HABER

Tarlada çalışan bin 500 çocuk okula kazandırıldı

ADANA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) ortaklaşa başlattığı "Adana Karataş'ta Mevsimlik Gezici ve Geçici Tarım İşlerindeki En Kötü Biçimdeki Çocuk İşçiliğinin Eğitim Yoluyla Sona Erdirilmesi" projesi kapsamında bin 500 çocuğun okula kavuşturulduğu bildirildi.

Adana İl Milli Eğitim Müdür Vekili Atilla Gülsar, yaptığı açıklamada, 2005 yılında "Pamuk Kadar Beyaz Bir Gelecek İçin Her Şeyden Önce Eğitim" sloganıyla başlatılan proje kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelerek tarlada çalışan çocukların okula kavuşturulduğunu söyledi. Gülsar, ekmek parası için göç ederek Çukurova'nın bereketli topraklara gelen çocukların kiminin okul yüzü görmemiş, kimin ise 3'e 4'e kadar okumuş, olduğunu ifade ederek, "Ailesiyle birlikte Adana'ya göçüp mevsimlik işçi olan ailelerin çocukları okumakta çok zorlanıyor. Çünkü onlar sürekli burada kalmıyor. Ancak proje sayesinde okula gitmeye başladılar" dedi.
İlköğretim çağında olmalarına rağmen geçim derdi nedeniyle Adana'ya göçerek aileleriyle birlikte yaşam kavgasına dahil olan mevsimlik işçi çocuklarının artık okul yolunda olduğunu söyleyen Gülsar, "Pamuk Kadar Beyaz Bir Gelecek İçin Her Şeyden Önce Eğitim" sloganıyla başlatılan proje kapsamında başta Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin ve Şırnak'tan aileleriyle gelen çocuklardan bin 500'ünün hayatı değişti. Şimdi bu çocuklarımı eğitimlerini sürdürüyor" diye konuştu.

Gülsar, projenin amacının Karataş'a gelen çocukların pamuk tarlalarında çalışmalarını önleyerek eğitimlerine kaldıkları yerden devam etmelerini sağlamak olduğunu hatırlatan Gülsar, şunları söyledi:
"Okula kazandırılan çocuklara 352 bin dolarlık bütçesi olan proje kapsamında önlükten çantaya, ayakkabıdan iç çamaşırına kadar yardım yapılıyor. Ancak nakit yardımı yapılmıyor. Proje kapsamında Karataş'ın Yemişli Köyü'ne yapılan yatılı ilköğretim okuluna 105 tane çocuk yerleştirildi. Geri kalan çocuklardan 130'u bölgedeki yatılı ilköğretim bölge okullarına yerleştirdi. Projenin yükünü ise Tuzla İlköğretim Okulu çekiyor. Burada 300'ü aşkın öğrenci var ancak mevsimlik işçi çocuğu sayısı her gün değişiyor. İlk dönem 550 olan okul nüfusu, ikinci dönem 950'ye kadar ulaşıyor. Okulda alternatif sınıf arayışları nedeniyle laboratuarla, öğretmen odası hatta yemekhane sınıfa dönüştürülmüş. Yemekhane olarak ise Kızılay'dan alınan 3 çadır kullanılıyor" şeklinde konuştu.

Atilla Gülsar, 2007 sonunda bitmesi gereken projenin başarılı geçmesi ve Adana'ya sürekli mevsimlik işçi gelmesinden dolayı devamını kararlaştırdıklarını sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler