HABER

"Tarımda hamaset devri sona erdi"

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarım sektöründe hameset devrinin sona erdiğini belirterek, "Türk tarım sektörü günlük çekişmelere alet edilmesin" dedi.

Başbakan Erdoğan, Büyük Anadolu Otel'de düzenlenen 2.Tarım Şurası'na katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasının başında ekonomik göstergelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, göreve geldiklerinde eksi büyüme yaşayan bir ülke devraldıklarını ancak, bu yıl sonu için Türkiye'nin yüzde 10 seviyesinde büyümenin öngörüldüğünü belirtti. Türkiye'de yaşanan yüksek büyümenin enflasyonun düştüğü bir ortamda meydana geldiğini vurgulayan Erdoğan, ekonomideki büyümenin istihdama da yansımaya başladığını ve Türkiye'deki işsizlik oranının yüzde 9.3'e gerilediğini bildirdi. Erdoğan, son dönemde artış gösteren doğrudan yabancı yatırımlarında Ekim sonu itibariyle 20 milyar dolara ulaşıldığına dikkat çekerek, bunların geçici bir yapıda olmadığını, bugün yapılan yatırımların teknolojik yenileme sayesinde önümüzdeki dönemde daha da büyüceğini kaydetti.

Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin de tespitlerde bulunarak, "AK Parti iktidarının AB süreciyle ilgili olarak atmış olduğu adımlar ortada" ifadesini kullandı. Nüfusun önemli bir bölümünün gelir kaynağını temin eden tarım sektörünün stratejik öneminin arttığına işaret eden Erdoğan, sektörün karakteristik sıkıntıları bünyesinde barındırdığını da bildiklerini belirtti. Erdoğan, 17 Aralık'ta AB'den olumlu bir karar çıkacağını, bu karar doğrultusunda başlayacak olan müzakere sürecinde birçok sıkıntıların yaşanacağını söyledi. AB üyeliği sürecinde Türkiye'nin AB entegrasyonunun büyük önem taşıyacağına işaret eden Erdoğan, bu çerçevede Türk tarımının rekabet gücünü artıracak çalışmalar ortaya koyacaklarını belirtti. Erdoğan, hükümeti tarım politikaları nedeniyle eleştiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da, "Bazı şeyleri tespit ederken, çözüm önerileri öne sürerken bunların bir anda olamayacağını da gözardı etmemek lazım" şeklinde yanıt verdi. Dünya ile entegre olma yolunda hızla ilerleyen Türk tarımında hamaset devrinin sona erdiğini vurgulayan Erdoğan, "Türk tarım sektörü günlük çekişmelere alet edilmesin" dedi.

Erdoğan, eleştirilen tarım politikalarını verdiği istatistiki bilgilerle cevapladı. Göreve gelmeden önce Türk çiftçisinin ağır bir baskı altında olduğunu ve borçlarını ödeyemedikleri için traktörlerini sattıklarını dile getiren Erdoğan, bugün çiftçilerin tekrar traktör alır duruma geldiğini söyledi. Erdoğan, 2002 yılında 6 bin 300 olan traktör satışının, 2003 yılında 16 bine, 2004'nün ilk dokuz ayında ise 22 binler seviyesine çıktığını, yıl sonu için ise bunun 30 bin olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

İktidarda bulundukları süre içinde yapmış oldukları tarım konusundaki icraatlara da değinen Erdoğan, çiftçilerin ödenmemiş borçlarını yeniden yapılandırdıklarını, çiftçiye mazotu yüzde 40 daha ucuza sağlama imkanı tanıdıklarını, tarımda sertifikalı tohum kullanımına ağırlık verdiklerini, damızlık hayvan yetiştiriciliğini desteklediklerini, besiciliği desteklemek için de kesimlerde kilo başına bir milyon lira teşvik verdiklerini anımsattı. Erdoğan, önümüzdeki dönemde tarım sektörüyle ilgili olarak Doğrudan Gelir Desteği'ni üretimi ve üreticiyi etkileyecek şekilde tekrar ele alacaklarını bildirdi.

Baykal'ın 'duble yol uğruna Köy Hizmetleri'nin feda edilmek istendiği' yönündeki eleştirisine ise Erdoğan, "Köy Hizmetleri, duble yol yapımıyla uğraşmıyor. Mevsim elverdiği zaman birçok kurumun araçları ortak havuzda birleştirilip, duble yol yapımında kullanılıyor" diye konuştu. Duble yol yapımlarında Türkiye'yi trafik canavarından kurtarmayı amaçladıklarını dile getiren Erdoğan, yapmış oldukları yolların, nitelikli otoyol olmadığına dikkat çekti. Erdoğan, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nü İl Özel İdarelerine devretmek istemedeki amacın ise, yerinde idareye geçişi kolaylaştırmak ve denetimlerin yerinde yapılabilmesine olanak tanımak olduğunu vurguladı.

Erdoğan, Baykal'ın Erzurum ziyareti sırasında çiftçilere kızdığı yönündeki eleştirisine de yanıt verdi. "Ben çiftçiye saygı göstermesini bilen biriyim. Damdan düşerek büyüyen biriyim. O noktada problem yok" diyen Erdoğan, özellikle Anadolu'da meydana gelen depremler sonrasında çok kısa süre içerisinde, yerleşim yerine göre ahırı da bulunan konutları tamamlayarak çiftçilere dağıttıklarını belirtti. Marmara depremi sonrasında konutların 8 ila 12 ay gibi bir sürede depremzedelere dağıtıldığını anımsatan Erdoğan, bu sürenin kendileri döneminde beş buçuk aya kadar çekildiğini ifade etti. Erdoğan, "Bu bizim bakışımızın bir ifadesidir" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler