Taşeron işçiler sonunda kadroya geçiyor. Yıllardır kadroya geçmenin hayalini kuran ve bu yolda mücadele veren taşeron işçiler kadro haklarını kazandılar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk olarak müjdelenen haber, daha sonra Maliye Bakanı Jlüde Sarıeroğlu tarafından detaylandırıldı. Bakan Sarıeroğlu, taşeron işçilerin kadroya geçişlerinin nasıl olacağını ve ne şekilde ne kadar zamanda olacağına dair açıklamalar yaptı. İşte taşeron işçilerin kadroya geçiş düzenlemesine dair detaylar...
Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yaptığı çalışmaların değerlendirildiğini anımsatan Erdoğan, taşeron işçilerle ilgili partisinin grup toplantısında açıkladığı karara vardıklarını bildirdi.
Kararın hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, yaklaşık 900 bin işçinin düzenlemeden faydalanacağını, bundan sonraki süreçte, "Benim sonum, akıbetim ne olacak?" diye bir şeyin olmayacağını dile getirdi.
20 SORUDA TAŞERON İŞÇİ DÜZENLEMESİ İÇİN TIKLAYINIZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun, taşeronların kadroya geçişi için işaret ettiği, kamuda kadrolu işçilikle ilgili uygulanan bir prosedüre göre, kadrolu işçi olmak isteyen taşeronlar, yazılı ve mesleki beceriyle ilgili sözlü sınavlardan geçecek. 10 üzerinden 6 alan, sınavı başarıp kadroya hak kazanacak.
SINAV SORULARININ İÇERİĞİ NE OLACAK?
Milliyet'in haberine göre; Taşeronların kadroya geçiş sürecinde yapılacak sınav konusunda açıklama yapan Sarıeroğlu, “Sınav, şu anda kamuda kadrolu işçilikle ilgili uygulanan bir prosedür. Bundan sonra taşeron uygulaması kalmayacağı için artık biz İŞKUR aracılığıyla Maliye Bakanlığı’mızın vereceği vizeyle kadrolu işçilerin alımını yapacağız ve burada da zaten halihazırdaki mevzuatımızda bir sınav kriteri var” dedi. Sarıeroğlu, “zor bir sınav mı” sorusu üzerine “Hayır, normal, şartları gayet yapılacak işle alakalı olarak basit. Göz korkmasın yani” diye konuştu.
Belediye ve İl Özel İdarelerinde, taşeron olarak çalışan kardeşlerimiz için de yeni bir düzenleme yaptık, bu kardeşlerimiz, il özel idarelerin ve belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecekler. #TaşeronaMüjde
— Jülide Sarıeroğlu 🇹🇷 (@jsarieroglu) December 5, 2017
GÜVENLİK SORUŞTURMASI
Sarıeroğlu, kadroya alınacak personele yapılacak güvenlik soruşturması için de, “Yaşadığımız 15 Temmuz sonrasında KHK’yla yapılan düzenlemelerde bu zorunluluk getirildi, kamuda çalışmak için süreç içerisine giren herkes güvenlik soruşturmasından geçiyor, o rutin bir prosedür” dedi. Taşeronların mevcut maaşıyla kadroya geçeceğini anlatan Sarıeroğlu, kadroya geçme olanağını kullananların ayrıca 52 günlük bir ilave tediye ücreti olacağını da bildirdi.
Her fırsatta işçinin hakkını koruyup, gözetleyen, her platformda bunu kararlılıkla dile getiren ve taşeron işçilerimizle ilgili yapılan bu tarihi reformun mimarı olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımızı sunuyoruz. #TaşeronaMüjde
— Jülide Sarıeroğlu 🇹🇷 (@jsarieroglu) December 5, 2017
SINAVDAN BAŞARILI OLAN SÖZLÜYE GEÇECEK!
Mevzuata göre ihtiyaca karşılık olarak İŞKUR tarafından kamu işçisi olması için tespit edilen işçiler, işyerlerince tespit edilen sınav kurulunca sınava tabi tutuluyor. Yazılı sınav soruları, işçinin öğrenim ve mesleki durumu ile çalıştırılacağı işler gözönünde bulundurularak; Atatürk ilke ve inkılapları, yurttaşlık bilgileri, Türkiye tarih ve coğrafyası, günlük hayatta önemli olan fen bilimleri, matematiksel kavram ve ifadeler, Türkçe gücü bigilerini ölçecek şekilde seçiliyor. Bu sınavda 10 üzerinden 6 alanlar sözlü sınava giriyor. Sözlü sınav ise mesleki bilgi ve göreve ilişkin bilgi ve becerileri içeren konulardan yapılıyor. Bu sınavdan da en az 6 puan alınması gerekiyor.
c)Belediye ve İl özel idarelerinde, taşeron olarak çalışanlar, il özel idarelerinin ve belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecekler. Bu kapsamda ise belediyelerde ve özel idarelerde çalışan yaklaşık 400 bin işçi faydalanacak.
— Bekir Bozdağ (@bybekirbozdag) December 5, 2017
TAŞERON İŞÇİLERE 52 GÜNLÜK İKRAMİYE MÜJDESİ
Mevcut ücretleriyle çalışmaya devam edecek işçilerin kadroya geçtikten sonra tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın işçiler, sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde, yaklaşık iki aylık ücretleri kadar fazladan kazanca sahip olacak. Bu işçilerin ücretlerine, sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artış yapılacak.
Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında ilgili bakanlıkların katılımıyla birkaç gün içerinde yapılması beklenen toplantının ardından son şekli verilecek düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilecek.
Düzenlemenin yasalaşmasıyla kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere belediye ve il özel idarelerinde taşeron işçi statüsünde personel alımı söz konusu olmayacak.
4C'LİLERİN GELİRLERİ VE ÖZLÜK HAKLARI ARTIYOR!
Taşeron işçilerin yanı sıra ÇAYKUR başta olmak üzere, şeker fabrikaları ile orman işlerinde mevsimlik olarak çalışan yaklaşık 25 bin kişiye de müjdeli haber verildi. Mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek.
Bununla birlikte, kamuda 4/C statüsünde çalışanlar 4/B (sözleşmeli memur) kadrosuna alınacak. Bu statü değişikliğiyle 23 bine yakın çalışanın hem gelirleri artacak hem de özlük hakları genişleyecek.
TAŞERON NEDİR?
Taşeron veya tali işveren, alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimler ile de anılan,birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir.
Bir taşeron genellikle, genel bir projenin parçasında belirli bir görevi yerine getirmek amacıyla genel yüklenici (veya ana yüklenici ya da ana müteahhit) tarafından kiralanan kişidir ve ücretleri genel yüklenici tarafından projeye sağlanan hizmet karşılığında ödenir. Bir taşeronun yaptığı iş için en yaygın kullanım alanı yapı işleri ve genellikle inşaat mühendisliği iken, günümüzde taşeronlar için iş fırsatları çok daha geniş bir alana yayılmıştır. Örneğin, bilişim teknolojileri ve diğer bilişim sektörlerinde de günümüzde taşeronlar faaliyet göstermektedir.
Taşeron kiralama, genel olarak projenin maliyetlerini ve diğer risklerini azaltmak amacıyla genel yüklenici tarafından tercih edilmektedir. Böylece genel müteahhit veya genel yüklenici kendisi tarafından da yapılabilecek bir işte aynı veya daha iyi hizmet alarak, riskini düşük düzeyde tutabilir. Bu sistem doğrultusunda, taşeronlarda belirli konularda uzmanlaşma fırsatını yakalamış olurlar. Ayrıca bu yolla ucuz işçilik ve rekabet ortamı da yaratılmış olur. Ancak bu sınıflandırma, işçilerin sendika haklarının azalmasına ve toplu pazarlık hakkının kullanılamaz duruma gelmesine neden olmuştur.
Kamudaki 450 bin taşeron işçinin kadrolu oluşu, taşeron mücadelesinin büyük bir kazanımıdır. Çok çile çektiler, çok bedel ödediler. İşçi kardeşlerimizin gözüaydın.
— İsmail Saymaz (@ismailsaymaz) December 6, 2017