Kısırlık problemi yaşayan çiftlerin, taşıyıcı anneden faydalanmasına kimileri sapkınlık olrak bakarken kimileride bu hizmete çeşitli sağlık nedenleriyle başvurmasına olumlu bakıyor.
Peki taşıyıcı annelik ne demek?
Taşıyıcı annelik 80'li yılların başında yardımcı üreme tekniği olan tüp bebek tedavisi ile mümkün hale geldi. Bu yöntemde öncelikle ebeveyn adayı olan kadın ve erkekten alınan yumurta ve sperm örneği ya da donörden alınan yumurta ve spermin, laboratuar ortamında bir araya getirilerek döllenmesi sağlanıyor.
Elde edilen emrio, bebekle herhangi bir genetik bağı bulunmayacak olan taşııcı annenin rahmine yerleştiriliyor. Taşıyıcı anneliğe en çok taşıyıcının gerçek yumurtası gerçek ebeveynin spermi tarafından laboratuar ortamında döllendiği aşamada karşı çıkılıyor. Çünkü bu şekilde taşıyıcı annenin doğacak çocuğa genetik miras bırakma olasılığı var.
Taşıyıcı annelik kimler içindir?
Kadınlarda rahim ve vajinanın yokluğuyla ilişkilendirilen ve her 4000 kadından birinde görülen MRKH sendromu veya hemileliğin zorluklarından kaçmak isteyen kadınlar nedeniyle taşıyıcı anneliğe başvurulur.
Dünya genelinde 'taşıyıcı annelik'
Artık birçok ülke taşıyıcı anneliği yasallaştırmış bulunuyor. Danimarka, Hollanda, rusya, Ukrayna, yunanistan, İran, Kanada, İsrail, Güney Afrika, Arjantin, Brezilya, Avusturalya gibi...
Her ülke, konuya belirli sınırlamalar ve kuralllar getird,. Birçoğu olası bir üreme turizminin önüne geçebilmek için sadece kendi vatandaşları arasında yasal kıldı. Belçika ve İspanya'a yasal olmasada doğan çocuklara tüzel statü sağlanıyor.
Türkiye'de 'taşıyıcı annelik'
Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı, Üreme Sağlığı Uzamanı Prof. Dr. Aydın Arıcı bu konuda açıklama yapıyor.
'Taşıyıcı annelik Türkiye'de malesef yasak. Maddi olanakları olan çifler, taşıyıcı annelik hizmetini yurt dışında alabiliyorlar. Bu durumda kaçak olarak yapılan bu işlemler yerine denetimli, kanuni düzenlemelerle uygulanması daha sağlıklı olacaktır. Ancak yakın zamanda yasallaşacağı gözükmüyor.'
Taşıyıcı annelerin çıkarı nedir?
61 yaşındaki Kristine Casey, geçtiğimiz günlerde kısırlık sorunu bulunan kızının çocuğunu dünyaya getirdi. Kendi çocuğunu taşıyamayan kadınların anneleri, kız kardeşleri veya arkadaşları yardımcı olabilmek için kendilerini taşıyıcı anne olarak önerebiliyorlar. Psikolaklar para her ne kadar motivasyon unsuru olarak kabul edilse de, hizmeti sağlayan kişinin olağanüstü bir eylem gerçekleştirmiş olası, ona ölçülmez bir insani değer katıyor.
Taşıyıcı anneden doğan çocuklar!
İşte en tartışılan konu da bu... Bu çocuklar, aileleri onlara inanılmaz doğum hikayelerini ayrıntılı bir şekilde anlattığı sürece sağlıklı bir şekilde büyüyorlar. Nitekim bu durumlarda yargıya ulaşan sorunlarda çıkmıyor değil.Taşıyıcı annler, doğurdukları çocukları teslim etmek istemeyebiliyorlar ya da bebekleri kürtajla aldırabiliyorlar.
Bazen de taşıyıcı anne hizmetinden faydalanan çiftler, hamilelik döneminde boşanmaya karar verip bebeği almaktan vazgeçebiliyorlar. En azından şu an taşıyıcı annlerden doğan bebeklerin, boşanan çiftlerin normal çocuklarına nazaran hukuken çok daha fazla mağdur olduklarını söyleyemeyiz.