HABER

Tartışmalı Yargıtay Kanunu yeniden

Tartışmalı Yargıtay Kanunu yeniden

ANKARA(ANKA) - 22. Dönem TBMM'de büyük tartışmalara neden olan ve Yargıtay'ın yapısını değiştirecek, "Yargıtay Kanunu"nda değişiklik öngören tasarısı yeniden Meclis gündeminde. AKP'nin, geçen dönem CHP'nin sert muhalefeti nedeniyle Adalet Komisyonu'nda görüşmelerini ertelediği, "Yargıtay Kanunu" 2008'de ilk görüşülecek tasarılar arasına alındı.

AKP, geçen dönem komisyonlar ve Genel Kurul gündemine alınmayana tartışmalı kanun tasarılarını 2008'de Meclis gündemine almayı planlıyor.

"AKP Yargıtay'ı siyasallaştırıyor" gerekçesiyle geçen dönem Adalet Komisyonu'nda değişiklik önergeleriyle çalışmaları tıkayan CHP tasarının yasalaşmasına engel olmuştu. AKP, geçen dönemde yaşanan tartışmalara engel olmak için, tasarının görüşmelerini Adalet Komisyonu'nda TBMM İçtüzüğünün değişik 77. maddesi üzerinden yapacak. İçtüzük'te yapılan değişiklikle geçen dönemden kalan tasarı ve tekliflerin görüşmeleri maddelere geçmeden metnin ya da raporun geneli üzerinden yapılıyor.

YARGITAY ÜYE SAYISI DÜŞÜYOR

Tasarıyla, kurulması öngörülen bölge adliye mahkemelerinin göreve başlamasıyla adli yapıdaki değişiklik olacağı göz önüne alınarak, Yargıtay'ın daire ve üye sayısı yeniden düzenleniyor.

İstinaf mahkemeleri olarak bilinen "Bölge Adliye Mahkemeleri" Bölge Adliye Mahkemeleri" nin kurulacak olması nedeniyle hazırlanan tasarıyla Yargıtay'daki üye sayısı 250'den 150'ye düşecek. Üye sayısı 150'inin altına düşene kadar Yargıtay'a yeni üye alınmayacak. Hukuk Dairesi sayısı 21'den 13'e, Ceza Dairesi sayısı 11'den 7'ye inecek.

Hukuk ve Ceza Kurulları, Birinci Başkanlık Kurulu ile Yüksek Disiplin Kurulunun oluşumu ve çalışma şekilleri yeniden belirleniyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevleri Anayasa ve diğer kanunlarda yapılan değişikliklere paralel olarak, savcılık unvanları da yine çeşitli kanunlarda yapılan değişikliklere uygun olarak düzenlenecek.

Yargıtay'ın görev kapsamı yeniden belirlenirken, çalışma usullerine ilişkin genel esaslar yeniden düzenleniyor.

Tasarıyla, Yargıtay kararlarının elektronik ortama geçirilmesi ile kararların arşivlenmesi örgörülüyor. Ayrıca Yargıtay Kütüphanesi, Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğü yanında bazı bürolar kurulması da tasarı da yeralıyor. Bu yeni yapılanmada Yargıtay Başkanlığı'na 40 yeni kadro ihdas edilmesi öngörülüyor.

Yeni yapılanmayla, Yargıtay'ın iş yükü yarıyarıya düşecek. Yargıtay içtihat üreten bir yüksek mahkeme işlevi kazanacak.

En Çok Aranan Haberler