sanayide tüketilen su, tahmin edildiği kadar yüksek değil. Yüzde 15-20 mertebesinde. Su kaynaklarının yaklaşık yüzde 75'i tarımda kullanılıyor. En çok suyu tarım sektörü tüketiyor. Çünkü salma sulama sistemi kullanılıyor. Halen borulu sulama sistemi yüzde 10 seviyesinde. Damlama sulama sistemi ise yüzde 3 oranında kullanılıyor. Tarımsal sulamada verimliliği artırmak için damlama sulama sistemlerini tercih etmek lazım."

Damlama sulama ile bitkiye istenilen zamanda ve istenilen miktarda ihtiyacı kadar su verildiğini dile getiren Tonba, "Bu sistemle suyla beraber ilaç ve gübre de verilebiliyor. Yani bu sistemi kuran çiftçiler sulamadan sonra ayrıca gübre ve ilaçlama yapmıyor" dedi.

Tonba, damlama sulama ile sağlanan enerji, su, gübre ve iş gücü tasarrufunun maliyetleri önemli ölçüde azalttığını, doğal kaynakları koruyarak, verimliliği artırdığını kaydetti.

Türkiye'nin ortasında bulunan Aksaray'da kurdukları fabrika ile her yere ulaşmalarının mümkün olduğunu anlatan Tonba, bunun yanı sıra teşvik bölgesinde yer alması nedeniyle fabrika için Aksaray'ın tercih edildiğini aktardı.

-Ücretsiz sulama projesi yapıyorlar-

Damlama sulama, yağmurlama sistemleri ve aksesuarları üretimlerinin yıllık 4 bin tonu bulduğunu vurgulayan Tonba, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin her noktasına hizmet götürüyoruz. Proje hizmeti götürüyoruz ve bunu ücretsiz yapıyoruz. Çiftçimiz kooperatife başvurduğunda bu talep hemen bize ulaştırılıyor ve ziraat mühendislerimizi gönderiyoruz. Çiftçinin arazisini inceleyip projelendiriyoruz. Türkiye'nin her noktasına ulaşıyoruz. Ama ağırlıklı olarak Konya Ovası'na, güney illerine ve Ege'ye. Satışlarımızın yüzde 20'sini Konya bölgesine yapıyoruz."

Tonba, şimdilik sulama sistemleri ürettiklerini ancak ilerde doğalgaz boruları da üretebilecek altyapıya sahip olduklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler