Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü, bitki sağlığı ile uğraşanların ekosisteme zarar vermeksizin zararlının popülasyonunu ekonomik zarar eşiğinin altında tutabilecek çeşitli teknikleri kullanarak entegre mücadele çalışmalarına önem vermeleri gerektiğini bildirdi.
Ünlü, yaptığı açıklamada, tarımın yaşamın devamlılığı ve temel ihtiyaçların giderilmesi yanında, ülkelerin ekonomilerinde ulusal ve uluslararası boyutlarıyla, politika ve stratejilerin oluşturulmasında milli gelirdeki ve istihdamdaki payıyla çok önemli yeri olan bir faaliyet alanı olduğunu belirtti.
Dünyanın vazgeçilmezinin tarım, tarımın vazgeçilmesinin ise zirai mücadele ve bitki sağlığı çalışmaları olduğunu kaydeden Ünlü, "Hızla artan nüfusun getirdiği açlık problemi nedeniyle, tarımsal ürünlerde hastalık ve zararlılar ile yabancı otların sebep olduğu yüzde 35'lik ürün ve kalite kayıplarını önlemek bir amaç ise, tarladan sofraya güvenilir gıda üretimi ile insan sağlığının korunması da bundan daha önemli bir amaç olmalıdır" dedi.
Çağdaş insanın geleceğe dönük kaygıları göz önüne alınarak, kimyasal mücadeleye alternatif olabilecek yöntemlerin araştırılması, geliştirilmesi ve yayılmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Ünlü, biyolojik mücadele çalışmalarının desteklenmesi gerektiğini bildirdi.
Biyolojik mücadeleye verilecek destek ile güvenli gıda yetiştiriciliği konusunda önemli mesafe alınacağını dile getiren Ünlü, "Bitki sağlığı ile uğraşanlar, ekosisteme zarar vermeksizin zararlının popülasyonunu ekonomik zarar eşiğinin altında tutabilecek çeşitli teknikleri kullanarak entegre mücadele çalışmalarına önem vermelidirler" diye konuştu.
Muhabir: Hatice Özdemir
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz