Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Mete Kalyoncu, taşıtlardaki güvenlik sistemlerinin trafik kazalarında can kurtardığını ifade etti.
Taşıtlarda alınan pasif güvenlik sistemlerinin kaza anında sürücü ve yolcuların yaralanma ve ölüm oranlarının azaltılması için tasarlanmış sistemler olduğunu belirten Mete Kalyoncu, “Bu güvenlik sistemlerinden birisi de hava yastıklarıdır. Hava yastıkları önden ve öne yakın çarpmalar için tasarlanmış güvenlik donanımlarıdır. Bu tip trafik kazalarında ölen kişilerin yarısından daha fazlası güvenlik donanımı olmadığı içindir. Hava yastığı kafa ve göğüs yaralanmalarını azaltmak üzere ve çarpmanın şiddeti orta veya ciddi düzeyde ise açılacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, hava yastığının yaklaşık olarak saatte 20 kilometrenin üzerindeki hızlarda meydana gelen çarpmalarda açılacağı anlamına gelir. Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 kilometreye eşit bir hızla çıkması gerekir. Bu özellikle çocuklar olmak üzere, çok yakın oturan kişilere zarar verebilecek çok büyük bir güç anlamına gelir” diye konuştu.
ÇOCUKLAR GÜVENLİK KOLTUKLARINDA KEMERLERİ BAĞLI OTURMALI
HTSA (ABD, Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Dairesi) tarafından yapılan bir gerçek çarpışma deneyinde emniyet kemeri ve hava yastığının birlikte kullanımının ciddi kafa çarpmalarının yüzde 75'ini, ciddi göğüs yaralanmalarının yüzde 66'sını önlemede etkili olduğunun görüldüğünü kaydeden Kalyoncu, “Ancak bu donanım aracın ön koltuğunda seyahat etmekte olan küçük çocuklar için bir tehdit oluşturmaktadır. Çalışmalar, araçta yolcular için hava yastığı olsun olmasın çocukların arka koltukta oturmalarının yüzde 29 daha güvenli olduğunu göstermektedir. Bir otomobilde maksimum güvenlik için şu önlemlerin alınması tavsiye edilmektedir.
Bir çocuk asla ön koltukta geriye dönük çocuk koltuğu içinde seyahat etmemelidir. Çünkü çocuk koltuğu bu durumda fırlayan hava yastığına çok yakın bir konumdadır. Ön koltukta oturan çocuklar eğer emniyet kemeri uygun olmayan bir şekilde bağlanmışsa, emniyet kemeri yoksa doğru pozisyonda oturmuyorlarsa veya emniyet kemerinin doğru bağlanması için boyları çok küçükse ölümcül bir risk altındadırlar. Bir çarpma anında kolayca öne fırlayabilirler ve şişen hava yastığı başlarına veya boyunlarına şiddetle çarpabilir. Çocuklar için en önemli olan yön, yaş ve boylarına en uygun çocuk güvenlik koltuklarında kemerleri bağlı olarak arka koltukta oturmalarıdır” dedi.
EMNİYET KEMERİ HAYAT KURTARIR
Kalyoncu, “Sürücü ve tüm yetişkin yolcular, özellikle boyu 165 santimetreden düşük olanlar, emniyet kemerlerini doğru bir biçimde bağlamalıdırlar ve ön koltuk yeterince geriye çekilmiş olarak seyahat etmelidirler. Araçta hava yastığı olsa bile, bir kişi emniyet kemerini takmıyorsa çok ciddi bir şekilde yaralanabilir veya ölebilir. Bir çarpma anında emniyet kemeri takıyor olmak, kişinin içeride bulunan şeylere çarpmasını engelleyebilir. Hava yastığı yalnızca ‘tamamlayıcı bir önlem’dir. Bir başka deyişle hava yastığı, aracın ön kısmının bir yere çarpması halinde açılmak üzere tasarlanmıştır. Aracın yuvarlanması, yandan, arkadan çarpma halinde veya düşük hızlardaki çarpışmaları için tasarlanmamışlardır. Son teknolojiye sahip taşıtlarda özellikle arkada oturan yolcular ve çocuklar için de hava yastıkları tasarlanmıştır. Yan kapıların iç üst kısımlarına yerleştirilen bu hava yastıkları yandan çarpışmalarda ve taşıtın devrilmesi halinde açılarak yaralanma ve ölümlerde ciddi azalmalar sağlamaktadır. Son zamanlarda arka kapı camı otomatiği özellikle çocuklar için tehlike oluşturmaktadır. Arka camların otomatik olarak herhangi bir sarkma anında durması veya sistemin kapalı konumuna gelmesi için çok hassas donanıma ihtiyaç vardır. Son teknolojiye sahip üst sınıf araçlar bu donanım var iken bazı araçlarda ne yazık ki bu donanım yoktur. Sıkışmaları önlemek için bazı araçlarda sürücü istediği takdirde arka kapı cam otomatiğini iptal edebilir” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz