HABER

Tarım Zirvesi Antalya'da başladı

ANTALYA (İHA) - Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üyesi ülkelerin 2. Tarım Bakanları Toplantısı Antalya'da başladı. Tarım Bakanı Sami Güçlü, toplantıda yaptığı konuşmada dünyada yaklaşık 800 milyon insanın yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Kuraklık, sel ve diğer afetlerin verdiği zararların önlenmesi ve çiftçilerimizin risk yönetim araçlarına kavuşturulması gerekmektedir" dedi.

Türkiye'de ilk kez düzenlenen EİT 2. Tarım Bakanları Toplantısı, Antalya Sheraton Voyager Otel'de başladı. Toplantıya İran, Pakistan, Tacikistan, Azerbaycan ve Türkiye tarım bakanları ile uluslararası kuruluş temsilcileri katıldı.

2 gün sürecek olan toplantı, kulaklık ve ses krizi ile başladı. Kulaklıklardaki arızaların giderilememesi Tarım Bakanı Sami Güçlü'yü kızdırdı. Tarım Bakanı Sami Güçlü açılış konuşmasında, toplantıların önemli gündem maddeleri arasında yer alan Afganistan'ın yeniden yapılandırılması konusuna değindi. Bakan Güçlü, dünyada yaklaşık 800 milyon insanın yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Bölgede tarım alanında bilimsel ve teknolojik yenilikleri uygulamak suretiyle tarımsal üretimi sürdürülebilir bazda artırmaya ihtiyacımız vardır. Diğer taraftan, doğal afetler ve tabii kaynakların yanlış kullanımı tarımsal faaliyetlerimizi olumsuz etkilemeye başlamıştır. Özellikle su kaynaklarımızın daha iyi yönetilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Kuraklık, sel ve diğer afetlerin verdiği zararların önlenmesi ve çiftçilerimizin risk yönetim araçlarına kavuşturulması gerekmektedir. Dünyada küreselleşmenin getirdiği rekabet şartlarının hakim olduğu günümüzde, ülkelerimizin tarım sektörlerinin diğer bölgeler ve ülkelerle rekabet edebilir bir düzeye getirilmesi gerekmektedir. Ülkelerimiz arasındaki tarımsal ürün ticaretinin yeterli düzeyde olmadığını görüyoruz. Tarım alanında ihtiyaç duyduğumuz bilgi ve teknolojiler yanında, işlenmiş ve işlenmemiş tarım ürünleri ihracat imkanına sahip olan ülkelerin potansiyelini de değerlendirmemiz büyük önem taşımaktadır. Bu nedenlerle, ikili ilişkilerimiz ve uluslararası kuruluşların imkanları da kullanılmak suretiyle güç birliği yapmamız ve tarım sektörlerimizi geliştirmemiz büyük önem taşımaktadır" dedi.

Bakan Güçlü, Türkiye'de organik tarımın uygulanması ve yaygınlaştırılması konusuna önem verdiklerini ifade ederek, "Bu konuda da önemli mesafeler kaydettik. Birçok organik ürün üreten firmamız uluslararası düzeyde akredite olmuştur. Bu sayede, önemli oranlarda organik ürün ihracatı yapabiliyoruz. Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO) üyesi diğer ülkelerde de kimyasal kirlenmenin nispeten az olduğunu biliyorum. Bu nedenle, bölge ülkelerinde organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Bakan Güçlü, girdi temininden üretime ve pazarlamaya kadar tarımın hemen her alanında tamamen özel sektörün rol oynamasını hedeflediklerini de kaydetti. Toplantının önemli gündem maddeleri arasında yer alan Afganistan'ın yeniden inşasını amaçlayan yardım konusuna da değinen Bakan Güçlü, "Bildiğiniz gibi Afganistan nüfusunun yüzde 78'i kırsal alanda yaşamakta ve tarım gelirlerinin esas kaynağını oluşturmaktadır. Uzun yıllar süren savaş ne yazık ki diğer alanlara olduğu kadar tarım sektörüne de büyük zarar vermiştir. Bu gerçekler ışığında Afganistan'da tarım sektörüyle ilgili sorunların çözülmesi büyük önem taşımaktadır. Biz Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak, Afganistan'da bazı tarımsal projeler uygulamaktayız. Bunlar, 'Afgan Yerli Sığır Irklarının Suni Tohumlama ve Islahı Projesi' ve 'Tarla Bitkileri Araştırma ve Eğitim Projesi'dir. Bu projeler kapsamında Afganistan'a araç, gereç ve ekipman ile uzmanlarına eğitim imkanı sağlanmıştır. Daha 2 gün önce ülkemizden ayrılan 40 Afganistanlı uzmana bir aylık teknik eğitim verilmiştir. Bu örnekleri artırmak mümkündür. Afganistan'a daha fazla yardım için bakanlığımızca yeni projeler hazırlanmaktadır" şeklinde konuştu.

EİT Genel Sekreteri H. E. Askhat Orazbay, bölgesel işbirliği açısından teşkilatın önemli imkanlara sahip olduğunu söyledi. Orazbay, "370 milyonluk bir nüfusu kapsayan bölgede bulunuyoruz. Tarım sektörü rekabete açık bir sektör" dedi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Yakın Doğu Bölgesel Ofisi Temsilcisi Mohamad Albraıthen ise, "Dünyada açlık ve buna bağlı olarak yoksulluğun azaltılması için FAO bölgesel ve küresel tarım politikalarını desteklemektedir. Kuraklığın giderilmesi için BM ve Dünya Bankası gerekli mali desteği yapmaktadır" dedi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantının gündemini EİT bölgesinde gıda güvenliği, bu konuda FAO-EİT işbirliğinin geliştirilmesi, Dünya Ticaret Örgütü ileri tarım müzakereleri konusunda kapasitenin geliştirilmesi, tohumluk ticareti için teknik işbirliğinin tartışılması, kuraklık yönetimi konusunda eylem planının gözden geçirilmesi ve tarım konusunda Afganistan'a teknik yardım oluşturuyor.

Düzenlenen toplantının açılış konuşmalarının ardından toplantıya katılan heyet, otel bahçesinde aile fotoğrafı çektirdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler