YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarıma önem vermeliyiz

Ticaret Borsası tarafından düzenlenen toplantıda 2012 yılı ürün rekoltesi ve taban fiyat konusunda açıklama yapıldı.

Tarıma önem vermeliyiz

Ticaret Borsası tarafından düzenlenen toplantıda 2012 yılı ürün rekoltesi ve taban fiyat konusunda açıklama yapıldı. Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer “Kırıkkale’de tarımında önemli yeri işgal ettiği gibi çiftçilerimizin ağırlıklı geçim kaynağını oluşturmaktadır” dedi.

TEKNİK VE MAKİNE DESTEĞİ YAPILMAKTADIR

Toplantıya Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, TMO Müdürü Muharrem Belen, İl Tarım Müdür Yardımcısı Zekeriya Türkekul katıldı. Düzenlenen toplantıda Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer şu ifadelere yer verildi; “Kırıkkale’de 1.220.000 dekar alanda buğday ve 423.000 dekar alanda arpa olmak üzere toplam 1,643.000 dekar alanda hububat üretimi yapılmaktadır. Dolayısı ile hububat üretimi Kırıkkale’de tarımında önemli yeri işgal ettiği gibi çiftçilerimizin ağırlıklı geçim kaynağını oluşturmaktadır. Kırıkkale hububatta önemli zararlara neden olan süne zararlısına karşı geçmiş yıllarda Devlet mücadelesi yöntemi uygulanırken son yıllarda bu uygulama yönetimli çiftçi mücadelesi şekline dönüştürülmüştür. Yani tarlasında süne mücadelesi yapması gereken çiftçiye Gıda 1 arını ve Hayvancılık 11 ve İlçe Müdürlüklerince Teknik ve makine desteği yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

1.643.000 DEKAR HUBUBAT EKİLİ

Sümer “11 Müdürlüğün Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Teknik elamanlarınca Kırıkkale’de 1.643.000 dekar hububat ekili alanda yapılan tarama ve bu esnada kaba, kıymetlendirme yumurta, parazit, nimf sürvey çalışmaları neticesinde süne zararlısının zarar yapabileceği alanlar belirlenmiş ve İlimizde bu alanların yaklaşık 105.000 dekar alanda oluşabileceği tespit edilmiştir. Bu durum tüm köy muhtarlıklarına, çiftçilere basın, duyuru, tebligatla bildirilmiş çiftçilerimiz bu sezon uyarılarak ekili alanlarını takip etmeleri istenmiş, süne zararlısının yeterli sayıda görülmesi halinde görevli ekiplerimizle irtibata geçilerek gerekli ilaçlamalarının yapılması istenmiştir, içinde bulunduğumuz 2012 yılında kımıl zararlısının büyük bir tehdit oluşturduğu belirtilmiştir“diye konuştu

BUĞDAYDA EMGİ ORANI ARTACAK

Sümer son olarak ise “Ayrıca protein oranı yüksek sertifikalı tohumluk buğdayların seçilmesi, mutlaka her yöreye ait toprak analizinin yaptırılarak buna göre gübre kullanılması ve en önemlisi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüklerinin süne mücadelesi konusunda uyarıları dikkate alınması ve bu konuda ilgili yerlere danışılması çok önemlidir. Sıcakların aniden bastırması nedeniyle süne popülasyonu çok kısa zamanda zarar verecek konuma gelmekte olup, geç kalındığında buğdayda emgi oranı artacaktır,”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler