YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Taşkınlara Neden Olan Gediz Yatağı Temizleniyor

Gediz Nehri’nde taşkınlara neden olan Akgedik ile Yeniharmandalı hudutları arasında kalan yaklaşık 35 kilometre uzunluğundaki...

Taşkınlara Neden Olan Gediz Yatağı Temizleniyor

Gediz Nehri’nde taşkınlara neden olan Akgedik ile Yeniharmandalı hudutları arasında kalan yaklaşık 35 kilometre uzunluğundaki bölümünde yatak temizliği yapılmasını öngören protokol imzalandı.

Doğal yatağında akmaya devam eden Gediz Nehri’nin zamanla yatak değiştirmesi ve insan müdahaleleri sonucunda bazı kesimlerde kesit daralmaları sonucu aşırı yağışların ve kar erimelerinin ardından meydana gelen taşkınlarda yatağından çıkarak tarım alanlarını olumsuz etkileyen Gediz Nehri, Manisa Valiliği’nde düzenlenen protokol kapsamında Akgedik hudutları ile Yeniharmandalı hudutları arasında kalan yaklaşık 35 km uzunluğundaki bölümünde yatak temizliği yapılacak. Törene Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürü Recep Özbal, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdür Hasan Çebi, Jandarma Alay Komutanı Mustafa Doğru, Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ve çalışmalar kapsamına alınan köy muhtarları katıldı.

Törende konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Gediz taşkınlarının Manisa’nın en önemli sorunu haline geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ilimize teşriflerinde bu konu kendilerine aktarılmıştı. Kendileri de konuya çok özel bir önem verdiler ve bu sorunun büyük bir seferberlikle çözüleceğini ifade ettiler. Kendi teşkilatlarına da seferberlik ilanı var. İşin doğası gereği iş birliği yapılması gereken bir çalışma. Burada devlet su işleri 10 noktadan 35 kilometrelik bir mesafeden Gediz Köprüsü’nü başlangıç kabul ederseniz 10 kilometre Menemen istikametine kadar giden bir bölgede, ayrıca 25 kilometre de üst kodlarda Harmandalı köyü mevkiine kadar bu çalışmanın yapılması gerekiyor. Tabi burada nehir yataklarının temizlenmesi, kenarlarda koruyucu unsurların yeniden inşaası bu işlerde zorunlu kılan alt yapı çalışmalarının gerçekleştirilmesi gibi boyutlar var. Türkiye’nin her tarafından iş makinelerinin transferleri yapıldı. 10 farklı noktadan bu müdahaleler yapılacak. Şu an için bazı noktalarda çalışmalar başladı.” diye konuştu. Protokolün Gediz Nehri’nde yapılacak ilk ıslahat olduğunu vurgulayan Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürü Recep Özbal ise “Daha önce arazi sahiplerimiz kendi imkanlarıyla taşkınları önlemek maksadıyla dere kenarlarında yaptıkları ağaçlar uzun yıllar sonucunda gerek nehirde olan kesit daralması gerekse ağaçların büyümesiyle akşamani hal almış ve dolayısıyla karların erime mevsimlerinde bu ovayı her yıl 3 bin hektar civarında bağları bahçeleri su basıyor. Biz sayın valimizle birlikte ilk baharda yaptığımız çalışmada buraya 8 haziran günü gelen sayın bakanımızın da talimatlarıyla çalışmalara başladık. Şimdi de protokol aşamasına gelerek diğer tüm paydaşlarla birlikte bölge halkımızın da destekleriyle nehir ıslahını geliştireceğiz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler