YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarsus Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nden Anız Yangını Uyarısı

Mersin’in Tarsus ilçe Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Akça, yaz mevsimin gelmesiyle olası anız yangınlarına karşı...

Tarsus Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nden Anız Yangını Uyarısı

Mersin’in Tarsus ilçe Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Akça, yaz mevsimin gelmesiyle olası anız yangınlarına karşı uyarıda bulundu.

Anız yakmanın kanunen yasak olduğunu belirten Tarsus Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Akça, anız yakmanın toprağa büyük zarar verdiğini söyledi. Akça, "Hasat bittiğinde tarlada ne varsa, bu ürünlerin atıkları kalır biz bunların hepsine birden anız diyebiliriz. Köylüler tarlalarında kalan bu anızı yakmak çabasındalar. Gelecek seneleri düşünürler çünkü. Topraklarını daha kolay işlemek ve topraktan aldıkları verimleri artırmak niyetiyle bunu yapmaktalar. Bunun için bu yabancı ot ve haşereleri görmek istemezler. Halbuki bununla ilgili araştırmalar, anızın toprağın organik madde kısımlarının oluşturduğunu gösterir. Yakılan anızlar sanılanın aksine toprağı güçsüzleştirir ve güzelim biyolojik dengeyi olumsuz etkiler. Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmaları öldürmesidir. Toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır Oysa toprakta kendi halinde yaşayan bu canlılar çalışırlar ve organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür. Yangınlarla beraber bu çalışmalar da heba olur. Tarlada anız yanarken enerji ve haberleşme hatları zarar görmekte, şehir içerisinde kurumlar vatandaşın üstüne yapışarak çirkin bir durum oluşturmaktadır. Geçmiş yıllarda görüldüğü üzere yakılan anız rüzgarın etkisiyle de mera, otlak veya komşu tarlanın ürününe zarar vererek maddi kayıplara yol açtığı görülmektedir. Yangınlar aynı zamanda köylerde jandarma ve itfaiye personelini sürekli tedirgin edip, bıktırıyor ve zaman kaybına yol açıyor" dedi.

Anız yangının çevreyi kötü etkilediğini vurgulayan İtfaiye Müdürü Akça, "Yanan tarla yol kenarında ise yanarken çıkan dumanlar yoldan o anda geçen araçları duman altına bırakarak trafik kazasına yol açmaktadır. Tarlalarda balya haline getirilen ekin saplarını taşıma yaparken, traktör veya kamyonların üstüne sap balyaları daha engin şekilde yüklenmelidir, aksi halde sıcaklık nedeniyle genleşip sarkan elektik tellerine takılıp yangın çıkarma olasılığını arttırmaktadır. Bunun için daha engin yükleme yapılmalıdır. Tarladan eve getirilen sap balyaları evlerin altı, kapalı ahır gibi yerlere mümkün olduğu kadar koymayıp, en az 100 metre evlerden uzağa istif etmeliyiz. Anız yakmanın kanunen de yasak olduğunu unutmayalım! Herhangi bir yangın anında Tarsus İtfaiyesi 110 ve 6161111 numaralı telefona acilen tam adres yeri bildirilerek yangına hızlı ve seri şekilde müdahale etmemizi sağlayabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Tarsus Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Akça, “Anız yakarak; kendine, tarla komşuna ve devlet malına zarar vermeyin” diyerek kentin çeşitli yerlerine anız yakılmaması konusunda uyarıcı pankartlar ve afişler astıklarını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler