HABER

Tariş'e bağlı birliklerin borcu silindi

İZMİR (İHA) - Tariş'e bağlı Pamuk, Zeytin ve Zeytinyağı ile İncir birlikleri borçlarından kurtuluyor. Üretici birliklerinin yeniden yapılandırılması çerçevesinde, Tariş'e bağlı 3 birliğin faizleri ile birlikte 326 trilyonu bulan borçları silindi.

Tariş Genel Müdürü Dr. Sebahattin Gazanfer, birlik başkanları ile Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nde yaptığı tanışma toplantısında, 16 Haziran 2000 tarihinde üretici birliklerini özerk hale getiren yasadan önce birliklerin Hazine'ye olan borcunun silindiğini belirtti. Tariş Genel Müdürü Sebahattin Gazanfer, Türkiye'de faaliyet gösteren 16 üretici birliğinden 8'inin borçları tahkim edilirken, Tariş'e bağlı üretici birliklerinden Pamuk, İncir ile Zeytin ve Zeytinyağı Birliği de borçlarından kurtulduğunu söyledi.

Tahkim ile birlikte bilançolarındaki borç yükünden kurtulan birliklerin, bundan sonra banka ve finans kuruluşlarından rahatlıkla kredi alma imkanına kavuştuğu kaydedildi. Tariş Genel Müdürü Sebahattin Gazanfer, tahkim kararının Tariş birlikleri için dönüm noktası olduğunu söyledi. Tariş'e bağlı 3 birliğin tahkim sürecinden başarı ile çıktığını sadece Üzüm Birliği'nde tahkim sürecinin tamamlanmadığını vurgulayan Gazanfer, "Özerkleşmeden önceki devlete olan borçlar tahkim kararı ile tarihe karıştı. Bu Tariş için mutlu bir haber. Türkiye'de sadece 8 birliğin borçları tahkim edildi. Bu birlikler arasında Tariş'in 3 birliği var. Üzümde de tahkim sürecinin biran önce tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.

Tariş'e 2 Haziran tarihinde Genel Müdür olduğunu hatırlatan Gazanfer, bugüne kadar Tariş'te görev yapan 34. genel müdür olduğunu söyledi. Üreticilerin kooperatiflerine sahip çıkmalarını sağlamayı hedeflediğini dile getiren Gazanfer, yukarıdan dikte edilen, verimli olmayan yatırımlar yerine, birlik üyelerinin istekleri doğrultusunda yatırımları gerçekleştireceklerini kaydetti. Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker ise parasız özerkleşme olmayacağını belirterek, "Tariş tüccar gibi hareket edemez. Biz piyasayı ayarlıyorduk. Bunu terk etmemiz yanlıştır. Üreticinin sırtındaki en büyük yük olan stok taşıma maliyetini Hazine karşılamalıdır. KOBİ'lere sıfır faizle kredi veren Hükümet, yılda 200 milyon dolar ihracat yapan bizleri de aynı koşullarda desteklemeli" dedi.

Tariş Pamuk Birliği Başkanı Cavit Ancın da pamuk üretimi ve pamuk üreticisinin bitmek üzere olduğunu savunarak, 2 yıl sonra pamuğun üretilmeyeceğini söyledi. Üreticinin bütün zorluklara rağmen bir süre daha pamuk dikmeye devam edebileceğine dikkat çeken Ancın, "Üretim bitince tekstil ve konfeksiyoncu da bağırmaya başlayacak. Ama bu arada atı alan Yunanistan ve ABD okyanusu geçecek. Türkiye'nin acilen tarım politikasına ihtiyacı var. Üretim planı oluşturmalıyız. Karpuz, buğday, biber, patates, domates üreticisi bitti. Sıra mısıra geliyor. Enflasyon böyle düşecekse düşmesin. Yoksa 10-15 milyon kişi köylerden şehirlere akacak. Sosyal patlama olacak" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler