HABER

Tarımda bilinçli sulama

ANKARA (İHA) - Bitkiye, ihtiyacından az veya fazla su verilmesinin, mahsulün randımanını azalttığı belirtiliyor. Türkiye'nin iklim verileri incelendiğinde, tarım alanlarının yüzde 95'inin, bitki yetişme döneminde yeterli yağış alamadığının ortaya çıktığını vurgulayan uzmanlar, herhangi bir bölgede toprak ve iklim gibi unsurlar elverişli olsa bile, yetiştirilebilecek bitkilerden yüksek verim sağlayabilmek için, verilmesi gereken en uygun su miktarının da bilinmesinde zaruret olduğunu bildiriyor. Uzmanlar, verilecek ek sulama suyunun hesaplanmasında, bitkilerin su tüketimlerinin dikkate alınması gerektiğini de ifade ediyor. Uzmanlar ayrıca, bölgede yetiştirilmesi düşünülen bitkilerin türleri, kapladıkları alanlar ve su ihtiyaçları göz önüne alınarak, sulama tesislerinin kapasitelendirilmesi gereğine de işaret ediyor.

Bitkilerin su ihtiyaçlarının temininin, sulamanın gayesini teşkil ettiğini belirten uzmanlar, "Bitkinin ihtiyacı olan sudan az su verilmesi, mahsulün randımanını azaltır. Fazla su verilmesi ise, yaprak ve bitkinin ihtiyacı olan besinlerin azalmasına ve mahsulün randımanının düşmesine sebep olur. Fazla su ve az su da bitki için zararlıdır. Modern sulama, bitkinin ihtiyacı olan suyu kontrollü olarak vermektedir" diyorlar.

Uzmanlar, sulamanın faydalarını ise şöyle sıralıyor:

Sulama sayesinde ürün verimi artar, kalitesi yükselir. Büyüme mevsimi boyunca birtakım ihtiyaç duyduğu su miktarı kök bölgesinde depolanır. Böylelikle devamlı ve kararlı bir bitki yetiştiriciliği ortamı temin edilmiş olur. Yılda birden fazla ürün almak mümkün olur. Toprakta bitki beslemesi yönünde faydalı olan kimyasal ve bakteriyolojik faaliyetler artar. Toprak ve havayı serinletir, don tehlikesini önler. Toprakta zararlı tuzlar ve elementler yıkanır. Ticari gübreler ve zirai ilaçlar su ile birlikte toprağa verilir. Toprağı işlemek için gerekli tav sağlanır.

En Çok Aranan Haberler