HABER

Taşeron son dakika haberleri 19 Aralık: Taşeron işçi kadroya ne zaman, nasıl geçecek merak ediyor!

Taşeron işçilerin kadroya geçişine dair düzenleme detayları merak ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Maliye bakanlıkları, kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını içeren düzenlemeye ilişkin çalışmalarda sona gelindiği biliniyor fakat çalışmanın detayları henüz açıklanmadı. Bazı yayınevleri, kadro geçiş sınavı için hazırlık kitapları çıkardı. Peki Taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek? Taşeron işçilerin kadroya geçişi nasıl olacak?

Taşeron işçi son dakika haberlerine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Maliye bakanlıkları, kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını içeren düzenlemeye ilişkin çalışmalarda sona geldi. Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını öngören düzenlemenin kapsam ve detaylarının birkaç gün içerisinde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Fakat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşerona kadro düzenlemesine ilişkin çalışmanın detaylarını, kamuoyunun bir iki gün içerisinde öğreneceğini bildirdi.

TAŞERON İŞÇİLER KADROYA NE ZAMAN, NASIL GEÇECEK?

Taşeron işçilerin umutlu bekleyişi sona erdi. Yıllardır mücadelesini verdikleri kadroya geçiş hakkı kazandılar. Fakat bu kadroya geçişlerinin ne şekilde olacağına dair resmi bir bilgi hala verilmedi. Çalışma Bakanı, taşeron işçilerin kadro düzenlemesine ilişkin çalışmanın detaylarını, kamuoyunun bir iki gün içerisinde öğreneceğini bildirdi. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin taşeron işçiyi ilgilendiren kadro düzenlemesi, çalışma hayatının gündemindeki yerini koruyor. Düzenlemenin kapsamıyla ilgili bazı belirsizlikler sürerken bu süreçte işçi sendikalarının talepleri de öne çıkıyor.

KİT'LERDE ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİLER DE DAHİL EDİLDİ!

Özellikle KİT'lerde çalışan yaklaşık 50 bin taşeron işçisinin de kadro düzenlemesine dahil edilmesini isteyen sendikalar, bu kapsamda 15 Aralık Cuma günü talepleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'na iletmişti. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu arasındaki görüşmede, KİT’lerdeki yaklaşık 50 bin taşeron işçisinin de düzenlemeye dahil edilmesi yönünde fikir birliğine varıldığı öğrenildi.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasını öngören düzenlemeyi bu yıl içerisinde yasalaştırmayı amaçlayan hükümet, yılın bitimine sayılı günler kala çalışmalarını daha da yoğunlaştırdı. Bu doğrultuda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Maliye bakanlıklarının yürüttüğü çalışmada sona gelindi.

Taşeron işçileri kadroya kavuşturacak düzenlemenin kapsam ve detaylarının birkaç gün içinde kamuoyuyla paylaşılması ve ardından hızlı bir şekilde yasalaşması yönünde adımların atılması öngörülüyor.

TEK BELLİ OLAN ÖNCE SINAV, SONRA GÜVENLİK SORUŞTURMASI

Taşeron işçilerin kadroya alınmasında yaş ve eğitim seviyesi şartı aranmayacak. Kadroya geçmek isteyen taşeron işçiler öncelikle çalıştıkları kurumlara başvuruda bulunacak, başvuruların ardından yapacakları işle ilgili bir sınava tabi tutulacak.

Sınavda başarılı olanlar, güvenlik soruşturmasının ardından bulundukları iş yerlerinde kadrolu çalışmaya başlayacak. Emekli olup kamuda taşeron işçi olarak çalışanlar, emekli statüsünde oldukları için kadro imkanından faydalanamayacak.

Kadroya kavuşacak işçiler mevcut ücretleriyle çalışmaya devam ederken tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın işçiler sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde 2 aylık ücretlerine yaklaşan fazladan kazanca sahip olacak. Bu işçilerin ücretlerine sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artışlar yapılacak.

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN KADROYA GEÇİŞ KİTAPLARI BASILDI!

Hükümetin taşeron işçilere kadro düzenlemesinde sınav şartının bulunmasıyla harekete geçen yayınevleri, sınav ve mülakat hazırlık kitabı yayımladı.

Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin taşeron işçiyi ilgilendiren kadro düzenlemesinin tamamlanmasına yönelik çalışmalar devam ederken, binlerce taşeron işçi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıkladığı sınav şartına odaklandı.

Taşeron işçilerin, sınavın içeriği ve zorluğuyla ilgili kaygılarından yola çıkan bazı yayınevleri, taşerondan kadroya geçiş sınavlarına yönelik mülakat ve yazılı sınav hazırlık kitabı yayımladı.

Fiyatları 30 ila 45 lira arasında değişen kitaplarda, Türkçe, matematik ve tarih gibi derslerin yanı sıra genel yetenek testleri ve mülakatla ilgili konular yer alıyor.

SINAV DÜZENLEME YETKİSİ İŞKUR'DA

Çalışma Hayatı Uzmanı Namık Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarına işçi alımında uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönetmeliğin 2009 yılında Resmi Gazete'de yayımlandığını belirterek, yönetmelikle sınav düzenleme yetkisinin İŞKUR'a verildiğine dikkati çekti.

Söz konusu sınavların içeriğinin, alınacak kadroya yönelik olduğunu ifade eden Tan, şunları kaydetti:

"Taşeron işçilerin kadroya alınmasında da bu süreç aynı şekilde işler. Taşeron işçilerin, kadro sınavını gözlerinde büyütmesine ve bunun stresini yaşamasına gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü sınavın içeriği halihazırda yaptıkları işle ilgili olacaktır. Örneğin, taşeronda çalışan bir güvenlik personeline sınavda, yaptığı işle ilgili sorular sorulacaktır. Bundan dolayı kadroya geçmek isteyen taşeron işçiler, yaptıkları işle ilgili bilgi ve mevzuata hakim olsunlar."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler