ANKARA (İHA)- Tarım ve Köyişileri Bakanı Sami Güçlü, AK Parti ve CHP Milletvekilleri'nden Tarım Ürünleri Sigorta Yasası'nın çıkarılması için destek isteyerek, "Tarım ürünleri sigortası buğdaya taban fiyatı vermekten çok daha önemli" dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü kafeteryasında milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü, milletvekillerinden Tarım Ürünleri Sigortası Kanunu'nun bu dönem çıkarılması için destek istedi. Yasanın çıkarılması için CHP'nin önde gelen grup başkan vekilleriyle görüştüğünü belirten Güçlü, "Bana destek vereceklerini söylediler. Siz de yardımcı olun" diye konuştu. Yasanın sektör için hayati öneme sahip olduğunu dile getiren Güçlü, 2005 yılı Cumhuriyet Türkiyesi'nde hala Tarım Ürünleri Sigortası Kanunu'nun olmamasının büyük bir kayıp olduğunu kaydetti. Tarımın doğası gereği her türlü doğal afete açık olduğunu ifade eden Güçlü, her yıl hemen hemen tüm bölgelerde kuraklık, don, sel ve buna benzer felaketlerin yaşanabildiğini, ancak tüm gelirini emeğini tarladan bekleyen insanların hiçbir güvencelerinin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Güçlü, konuyu TBMM Tarım Komisyonu üyelerine ilettiğini, ancak komisyon dışındakilere de anlattığını vurgulayarak, "Bu yasa bu sektör için çok lazım. Tarım Ürünleri Sigortası Yasasını çıkardık demek, onlara buğdayla ilgili şu fiyatı verdik demekten çok daha önemli bir şey" şeklinde konuştu.
Bakan Güçlü, milletvekillerine hükümette bulundukları süre içerisinde tarımın öncelikli 5 sorunundan 3'ünü çözdüklerini ifade ederek, bu yılın tarım açısından çok kritik bir yıl olduğunu, tarımla uğraşan insanların 2004'ün sonunda; tarımsal girdiler, gübre ve mazot fiyatlarındaki büyük artışlar, sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarında birikme ve ödenememe durumları, özellikle hayvancılık sektörüne yönelik desteklerin artırılması ve pamuk primleri konusunda şikayetleri olduğunu hatırlattı. Güçlü, "Hayvancılık destekleri, pamuk destekleri ve sulama suyu borçlarında bir düzenleme yaptık. 2004'ün sonunda tarım sektörünün sorunlarından 3 tanesi çözüldü" açıklamasında bulundu. Güçlü, sorunların çözümünde Tarım Şurası'nda ana muhalefet partisi lideri ve Başbakanın direk çiftçilerden dinlediği sorunların ve çözüm önerilerinin etkili olduğunu ifade etti.