YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarlalara bereket geldi ancak...

Şanlıurfalı çiftçiler GAP TEYAP Projesi kapsamında sunulan imkanlarla artık yılda 4-5 kez ürün alabiliyor.

Tarlalara bereket geldi ancak...

Şanlıurfalı çiftçiler GAP TEYAP Projesi kapsamında sunulan imkanlarla artık yılda 4-5 kez ürün alabiliyor. Ancak çiftçiler bazı noktalarda sıkıntılı. İşte detaylar,

Şanlıurfalı çiftçiler ile yetkililer “tarla gününde” tarlada bir araya geldi. Köylüler ve yetkililer yeni kullanılan sistemlerden övgüyle bahsedereken bazı çiftçiler ise sıkıntıları olduğunu dile getirdi. Çiftçiler kullanılan tekniklerin çok pahalı olduğunu ve yetiştirdikleri üründen kendilerinin değil tüccarın para kazandığını dile getirdi.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından sürdürülen ‘GAP Tarımsal Yayım Projesi GAP TEYAP’ kapsamında, çiftçi ve çiftçi örgütleri kapasitelerinin arttırılmasına yönelik olarak tarla günü düzenlendi.

Amacı, GAP Bölgesi’nin sulanan ve sulanacak alanlarında, tarımsal eğitim ve yayım faaliyetleri gerçekleştirmek olan GAP TEYAP kapsamında saat 15.30’da Şanlıurfa Mardin Karayolu’nun 30. kilometresinde bulunan Şenocak Köyü’nde yetkililerle çiftçiler bir araya geldi.

Kurum ve kuruluşların, çiftçi ve çiftçi örgütlerinin kapasitelerinin arttırılması, bölgede koordinasyon sağlanması ve sürdürülebilir bir yayım modeli geliştirilmesi, projenin hedeflenen ve beklenen sonuçları arasında yer alıyor.

Bu amaçla çeşitli teknik eleman-çiftçi toplantıları, eğitimleri, gezileri ile değişik ürün, sulama ve hayvancılık gösterilerinin yanı sıra sunumlar gerçekleştiriliyor.

128 ADET BENZERİ GÖSTERİM YAPILDI

GAP TEYAP Şanlıurfa Proje Ekip Lideri Dr. Cabir Helaloğlu tarafından yapılan açıklamada, bugüne kadar Şanlıurfa’nın değişik yörelerinde 32 adet bitki, 27 adet sulama sistemleri, 69 adet de hayvancılık sergi ve sunusu olmak üzere toplam 128 adet toplantı yapıldığı bildirildi.

Şenocak Köyü açıklarında bulunan tarlada Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu ve çok sayıda daire müdür ve amirinin katılımıyla Cullap Sulama Birliği sahasındaki 7 adet tarım tekniği gösterildi. Tarım teknikleri arasında en çok “tamburlu yağmurlama sistemi” dikkatleri çekti. Bu sistemle çiftçiler yılda 4-5 kez ürün alabiliyor.

VALİ GÜVENÇ: TARIMDA TEKNOLOJİYE DAHA ÇOK YER VERMEMİZ LAZIM

Vali Celalettin Güvenç çiftçilere hitaben yaptığı konuşmada, “En iyi tarım yapanımız bile Amerika’nın yüzde elli gerisinde. Türkiye’nin önemli bir tarım şirketinin mühendisleri Amerika’ya gitti. Dönüşte soruldu. Ne gördünüz, ne yapacaksınız? Her şeyİ yeniden değiştireceğiz. Bu kadar mı durum ciddi? Adamların 14 bin ton domates yetiştirdiği yerden biz ancak 7 bin 500 ton domates elde edebiliyormuşuz. Yaklaşık yüzde elli gerideyiz. Çok çalışmamız lazım’ ifadelerini kullandı.

YILDA 4-5 HASAT YAPABİLİYORLAR

Çiftçiler ise atalarından, dedelerinden gördükleri yöntemlerle senede ancak bir ürün alabildiklerini, yeni sistemle yılda 4-5 kez ürün alabildiklerini dile getirdi.

TEKNOLOJİ GÜZEL AMA BİRAZ PAHALI

Bazı çiftçiler ise teknolojinin pahalı olduğunu, sulama için gerekli su boru fiyatlarının oldukça maliyetli olduğu ve çiftçiye bu konuda destekleme verilmesi gerektiğini söyledi.

'BİZ EKİYORUZ TÜCCAR KAZANIYOR’ ŞİKAYETİ

Bir başka çiftçi ise bin bir zahmetle yetiştirdikleri domateslerin, hal pazarlarında tüccarın esnafına bırakıldığını, kendilerinin çalıştığını ancak kazananın esnaf olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler