HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Tarıma önem veriyoruz"

ANKARA (İHA) - Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, çiftçiye doğrudan gelir desteği (DGD) ödemelerinin önümüzdeki hafta başlayacağını duyurdular.

Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada, Devlet Bakanı Türker ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in bugün DGD ödemeleri konusunda Hazine Müsteşarlığı'nda bir görüşme yaptıkları belirtildi. Görüşmede, DGD ödemelerinin önümüzdeki haftadan itibaren başlatılması konusunda mutabakata varıldığı ifade edilirken, "Buna göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Teftiş Kurulu'nun bazı illerdeki son denetim raporları da Çarşamba günü Hazine Müsteşarlığı'na iletilecek, ödeme kriterleri ortaklaşa belirlenecek ve DGD ödemeleri önümüzdeki haftadan itibaren yapılmaya başlanacaktır" denildi.

Açıklamaya göre, görüşmede şimdiye kadar yapılan çalışmalarda çiftçi kayıt sisteminin tamamlandığı ve buna göre işletme bazında çiftçi sayısı, toplam alan, DGD ödemelerine tabi alan, kişi başına alan, DGD miktarı, her ilde kişi başına ortalama destek miktarı, çiftçilerimizin yaş ve cinsiyeti ile sigortalılık durumu, her işletmedeki arazi büyüklüğü, arazilerin değişik ürün yetiştirme konusundaki dağılımı, arazilerin sahiplik durumu ile il, ilçe, belde ve köy bazında her çiftçi adına tahakkuk eden DGD miktarlarının saptandığı, dolayısıyla DGD hesaplamalarına konu olan çiftçi kayıt sisteminin tamamlanmış olduğu belirlendi. Türker ve Gökalp, DGD ödemelerinin dekar başına 10 milyon liradan 13.5 milyon liraya, ödemelere esas arazi üst sınırının da 200 dekardan 500 dekara çıkarılmış olduğunu da hatırlattılar.

TÜRKER: "DESTEK, DİĞER KESİMLERE DE YANSIYACAK Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Türker konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Çiftçi kayıt sisteminin her köyde bire bir oluşturulması, bundan sonra tarımla ilgili geliştirilecek politikaların daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bilindiği gibi, bugüne kadar tarımla ilgili araştırmalarda, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) örneklem çalışmaları baz alınıyordu. Yeni sistemde, bugüne kadar eleştiri konusu olan 'gerçek tarım istatistiklerinin oluşması gereği' yerine getirilmiş olacaktır. Böylece, bundan sonra daha gerçekçi tarımsal veriler elde edilecek ve bunlar gerçek fotoğrafın yansıtılmasını temin edecektir. 57'inci Hükümet tarım konusuna büyük önem vermektedir. Hükümetimizce yapılan tarım reformuyla, şimdiye kadar çiftçimize ulaşmayan tarımsal destekler konusuna da köklü bir çözüm getirilmiş bulunmaktadır. Ekonominin güçlenmesi, tarım sektörünün güçlenmesine bağlıdır. DGD kapsamında sağlanan çiftçi destekleri, ekonomik canlanma için de önem taşımaktadır. Destekler, tarım sektörünün yanı sıra esnaf ve sanatkara da yansıyacak, ayrıca tarıma dayalı üretici sektörlerin ve diğer reel sektörün üretim ve ihracat imkanlarını geliştirecek, buna ek olarak tüketicinin alım gücünü de artıracaktır."

GÖKALP: "DESTEK KALICI HALE GELECEK" Tarım ve Köyişleri Bakanı sayın Gökalp da görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Oluşturulan kayıt sistemiyle, ilk defa Türk tarımının gerçek fotoğrafı çekilmiştir. Böylece, gelecek yıllarda da çiftçilerimize hakettikleri ölçüde desteğin sağlanması, üretim planlamasının çiftçilerimizle birlikte oluşturulması, üretilen ürünün değer fiyatından pazar bulması ve satılması, geçmişte ithal edilen ürünlerin içeride daha fazla üretilmesi imkanı doğacaktır. Ayrıca, üretim planlamasının temel problemlerinden olan 'ürünün ihtiyaç kadar üretilmesi' ilkesi de hayata geçirilebilecektir. Bir yıl kadar önce başlayan DGD Projesi'nin gelişmesi, mükemmelleşene kadar devam edecektir. Çiftçimize destekler bundan böyle kalıcı ve planlı hale gelecek; çiftçimizin emeğinin karşılığı, doğrudan ödeme şeklinde kendisine bizzat yapılacaktır. Bu konuda, özverili ve koordinasyon içindeki çalışmalarından dolayı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve ilgili tüm diğer Bakanlıkların yetkililerine teşekkür eder, kendilerini kutlarım."

En Çok Aranan Haberler