Antalya'nın Gazipaşa ilçesi Korubaşı köyünde faaliyet gösteren taş ocağının çevreye yaydığı toz, köy halkını isyan ettirdi.
Korubaşı köyünde faaliyet gösteren taş ocağının çevreye yaydığı tozdan yakınan köylü, sabah saatlerinde yollara dökülerek taş ocağına yürümek istedi ancak ocak yetkilileri ve Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç’in bölgeye gelmesi üzerine gerginliğin tırmanması önlendi.
Taş ocağından malzeme taşıyan kamyonların günde yüzlerce kez köyün içinden geçtiğini belirten köy halkı, bu araçlardan çıkan tozun köyde hayatı felç ettiğini ileri sürdü. Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan köy halkı, çıkan toz bulutunun ürünlerinin üzerine çöktüğünü belirterek tarım ürünlerinin gelişmediğini ve kırmızı örümcek hastalığına yakalandığını savundu. Köylü kadınlar ise iki yıldır çamaşırlarını dışarıda kurutamadıklarını, pencerelerini açıp evlerini havalandıramadıklarını dile getirdi. Balkonlarında oturup çay içmeyi özlediklerini belirten köylü kadınlar, yetkililerden çare istedi.
"FİRMANIN MENFAATİ BİZDEN DEĞERLİ Mİ?"
Köy halkından Nevzat Uğur, 2 yıldır ektiği çilek, patlıcan ve diğer ürünlerden verim alamadığını söyledi. Taş ocağından kaynaklı tozun ürünlerinin üzerini kapladığını dile getiren Uğur, “Sezonluk 30 bin lira zararım oluyor. Günde 3 kere camekanımın üzerin yıkıyorum ama yine de fayda etmiyor. Köyümüz tarımla geçimini sağlıyor. Bu sorun bizim belimizi büktü. Birileri 3-5 kuruş para kazanacak diye tüm köy halkı ceremesini çekiyor. Bu işe bir çare bulunmasını istiyoruz” dedi.
Bir diğer çiftçi Yaşar Uğur ise çevreye yayılan toz nedeniyle ürünlerin hastalandığını belirterek, “Toz yüzünden ürünlerde kırmızı örümcek hastalığı oluyor. Ürün gelişmiyor. Bu gördüğünüz portakal ağacı toz yüzünden kurudu. Portakallara bir bakın. Zeytin ağaçlarında zeytin olmayıverdi. Bizim sağlığımız firmanın menfaatinden daha değersiz” diye konuştu.
Köylü kadınlardan Saime Uğur da tozdan şikayetçi oldu. Toz nedeniyle balkona çıkamadıklarını belirten Uğur, “Toz nedeniyle balkona çıkamaz olduk. Günde 5 defa balkon yıkıyoruz. Çamaşırlarımızı dışarıya asamıyoruz. Kapı ve pencerelerimizi açamaz olduk. Yaz günü sıcaktan piştik ama penceremizi açamadık. Bu işe bir çözüm bekliyoruz” şeklinde konuştu.
FİRMA YETKİLİSİ ÇÖZÜM ÜRETTİ
Karayollarının ihale ettiği yol yapım işini alan Er-Bu İnşaat Şirketi sahibi Ercan Tunç, köy halkının şikayetlerini dinledi. Köy Muhtarı Ahmet Özkaya’dan köy halkından iki kişiyi görevlendirmesini, bu kişilerin taş ocağındaki taş kırma esnasında yolun sulanmasını takip etmesini istedi. Bu kişilere maaş vereceğini de belirten Tunç, “Ben sulama işleminin düzenli olarak yapıldığını zannediyordum. Bana iki kişi verin. Bunların maaşlarını vereyim. Toz çıkaran yerlerin sulanması işini takip etsinler. Onlar ne talimat verirse personel ona göre çalışma yapsın. Bizler bu ocaktan çıkan malzemeyi yol yapım işinde kullanıyoruz. Yol çalışmaları bir yıla kadar bitecek. Yol çalışması bittiğinde köyün yolunu asfaltlayıp bölgeden çıkacağız” dedi.
Köy halkı ve muhtarı, getirilen öneriyi kabul etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz