HABER

Tarımda sıkıntılı bir yaz bekleniyor

İZMİR (İHA) - İzmir'de barajların doluluk oranı yüzde 50'nin altında seyrederken, Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri tarımda sıkıntılı bir yaz dönemi geçirilebileceğinin sinyalini verdi.

İzmir DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Özer Horzum, eksik yağışlar telafi olmazsa tarımda verimin düşeceğini belirtti. Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını ifade eden Horzum, su zengini olabilmek için kişi başına yılda 8 bin metreküp üzerinde su düşmesi gerektiğini, bu oranın ülkemizde bin 400 ile bin 500 metreküp arasında olduğunu kaydetti. Tatlı suya olan ihtiyacın tüm dünyada gün geçtikçe arttığını vurgulayan Horzum, çiftçileri de bu konuda bilgilendirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Alınması gereken tedbirlerin mucizevi tedbirler olmadığını belirten Horzum, "Evimizde günlük ihtiyaçlarımızı giderirken, tıraş olurken, diş fırçalarken bile buna dikkat etmeliyiz. Bu konuda çiftçilerimizi de bilinçlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Ne yazık ki bu sene beklenen yağışlar olmadı. Yoğun olarak aralık-ocak ve şubat aylarında yağış olmalıydı. Yine de mayıs ayının ortalarına kadar beklentimiz var" dedi.

Geçen sene de aynı durumun yaşandığını, ancak eksik yağışların şubat ve mart aylarında telafi edildiğini ifade eden Horzum, özellikle İzmir için önümüzdeki bir sene yetecek kadar su olduğunu, ancak bundan sonra yağış olmazsa endişelenilmesi gerektiğini belirtti. Çiftçileri eksik yağışlar sebebiyle daha az sulama gerektiren ziraat ürünlerine yönlendirdiklerini belirten Özer Horzum, eskiden yaz ayları boyunca 4 ila 5 kez sulama yapıldığını, bu sene bu sayının mecburen daha az olacağını söyledi. Şehirlerde şebekelere verilen sularda şu ana kadar bir sorun olmadığını açıklayan Horzum, "Şehirlerde su bakımından herhangi bir sıkıntı yok. İzmir'e bakarsak, doluluk oranı yüzde 41 olan Tahtalı Barajı'nda bir yıl yetecek kadar su mevcut. İzmir'de içme suyunun üçte biri Tahtalı Barajı'ndan geliyor. Barajda bir sorun olursa, yeraltı sularından yararlanılacaktır. Tarımdaki sıkıntılar için de çalışmalarımız var. Örneğin eskiden açık sulama sistemi vardı. Bu sistem çok su harcıyordu. Şimdi daha ziyade bitkinin sulanmasına yönelik borulu şebekeye, damlama sistemine geçildi. DSİ olarak bu projele yönelmiş durumdayız" diye konuştu.

1 Ocak-21 Mart 2006 tarihleri arasında İzmir'e düşen yağmur miktarı 342.8 milimetreküp iken, 2007 yılının aynı döneminde oranın 55.7 milimetreküp olduğunu açıklayan Horzum, "Bu seneki oranlar çok düşük. Su tüm canlılar için hayati önem taşıyor. Yağışların azalması nedeniyle atık su olarak evden ve sanayiden çıkan suların temizlenerek denizlere ve nehirlere ulaştırılması büyük önem taşıyor" dedi.

İzmir'de sulama amaçlı kullanılan Ürkmez Barajı'nın geçen sene aynı dönemde doluluk oranı 6.8 milyon metreküp iken, bu seneki doluluk oranının 2.9 milyon metreküp olduğunu belirten İzmir DSİ 2. Bölge Başmühendisi Seyit Halil Çiftçi ise, barajda 7-8 metreye yakın düşüş olduğunu kaydetti. İzmir'de doluluk oranı yüzde 50'yi bulan baraj olmadığını ifade eden Çiftçi, "Su sıkıntısını nasıl gidereceğimizi çiftçiyle oturup konuşmalıyız. Buranın bir özelliği de narenciye bahçelerine su vermesidir. Artık üründen ziyade ağaçların ayakta kalmasını sağlamaya çalışacağız. İzmir'deki son yağışlar şu an için yeterli değil. Bu yağışların devamlı olması gerekir" şeklinde konuştu.

Su tüketimi konusunda özellikle tarımla uğraşanların ve tüm vatandaşların bilinçli davranması gerektiğini dile getiren Çiftçi, "Şu anda tarımda sabit tesislerin ayakta kalabileceği kadar su veriyoruz. Artık bir damla suyun bile çok özenle kullanılması gerek. Çiftçilerimiz de sulamada zamanlamayı iyi yapmalılar" dedi.

En Çok Aranan Haberler