YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tariş, zeytin halkalı leke hastalığıyla mücadele başlattı

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, "halkalı leke" hastalığıyla ilgili olarak Edremit Körfezi'nde ar-ge çalışması başlattı....

Tariş, zeytin halkalı leke hastalığıyla mücadele başlattı

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, "halkalı leke" hastalığıyla ilgili olarak Edremit Körfezi'nde ar-ge çalışması başlattı. Yaklaşık 11 milyon zeytin ağacının bulunduğu bölgede son üç yılda artış gösteren bu hastalığın ne boyutta olduğu ortaya çıkarılacak.

Zeytin ağaçlarına zarar vererek üründe büyük kayıplara yol açan, halk arasında "mantar" olarak da bilinen zeytin halkalı lekenin araştırılması için Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Ar-Ge Şefi Cahit Tunç, Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Yılmaz Diker ve Ziraat Mühendisi İnanç Cum tarafından Havran ilçesinde çalışmalara başlandı. Hastalığın boyutunun tespiti için yapılan çalışmaların, bölgedeki bütün zeytinliklerin taranmasıyla tamamlanacağını belirten Oda Başkan Vekili Diker, “Zeytin halkalı leke hastalığı, bölgemizde son üç senedir beri yoğun bir şekilde ürün kaybına sebebiyet vermekte. Özellikle havaların yağışlı ve rutubetli gitmesinden dolayı bölgemizde son yıllarda büyük artış gösterdi. Bundan dolayı gerek ziraat odası, gerek Tariş, gerekse diğer tarımsal kuruluşlarla işbirliği içinde, hastalığın yayılmasının sebepleri, sonuçları, alınabilecek kültürel tedbirler ve ilaçlı mücadelenin sonuçlarını araştırmak üzere belirli zamanlarda teknik elemanlarla çalışmaktayız.” dedi.

Ar-Ge Şefi Tunç da halkalı lekenin, zeytin ağaçlarının en önemli hastalığı olduğunun altını çizdi. Özellikle ilkbaharda yoğun yaprak ve meyve dökülmesiyle ürün kaybına sebep olduğunu ifade eden Tunç, yağışlarla çok yakın ilişkili olduğunu söyledi. Cahit Tunç, “Tariş Zeytinyağı Birliği olarak, üreticimize hizmet mahiyetiyle bu en önemli hastalığın mücadele zamanlarını yerinde takip edip uyarma yönüyle bir çalışma yürütüyoruz. Sürgünler büyümeden, önceki ve çiçeklenme dönemi olmak üzere ilkbaharı hedef alacak iki dönem mücadelesi var. Bakır kökenli ilaçların kullanılması öneriliyor. Hava tahmin raporuna göre yağmurdan hemen önce atmak çok önemli, çünkü hastalık, yağmur taneleriyle lekeli alandaki kolonilerin temiz alandaki yapraklara yayılmasına neden oluyor.” şeklinde konuştu. Mücadele edilmezse ağaçlarda, yaprak dökülmelerine bağlı olarak sürgün uçlarından başlayıp bir iki yıllık kurumalar oluşturabildiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler