Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte vücut hatlarını daha çok belli eden kıyafetlerin giyilmeye başlanması, fazla kilolarından muzdarip olan kişileri kısa bir süre içerisinde kilo vermeyi sağlayan çeşitli diyet programlarını uygulamaya itiyor. Şok diyetler olarak adlandırılan bu programlar kısa sürede vücudu forma sokmaya yardımcı olurken gereğinden uzun bir süre uygulanmaları halinde çeşitli olumsuz durumların meydana gelmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle kilo verme sürecinin mutlaka uzman bir doktor gözetiminde ve sağlıklı bir şekilde olması tavsiye ediliyor. Kişinin vücut endeksi ve yaşadığı sağlık sorunları da göz önünde tutularak aslında kişiye özel diyet programları hazırlanıyor. Ancak kilo vermek için sağlıklı beslenmek kadar yemeği pişirme yöntemleri de belirleyici oluyor. Yurt dışında oldukça popüler olan Taş Devri Diyeti, sağlıklı beslenem alışkanlığının yanında pişirme tekniklerini de sorgulatıyor. Peki Taş Devri Diyeti nedir? Taş Devri Diyeti’ndeki pişirme yöntemlerinin günümüzdeki uygulamalarla farkı nedir?
“Taş Devri Diyeti” kitabının yazarı Prof. Dr. Ahmet Aydın, en doğal ve sağlıklı beslenme yolunu bulabilmek için insanlığın eski çağlarda uyguladıkları yöntemleri inceledi. Kitabın başlangıç konusu ise “Tarih içinde besinlerimizin değişimi ve kronik hastalıklar” oluşturdu. Beslenme şekillerinin değişmesiyle beraber hastalıklarında farklılaştığını ifade eden Aydın, pişirme kapları ve pişirme şeklinin detaylarını da anlattı. İşte detaylar...
Yapışmayan tava olarak isimlendirilen teflon kaplar, perflurooctanic acid adı verilen bir maddeler üretilmiştir. Bazı araştırmalar bu kimyasalın pankreas, karaciğer, testis ve meme kanseri ile hamilelikte düşük riskinin artabileceğine işaret ediyor. PFAO maddesi; kilo kaybı, tiroit problemleri ve bağışıklı sisteminde zayıflık gibi farklı sorunlarla da ilişkinlendiriliyor.
Alüminyum maddesi yüksek ısıda yiyeceğin içine geçebilme özelliğine sahiptir. Günümüzde alüminyumun Alzheimer ve kanser olmak üzere birçok hastalığı etkilediği söyleniyor. Alüminyum kapların kullanımının azalmasıyla beraber özellikle ev hanımları kalan yemekleri buzdolabında saklamak için alüminyum folyoya sarıyor. Saklanacak gıdanın ıslak, çok tuzlu uada limonlu olmadığı sürece bu kullanımda herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Alüminyum folyoyu ısıtma işleminde kullanmanın sağlık açısından zararlı oldukça büyüktür. Bu nedenle pişirme işlemi sırasında pişirme kağıdının tercih edilmesi daha doğru bir yaklaşım olur.
Tencere yemekleri hızlı ve yüksek ısıda pişirme işlemi sırasında besin değerleri ve lezzetlerini kaybederler. Bu nedenle pişirme işlemleri için geleneksel yöntemlerin uygulanması daha yararlıdır. Bu geleneksel yöntemler genellikle ağır ağır pişirmeye dayalı olan ve lezzeti arttıran uygulamalardır.
Yemeklerin hem lezzetli hem de sağlıklı olmasını istiyorsanız aslında daha geleneksel uygulamalara yönelmelisiniz. En sağlıklı pişirme alternatifleri arasında toprak güveç ve cam kaplar yer alıyor. Bunlara ek olarak çelik, dökme demir ve bakır kaplarla da yemeklerinizi pişirebilirsiniz.