ANKARA (İHA) - Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin (IKDP) Türkiye Temsilcisi Safeen Dizayee, Kuzey Irak'ta toplanan Kürt parlamentosunda kabul edilen 'Sözde Anayasa Taslağı'nın sadece bir 'proje' olduğunu belirterek, "Önemli olan merkezi hükümetin bunu kabul etmesi. Artık güç kullanmak değil, anlaşmak önemli" dedi.
Türkiye'deki siyasetçileri 'Irak' sorununu seçim malzemesi yapmakla suçlayan Dizayee, önümüzdeki hafta IKDP'den üst düzey bir heyetin Türkiye'ye geleceğini de açıkladı. Dizayee, Kuzey Irak'taki PKK varlığına ilişkin olarak da, "PKK'nın Irak Kürdistanında yeri yok" değerlendirmesini yaptı.
TÜRKİYE'DEKİ SİYASETÇİLERİ SUÇLADI
İhlas Ankara Medya Grup Başkanı Nuri Elibol ve İhlas Haber Ajansı Ankara Bölge Temsilcisi Hakkı Aldoğan ile görüşen Dizayee, Irak ve Kuzey Irak'taki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dizayee, geçtiğimiz hafta Kuzey Irak'ta toplanan Kürt Parlamentosunda kabul edilen 'Sözde Anayasa Taslağı'nın sadece bir proje olduğunu açıkladı. "Ortada bir yanlışlık var, yeterli bilgi de yok" diyen Dizayee, Türkiye'de bu meselenin seçim malzemesi olarak kullanıldığını söyledi. Dizayee, bütün liderlerin gündeminde 'Irak' sorununun olmasının, konunun seçim malzemesi yapıldığının en büyük göstergesi olduğunu kaydetti.
'KÜRT ANAYASASI SADECE BİR PROJE' Kuzey Irak'taki gelişmelerin tarihi süreci ile ilgili bilgi veren Dizayee, Körfez Savaşı'nın ardından Kürdistan Demokratik Parti ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında yaşanan gerginliklerin Ankara süreci ile aşılmaya çalışıldığını ancak bunun başarıya ulaşmadığını söyledi. Türkiye, İngiltere ve Amerika'nın katılımıyla başlatılan Ankara sürecinden duydukları rahatsızlıkları dile getiren Dizayee, 1997 yılından itibaren ABD'nin önderliğinde Washington sürecinin başlatıldığını hatırlattı. Dizayee, Washington sürecinin başlamasının ardından KDP ile KYB arasında herhangi bir sorun yaşanmadığına da işaret etti. Dizayee, 'Merkezi hükümete bağlı, bir federatif devletin altyapısı mı oluşturulmaya çalışılıyor? Tasarlıdığınız Kuzey Irak'taki 'Kürdistan' federasyonunun başkenti Kerkük mü olacak?' yönündeki bir soru üzerine, taslağın tek taraflı deklare edilmesinin yeterli olmadığına işaret etti. Dizayee, "Biz Irak vatandaşıyız ve Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Irak'ın yeniden yapılanmasını istiyoruz. Birleşik Irak istiyoruz. Sadece fikir ve proje olarak hazırladık. Ancak tek taraflı değildir. KDP'nin projesidir. KYB ile paylaştık. Bazı teknik maddeler olabilir. Bu diğer partiler Kürt ve Kürt olmayan partilerin fikirlerini aldık. Bu sonuç Meclis'e gelecek. Meclis, bunu da yeniden taslak formunda kabul edecek. Bu Kürdistan bölgesinin projesidir. Ortada bir fikir var ancak hukuki çerçevesi yok. Kürtler, Sünniler, Şiiler, Süryaniler, hepimiz tartışıyoruz. Muhalif gruplar, federal çözümü iyi bir çözüm olarak görüyorlar. Ama yapısı nasıl olacak, bölgesel mi etnik mi olacak? O ayrı bir mesele. Bunu tek taraflı olarak kimseye empoze etmemiz mümkün değil. Irak nüfusunun 25'ini oluşturuyoruz. Ama yüzde 75'i Kürt değil" diye konuştu.
'TÜRKİYE, BÖLGEDEKİ TÜRKMENLERİN SAYISINI ABARTIYOR' Dizayee, Türkmenlerin Irak'ın genel nüfusundaki oranının sorulması üzerine de, tespitlerin yanlış olduğunu, Türkiye'nin bölgedeki Türkmen nüfusunu abarttığını ileri sürdü. Türkiye'nin bölgedeki Türkmen nüfusunu 2-3 milyon olarak açıkladığını ancak bunun doğru olmadığını savunan Dizayee, "Bizim tespitimize göre 600-700 bin civarında Türkmen var. Irak'ın toplam nüfusu da 23 milyon olduğuna göre, Türkmenler yüzde 3-4'ünü oluşturuyor" dedi.
'MUSUL VİLAYET OLARAK KÜRT BÖLGESİ'
KDP'nin Türkiye Temsilcisi Dizayee, 'Taslak anayasada yer alan kurmayı düşündüğünüz federatif yapıda başkent Kerkük mü?' yönündeki bir soruyu da, "Taslak içerisinde tabiki Kerkük vardır. Biz hiçbir zaman Kerkük'ün etnik karakterini, Kürt olduğunu veya olmadığını tartışmadık" şeklinde cevapladı. 'Düşündüğünüz federatif devlet etnik esasa mı coğrafi esasa mı dayanıyor?' sorusuna Dizayee, "Etnik ve coğrafi ikisi de hemen hemen aynı anlama geliyor. Çünkü Kürt bölgelerde Süryaniler var. Ama aynı zamanda Bağdat'ta da var. 500 bin Kürt Bağdat'ta yaşıyor. Musul, vilayet olarak...Sincar, bunların hepsi Kürt bölgesi" dedi. Musul'un Türkmen ili olduğunun hatırlatılması üzerine Dizayee, "O zaman Kuzey Afrika ve Arabistan da Türkmen ili. Biz Musul, Kürt şehri olarak ilan etmiyoruz. Kerkük'e bakarsanız, Türkmen şehri de olmayacak. Arap olacak. Çünkü Arap politikası devam ediyor" yorumunu yaptı.
'ARTIK GÜÇ MESELESİ DEĞİL, ANLAŞMA ÖNEMLİ' Bölgede yaşayan tüm grupların Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu vurgulayan Dizayee, Kürt parlamentosunda kabul edilen 'Sözde Anayasa Taslağı'nın Kürtlerin bir talebi ve projesi olduğunu tekrarladı. Dizayee, "Ancak bunu,merkezi hükümetle anlaşabilirsin. Bunu tek taraflı deklare etmenin anlamı yok. Artık güç meselesi değil, anlaşmaya bağlı" şeklinde konuştu.
'TÜRKİYE, KENDİ MENFAATİNE GÖRE DAVRANMALIDIR' Türkiye'nin ABD'nin olası bir Irak harekatındaki rolüne ilişkin görüşlerini de açıklayan Dizayee, bölgedeki tüm hükümet ve devletlerin kendi hür iradesi ve kendi menfaatlerine göre karar vermesi gerektiğini bildirdi. Türkiye'nin konumunun İran, Arabistan ve Suriye'den çok farklı olduğuna dikkati çeken Dizayee şunları söyledi: "Türkiye, ABD'nin çok yakın müttefiki ve NATO üyesi bir ülkedir. AB sırasını bekleyen bir ülkedir. Bu yüzden, batının özellikle ABD'nin Türkiye'den beklentileri diğer ülkelerden daha fazladır. Türkiye, tarih nedeniyle yüzyıllar öncesine dayanan bir sorumluluğu vardır. Mutlaka hatta siyasi de olmazsa ahlaki bir durum var. Bölgenin sadece Türkmenlerin üzerinde konsantre olmaz. Bu durum halkların arasında ayrım olur. Bu durum ilerde Türkmenlerin kendi menfaatlerine zarar verebilir. Türkiye'nin bölge politikası olarak bütün Irak halkına aynı gözle bakması lazım. Tamam Türkmenler soydaşınız ancak Kürtler var, Süryaniler var...Orada bağımsız bir yapı yok. Kürtlerin talebi de bağımsızlık yok." Çok hassas bir dönemden geçildiğini anlatan Dizayee, Irak'taki Kürtlere karşı olumsuz bir kampanya başlatıldığını, bunun gereksiz olduğunu bildirdi. Dizayee, önümüzdeki hafta KDP'den üst düzey bir heyetin Türkiye'ye geleceğini de açıkladı.
'BARZANİ, TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETMEDİ'
IKDP lideri Mesut Barzani'nin gerginliği tırmandıran açıklamalarını da değerlendiren Dizayee, "Sayın Barzani, hiçbir zaman tehditte bulunmamıştır. Böyle birşey doğru değildir. Kendi ağzından bu yönde bir ifade çıkmamıştır. Irak Kürdistan bölgesi tanınmış bir bölgedir. Ama yeni birşey yok. Biz yeni birşey yapmadık. 1991 yılından beri o bölgeyi kontrol ediyoruz. Türkiye KDP ve KYB ile ilişki kurdu. Bu geçici bir dönemdir. Devletin ekonomisi, ordusu, milli güvenliği merkezi hükümete bağlı olacak. Federatif bir yapıda, bizim Meclisimiz, hükümetimiz, olacak. Aynı zamanda merkezi hükümette temsilcimiz olacak. Son dönemde yanlış açıklamalar çıktı. Sayın Barzani, gerçekci birsiyasetçi ve bölgenin jeopoltik özelliğini bilen bir insandır. Kürt meselesi olursa şahsi mesele yapmadı" dedi.
ÇAKMAKOĞLU'NA TEPKİ GÖSTERDİ
Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'nun 'Musul-Kerkük, Misak-ı Milli sınırları içerisindedir' yöründeki açıklamlarına da tepki gösteren Dizayee, bugüne kadar hiçbir siyasetçininin böyle bir açıklama yapmadığını söyledi. Çakmakoğlu'nun açıklamalarının 'resmi siyasete aykırı' olarak nitelendiren Dizayee, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını da tekrarladı.
'PKK'NIN IRAK KÜRDİSTAN'INDA YERİ YOK' Dizayee, Kuzey Irak'taki PKK ve KADEK'in faaliyetleriyle ilgili bir soru üzerine de, örgütü kızdıracak açıklamalarda bulundu. Dizayee, "PKK Irak Kürdistan'ının herhangi bir partisi veya örgütü değildir. Biz PKK'nın orada olmasını istemiyoruz. Onlardan çok zarar gördük. PKK'nın orada bir işi yok. Irak Kürdistan'ında PKK'nın yeri yok" diyerek tepkisini gösterdi. Dizayee, bölücü terör örgütü PKK'nın bölgede hala varlık gösterdiğini ancak mobilize ekipler halinde olmaları nedeniyle kontrol etmelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Dizayee, PKK'ya Ermenistan'dan ve Rusya'dan silah desteği sağlandığı yönündeki iddialara ilişkin olarak da, bunun vicdansızlık olduğunu bildirdi.