YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Taşköprü İle Araban'ın 'sarımsak' Çekişmesi

Türkiye’nin en kaliteli sarımsağının Araban Ovası’nda yetiştiğine dair çıkan haberlere Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı...

Taşköprü İle Araban'ın 'sarımsak' Çekişmesi

Türkiye’nin en kaliteli sarımsağının Araban Ovası’nda yetiştiğine dair çıkan haberlere Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu tepki gösterdi. Eligüzeloğlu, Türkiye’nin en kaliteli sarımsağının Taşköprü bölgesinde yetiştiğine dair ellerinde tescil belgesinin bulunduğunu söyledi.

“Türkiye’nin En Kaliteli Sarımsağı Araban Ovası’nda Yetişiyor” şeklinde açıklamada bulunan Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan’a cevap gecikmedi. Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, Türkiye’nin en kaliteli sarımsağının Taşköprü bölgesinde yetiştiğine dair ellerinde tescil belgesinin bulunduğuna dikkat çekti. Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan’ın neye istinaden böyle bir açıklama yapmasına anlama veremediğini ifade eden Eligüzeloğlu, “Türk Patent Enstitüsü, Taşköprü Belediyesi’nin yaptığı başvuruyu değerlendirerek dünyaca meşhur Taşköprü Sarımsağı’nın coğrafi işaretinin tescil edilerek koruma altına aldı” dedi.

İklim koşulları bakımından Araban Ovası’nda sarımsağın daha erken çıkabileceğini belirten Eligüzeloğlu, Taşköprü sarımsağının Şubat ayında dikilip Temmuz ayında hasadının yapıldığını ve Ağustos ayı itibariyle pazara satışa sunulduğunu kaydetti.

TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI, KANSERE KARŞI ETKİLİ SELENYUM İÇERİYOR

Taşköprü sarımsağının diğerlerinden ayıran en büyük özelikler ise kükürt ve fosfor oranının diğer sarımsaklara nazaran yüksek olması ve içinde kansere karşı etkili 'Selenyum' maddesinin sadece Taşköprü sarımsağında bulunmasından kaynaklandığını açıklayan Eligüzeloğlu, “Taşköprü sarımsağının diğer çeşitlerden baharat oranı yüksek, keskin kokulu ve aromalıdır. Bu özellikleri nedeni ile pastırma, sucuk, tursu, konserve, baharat vb. sanayi kollarında en çok aranılan çeşittir. Taşköprü sarımsağı bileşim ögeleri, mineral madde ve vitaminler yönünden en zengin çeşittir. İklim koşullarına toleranslı, kaliteli ve başlarının iri olması nedeni ile ihracata, kuru madde oranının yüksek olusu sebebi ile de sanayiye en elverişli çeşittir. 10 ay gibi uzun süre dayanıklıdır”

TÜRKİYE’NİN SARIMSAK ÜRETİMİNİN YÜZDE 25’İNİ KARŞILIYORUZ

Taşköprü sarımsağının Türkiye’de ve dünyada türünün aroma ve selenyum oranı en yüksek, dolaysıyla da en kaliteli sarımsak olduğunu vurgulayan Başkan Eligüzeloğlu, “Taşköprü sarımsağının patenti alınmış ve tescillenmiştir. Taşköprü’de yılda ortalama 25 bin ton üretimi bulunuyor. Sarımsak üretiminde Türkiye, dünyada 7. sırada yer alırken Taşköprü, ülke üretiminin yüzde 25’lik kısmını karşılıyor” diye konuştu.

Taşköprü sarımsağı her yıl şubat ayı sonu ile mart ayında dikilip temmuz ayı içerisinde hasat edildiğini belirten Eligüzeloğlu, şöyle konuştu: “Sarımsağın yüzde 50’si hemen satılırken geri kalanı depolarda sezon boyunca Nisan-Mayıs aylarına kadar durabiliyor. Hasattan sonra sarımsaklar toprağa serilerek 8-12 gün kurutuluyor. Kuruyan sarımsaklar daha sonra çiftliğe taşınarak ayıklama ve sınıflamaya tabi tutulup pazarlarda satışa sunuluyor”

Sarımsak üretiminde Türkiye, dünyada 7. sırada yer alırken Taşköprü, ülke üretiminin yüzde 25’lik kısmını karşıladığını aktaran Eligüzeloğlu, “Taşköprü’de yaklaşık 4 bin aile sarımsak üretiminden geçimini sağlıyor ve her yıl değişmekle birlikte ise 20-25 bin ton sarımsak üretimi yapılıyor. Türkiye’de 80 bin ton sarımsak üretimi gerçekleştiriliyor. Taşköprü’de ise, bunun 4’te 1’ini yani yıllık 25 bin ton sarımsak üretimi yapılıyor” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler