HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tasarruf, detaylarda gizli

ANKARA (İHA) - Günlük hayatta alınacak bazı tedbirlerle enerji ve su tüketiminde önemli ölçüde tasarruf sağlamak mümkün.

Aylık yayınlanan bir dergide yer alan habere göre, günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olan fırın, ocak, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri ya da aydınlatma ve ısıtma araçlarını kullanırken alınacak bazı küçük tedbirlerle hem çevreyi korumanın hem de aile ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlamanın mümkün olduğu belirtildi. Araştırmalara göre, kompakt floresan lambaların, normal lambalardan 5 kat daha az enerji tükettiği, 10 kat daha uzun ömürlü olduğu belirlenirken derin dondurucudan alınıp buzdolabının ortasına konulacak bir kase buzun, enerji tüketimini 3 veya 4 gün boyunca yüzde 5 oranında azalttığı saptandı.

Öte yandan uzmanlar buzdolabına konulan yiyeceklerin üzerinin alüminyum folyo veya plastik yerine kağıtla mutlaka örtülmesi gerektiğini; aksi takdirde üzerleri örtülmemiş yiyeceklerin nem bıraktığı ve kompresörün daha fazla çalışmasına neden olduğunu belirtirken, mikrodalga fırının klasik fırınlara göre yüzde 66 oranında daha az enerji tükettiğini kaydetti. Uzmanlar su tüketimi konusunda da tavsiyelerde bulundu. 4 kişilik bir ailenin 7 litrelik tuvalet rezervuarı ile su tüketimini ayda 7 metre küpten 3 metreküpe düşürebileceğini ifade eden uzmanlar, klasik duş başlıklarının dakikada ortalama 15-20 litre, düşük akımlı aeratörlü duş başlıklarının ise dakikada 9-10 litre su tükettiğini belirtirken 5 ila 6 dakikalık duş sırasında 90-120 litre yerine 45-60 litre sıcak su ile aynı işlemin yapılabildiğine dikkat çekti.

Diş fırçalama sırasında ise musluk açık bırakıldığı takdirde, her fırçalama sırasında ortalama 15 litre su israf edildiği günde 2 defa diş fırçalanırsa yılda 10 bin 950 litre su tüketildiği ifade edildi. Uzmanlar, fırçalanmış dişin bir bardak su ile çalkalanması durumunda yılda 9 bin 100 litrelik su tüketiminin önlenebileceğini belirtirken, diş fırçalarken, tıraş olurken ve yüz sabunlanırken musluk kapalı tutularak günde 15-35 litre su tasarruf edilebildiğini ifade etti. Uzmanlar, fazla elektrik enerjisi tüketen ev aletlerinin kullanılması ile atmosfere fazla karbondioksit atılarak yeryüzü sıcaklığının yükselmesine, sel felaketlerine, buzulların erimesine ve meteorolojik yapının değişmesine neden olunduğunu ifade ederken, yeryüzünün üçte ikisinin su olduğu halde bunun sadece yüzde 0.3'ünün içilebilir su olduğuna dikkat çekti.

En Çok Aranan Haberler