YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Taş Değirmen, Gelişen Teknolojiyle Fabrikaya Girdi

ÇORUM (A.A) - Çorum'da bir makine firması, buğday bileşenlerinin tek seferde ve elek makinesi kullanılmadan ayrılmasını sağlayacak "tam buğday unu

ÇORUM (A.A) - Çorum'da bir makine firması, buğday bileşenlerinin tek seferde ve elek makinesi kullanılmadan ayrılmasını sağlayacak "tam buğday unu makinesi" icat etti.

Türk Patent Enstitüsü'nden patenti alınan "tam buğday unu makinesi" öğütme sırasında organik maddelerin yanarak inorganik hale gelmesini engelleyerek, undaki kül oranının insan sağlığını etkilemeyecek düzeyde kalmasını sağlayacak.

Kentte Özmaksan Makine adı altında faaliyet gösteren firmanın makine mühendisi Yasin Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Crabcut" adlı makinenin bir buğday tanesini tüm bileşenleriyle birlikte tek seferde öğütme özelliğine sahip olduğunu söyledi.

Makinede ayrıca bir tasnifleme veya eleme aracı kullanılmadığına dikkati çeken Özkan, makinenin taş değirmenlerinin geçmişte yaptığı işin aynısını yaptığını belirtti.

Taş değirmenini modernize hale getirdiklerini anlatan Özkan, "Tam buğday unu için yıllardır taş değirmenler kullanılır. Ancak taş değirmenler buğdayın kabuk kısmı olan kepeği tam olarak öğütüp mikronize yapıya getiremez ve bunun sonucunda ayrıca bir eleme ihtiyacı duyulurdu. Ayrıca taş değirmenler sürtünme esnasında unu yakar ve kül oranı yükselir. Ürettiğimiz makine bu sorunu ortadan kaldırdı. Unu yakmıyor" dedi.

Tam buğday unu makinesinin veriminin yüzde 100 olduğunu vurgulayan Özkan, şöyle devam etti:

"Taş değirmenlere giren üründe randıman yüzde 90-95 iken bu makinede oran yüzde 100. Makine azami kapasite, asgari enerji sarfiyatı bakımından verimli. 'Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nden de anlaşılabileceği gibi tam buğday unu buğdayın kısımları olan un, kepek ve rüşeymin bütünüyle öğütülmesi ile yapılmakta. Geliştirdiğimiz makine ile de temizlenen buğday bütünüyle öğütülüp mikronize olarak un haline geliyor."

Rüşeym ve kepeğin insan sağlığı için oldukça önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Özkan, sosyal sorumluluk duygusuyla böyle bir makineyi üretmeye ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Makinenin seri üretimine başladıklarını belirten Özkan, makineye şehir dışından çok sayıda firmadan talep olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Esma Aygün / İsmail Çimen

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler