Ankara (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyon üyesi MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasında değişiklik öngören kanun tasarısıyla sosyal sigorta sisteminin hukuki boyutuyla uygulanabilir, ilgili taraflarca kabul edilebilir, mali boyutu itibariyle de sürdürülebilir bir yapıyı öngörmediğini söyledi.
Kalaycı, yaptığı açıklamada, Alt Komisyonun 2 aya yaklaşan çalışması sonucunda tasarının birçok maddesinde önemli ek ve değişiklikler yapıldığını söyledi.
Tasarının uygulanabilirliği konusunda ciddi endişelerin olduğunu, tasarının kanunlaşması durumunda sistemin iyice karmaşık hale geleceğini ve yeni hukuki ihtilafların ortaya çıkacağını savunan Kalaycı, "5510 sayılı Kanunun iptal edilen maddeleri konusunda Anayasa Mahkemesi kararının gerekçeleri karşılanmadığı gibi yeni eşitsizliklere sebebiyet verilmektedir" dedi.
Kalaycı, emekli aylıkları, güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranına ilişkin getirilen yeni hükümlerin hak kayıplarına neden olacağını ifade ederek, "Sosyal güvenlik alanında yapılan düzenlemeler, AKP'nin hiçbir hesaba dayanmadan, seçim öncesi ve sonrası duruma göre siyasi bakış açısı ile konulara yaklaştığını, hesapsızlığını, tutarsızlığını ve gayri ciddiliğini açık bir şekilde göstermektedir" diye konuştu.
Ölüm aylığı bağlanması için gerekli prim ödeme gün sayılarının artırıldığına, emzirme, evlilik ve cenaze yardımının düşürüldüğüne dikkati çeken Kalaycı, yapılan işlemin bir hakkın gasp edilmesi niteliğini taşıdığını kaydetti.
Tasarıyla sağlık hizmetlerinin de paralı hale getirildiğini ifade eden Kalaycı, "Sosyal yardım ve sosyal hizmet programlarının çağdaş ve entegre bir sistem olarak tek çatı altında yeniden yapılandırılmaması, sosyal sigorta sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesini olumsuz etkileyecektir" dedi.
Kalaycı, "Reform" diye adlandırılan düzenlemenin, emekli, dul ve yetimlere yapılan aylık ve diğer ödemelerin azaltılması yoluyla sistemin açıklarının kapatılmasını esas aldığını, sosyal güvenlik sisteminin anasorunu olan aktif-pasif dengesinin düzelmesini sağlayacak esaslı düzenlemeleri içermediğini söyledi.
2002 yılında 12 milyon 257 bin 296 aktif sigortalıya karşı 5 milyon 888 bin 418 kişiye aylık bağlandığın belirten Kalaycı, "2007 yılında aktif sigortalıların sayısı 15 milyon 59 bin 964, aylık bağlanan dosya sayısı ise 7 milyon 580 bin 666 olmuştur. Bu duruma göre, 5 yılda aktif sigortalılar yüzde 22.9, aylık bağlanan dosya sayısı yüzde 28.7 oranında artmıştır" diye konuştu.