Doğan ÇİZMECİ/TURGUTLU Kütahya'nın Gediz İlçesi'deki Murat ve Şaphane dağlarından doğup, Alaşehir, Salihli ve Turgutlu'dan geçerek İzmir'in Foça İlçesi ile Çamaltı Tuzlası arasındaki bölgeden Ege Denizi'ne dökülen 401 kilometre uzunluğundaki Gediz Nehri'nin suyu, Turgutlu'da geçen 31 Aralık'ta başlayan ve aralıksız yağan yağmur nedeniyle yükseldi. Nehrin geçtiği güzergahta ve Turgutlu Çaldağı'ndaki yüksek kesimlere yağan kar sularının da eriyerek nehre ulaşmasıyla, aynı gün saat 20.00'de taşkın oldu. Taşkın nedeniyle Turgutlu Ovası'ndaki binlerce dönüm tarım arazisi göle döndü. 44 yaşındaki Recep Türker'e ait tavuk çiftliğini su basması sonucu 22 bin tavuk telef oldu. Yakındaki su basan diğer çiftliklerdeki büyükbaş hayvanlar ise son anda kurtarıldı.
"TAŞKINA KÖPRÜ AYAKLARI NEDEN OLDU" İDDİASI
Zararının büyük olduğunu belirten Türker, taşkına, İzzetin ile Sinirli mahallelerini birbirine bağlayan, yedi ayağı bulunan köprünün neden olduğunu ileri sürdü. Köpürünün ayaklarından ikisinin tarım arazilerini genişletmek isteyen köylüler tarafından toprakla doldurulması ve nehrin taşıdığı bazı atıklar nedeniyle tıkandığını belirten Türker, "Su rahat şekilde akamadığı için ilk bulduğu yerden patlak verdi. Allah'tan ki Salihli İlçesi'ndeki barajın kapakları açılmadı. Açılmış olsa, daha büyük felaketler yaşanabilirdi" dedi.
Fason olarak yetiştirdikleri tavukların sigortalı olduğunu belirten Türker, "Ancak, çiftliğin sigortası yok. 35 günlük bakım masrafı. Kümesleri ısıtmak için aldığımız kömür, ilaç, talaş, işçilik, suyun tahliyesi için getirdiğimiz dozer ve diğer masraflar gözönüne alındığında 40 bin lira gibi bir zararım söz konusu. Çiftliği eski haline getirene kadar geçecek zaman da gözönüne alındığında bu zararım daha da artacaktır" diye konuştu.
7 MAHALLEYE ULAŞIM TEK KÖPRÜDEN
Taşkın nedeniyle Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü'nün talimatıyla belediye ekipleri Gediz Nehri'nin yatağındaki üç noktayı iş makineleriyle kazarak suyun akışını rahatlatmak istedi. Burada akan suların nehrin kollarına yönlendirilerek tahliyesi sağlandı.
Ancak, bu kazılan yerlerden gelen sular nedeniyle İzzetin, Çampınar ve Sinirli köprüleri de sular altında kaldı. Bu üç köprünün kapanması Turgutlu'dan Musalar Yeniköy, Sinirli, İzzettin, Temrek, Yakuplar, Çampınar ve Gümilceli mahallelerine ulaşımda sıkıntıya neden oldu. Bu köylere araçla ulaşım Derbent Köprüsü'nden yapılabildi. Bu da burada trafik yoğunluğunun yaşanmasına neden oldu.
31 Aralık'tan bu yana devam eden yağmurun bu sabah durması, herkese rahat bir nefes aldırdı. Turgutlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin, bölgede suların çekilmesinin ardından zarar tespit çalışmalarına başlayacağı bildirildi.
FOTOĞRAF
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz