ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım büyümediği halde tarımsal ihracatın arttığını belirterek, bu artış oranının beklenen bir gelişme olmadığını bildirdi.
TZOB Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) açıklamalarına göre, 2005 yılının 11 ayında tarımda yüzde 28 ihracat artışı olduğu ve DİE'ce açıklanan 10 aylık değerlere göre de tarım ürünleri ihracatının yüzde 31.6 arttığını hatırlatarak, bu artış oranının beklenen bir gelişme olmadığını kaydetti. Bu yılın ilk 3 aylık döneminde, yüzde 0 büyüyen tarım sektöründe, yılın 2. çeyreğinde ve 6 aylık döneminde de sadece yüzde 0.1 büyüme gözlendiğine dikkat çeken Bayraktar, sabit fiyatlarla belirlenen bu rakamın, cari fiyatlarla yüzde 8.2 gerileme olarak gözlendiğini, hatta bu gerilemenin, çiftçilik ve hayvancılık alt sektöründe yüzde 10 olarak gerçekleştiğini belirtti. DİE'nin 2 Aralık'ta Kasım ayı itibariyle açıkladığı 12 aylık ortalamalara göre ÜFE'deki değişim genelde yüzde 6.89 iken Tarım için yüzde 2.72 olarak tespit edildiğini ifade eden Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti:
"Tarım ürünleri ihracatında beklenmeyen artışın; zeytin yağı ve fındıkta iyi bir ihracat sezonu geçirilmesi, stoktaki mısırın ihracı ve genel olarak tarım ürünleri fiyatlarındaki gerileme veya enflasyonun gerisinde kalan ürün fiyatları olduğu anlaşılmaktadır. Aslında ihracattaki bu artış, sınırlı sayıda ürün ve ürün gruplarında gerçekleşmiştir. En büyük artış yüzde 686.2 oranla hububatta gözlenmiş, 2. olarak yüzde 114.9 artışla değirmencilik ürünleri, daha sonra sırasıyla yüzde 88.8 artışla yağlar, yüzde 33.3 artışla meyveler gelmektedir."
Bayraktar, özellikle hububat ve hububat mamullerindeki artışın olağan olmadığını, bu artışın, TMO'nun depolarını boşaltmak amacıyla ihraç ettiği mısırdan kaynaklandığı belirterek, yağlardaki artış ise 2004 yılında üretimin iyi olması nedeniyle zeytin yağından kaynaklandığını kaydetti.