YURTHABER

Eskişehir
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tataristan Kültür Bakanı Sibagatullin, Eskişehir'de-Sibagatullin, Kazan Tatarları'nın Yaşadığı Osmaniyeköyünü Ziyaret Etti-Bakan Sibagatullin: "Eskişehir'in '2013 Türk DünyasıKültür Başkenti' Tecrübesinden Yararlanmak Istiyoruz"

Tataristan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Ayrat Sibagatullin, Eskişehir'in "2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti" tecrübesinden yararlanmak istediklerini söyledi.

Tataristan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Ayrat Sibagatullin, Eskişehir'in "2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti" tecrübesinden yararlanmak istediklerini söyledi.

Sibagatullin, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir ile Kazan Tatarları'nın yaşadığı Çifteler ilçesine bağlı Osmaniye köyünü ziyaret etti. Bakan Sibagatullin, Koçdemir ve beraberindekiler, köy muhtarı Fedai Erdoğan'ın evinin önünde Vali Yardımcısı Azmi Çelik, İl Jandarma Komutanı Albay Feyzullah Günal, Çifteler Kaymakamı Aytekin Yılmaz, Çifteler Belediye Başkanı Metin Özen, Tatar derneklerinin yetkilileri ve vatandaşlar tarafından karşılandı.

Yöresel kıyafetli kızların çiçekler verdiği Sibagatullin ve Koçdemir'e, ayrıca "çek çek" tatlısı, bereket ve rızkın simgesi olan ekmek ile tuz ikram edildi.

Köy muhtarı Erdoğan, yaptığı konuşmada, Rus baskısı altında yaşamak istemeyen atalarının 1890'lı yıllarda Orta Asya'dan Osmanlı İmparatorluğu'na sığındığını ve Eskişehir'in Osmaniye köyüne yerleştiklerini anlattı.

Erdoğan, Bakan Sibagatullin'i, köylerinde her yıl haziran ayı başında düzenlenen "Saban Toy" şenliklerine davet etti.

Sibagatulin de, Türkiye'deki Kazan Tatarları'nı unutmadıklarını ve şenliklere ülkesinden birçok ekip ve heyetle destek vereceklerini belirterek Eskişehir'e hayran kaldığını söyledi.

2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Eskişehir'de düzenleyebilecekleri etkinlikleri Vali Koçdemir ile konuştuklarını anlatan Sibagatullin, "2014 yılında da Tataristan'ın başkenti Kazan 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' ilan edildi. Eskişehir, en büyük unvanlara sahiptir. Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti tecrübesinden yararlanmak istiyoruz" dedi.

-"Kazan, kültür başkentliğinde bize destek verecek"-

Koçdemir ise aynı zamanda Eskişehir ile Kazan'ın "kardeş şehir" olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Kazan ile arka arkaya gelen kültür başkentliklerini 2013 ve 2014 yıllarında beraber kutlayacağız. Bu yıl Kazan, Eskişehir kültür başkentliğinde bize destek verecek. Biz de burada öğrendiklerimizle önümüzdeki 2014 yılında Kazan'da kültür başkentliğini beraber yapacağız. Bu ziyarette bunun detayları üzerinde konuşuldu."

Koçdemir, göçmen topluluklarının hepsine kültürlerini yaşatabilecekleri bir mekan tahsis etme projeleri olduğunu da sözlerine ekledi.

Sibagatullin, Koçdemir ve diğer konuklara, muhtar Erdoğan'ın evinde Tatarlar'a özgü yöresel yemekler ikram edildi. Ayrıca köy sakinleri Tatarca şarkılar seslendirdi.

Köy ziyaretinde Tataristan Cumhuriyeti'nin Türkiye'deki yetkili Temsilcisi Aydar Gaşıgullin, Tataristan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı TÜRKSOY Temsicisi Liliya Sattarova'nın da hazır bulundu.

Sibagatullin, ardından Eskişehir'in merkez Odunpazarı bölgesindeki Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Kültür Evi'ni ve Kazan Tatarları'na tahsis edilmesi planlanan tarihi konağı gezdi. Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Sibagatullin'e kamulaştırma çalışmaları süren söz konusu ev ile bölgede yaptıkları restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sibagatullin, daha sonra karayoluyla İstanbul'a hareket etti.

Muhabir: Oktay Özden / Deniz Açık

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler