HABER

Tariş'ten üzüm üreticisine müjde

İZMİR (İHA) - Tariş Genel Müdürü Sabahattin Gazanfer, üretim fazlası üzümü alacaklarını söyledi. Tariş Genel Müdürü Sebahattin Gazanfer ve Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker ve yönetim kurulu üyelir düzenledikleri basın toplantısında üzüm üreticisine müjde verdi. Tariş'in üretim fazlası üzümü alacağını kaydeden Tariş Genel Müdürü Sabahattin Gazanfer, "Yapılan tespitlere göre bu yıl 250 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesi var. Üreticinin arz fazlası sorunu var. Üzüm fiyatlarının çok düşük olması bekleniyor. Ancak biz bu arz fazlası sorununun çözümlenmesine katkı sağlamak için harekete geçtik. Ankara'da bakanlıklarda bazı temaslarımız oldu. Bu yıl çekirdeksiz kuru üzümde en yüksek rekoltenin sağlandığı yıllardan biri. Geçen yıla oranla çok yüksek bir rekolte. Bizim Tariş olarak endişemiz arz fazlası çekirdeksiz kuru üzümün fiyatları düşürmesi. Bu sezon geçen yıla oranla daha düşük fiyat olabilir. İthalatçı ve ihracatçı fiyatların düşmesini bekleyecek. Bizim değerlendirmemiz bu şekilde.

Bir çok kesimle toplantılar yaptık. Çeşitli görüşmelerimiz oldu. Tariş ve ihracatçı kesimi birbirinden ayrı düşünülemez. Biz bir bütünüz. Ortak amacımız üzüm fiyatlarının gerçek seviyesini bulması. Bunun için ortak amaç doğrultusunda sorunlara çözüm bulmak için ortak hareket etmek zorundayız. Bunun uzun ve kısa vadede bir çok çözüm yolu var. Ancak bizim için acil olan bu yıl ki fiyatların gerçek seviyede olması. Bunun için çaba sarf edeceğiz. Ürünün düşük fiyattan satılmasının kimseye faydası yok. Tariş üzüm fiyatlarını olması gereken seviyede tutmak için aktif rol alacaktır. Üreticilere tavsiyemiz panik havası oluşturmasınlar. Tariş, fiyatları gerçek seviyesinde tutabilmek için 75 bin ton civarında çekirdeksiz kuru üzüm alımı yapacaktır" dedi.

Tariş Üzüm Bİrliği Başkanı Ali Rıza Türker ise, üzüm üreticisinin çok büyük bir mağduriyet yaşadığını söyledi. Üzüm alanlarının artık kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Türker, "18 ben ortağı olan Tariş, 75 bin ton üzümü aldığı zaman, üye olmayan üretici de çok büyük bir fayda sağlayacak. Çünkü elindeki üzümün fiyatı değerini koruyacak. Piyasa gerçek seviyesine ulaşana kadar bu kampanya sürecek. Çekirdeksiz kuru üzüm bağ alanları sınırlandırılmalı. Bağ dikimi verimli alanlarda yapılmalıdır. Verimsiz toprakta yapılan dikim üreticinin kendisine çok büyük zarar verir. Aynı zamanda ekonomiye de ağır bir yük getirir. Bağ yetiştirmek kolay değil. Bir üzüm bağı 5 yılda yetişiyor. Karpuz yada domates değil ki bu sene olmadı seneye başka bir ürün deneyelim. Emek isteyen bir ürün üzüm. Bağ dikecek üretici bir kez daha düşünsün" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler